aanmeld knop
dot

Houten speelgoed

logo-tekst.jpeg
Houten speelgoed heeft een grote nostalgische waarde. Waarschijnlijk omdat bijna iedereen vroeger zelf wel gespeeld heeft met houten speelgoed. Maar daarnaast zijn er meer redenen waarom houten speelgoed nog steeds een grote aantrekkingskracht heeft op zowel kinderen als volwassenen

Houten speelgoed

Wie de afgelopen tijd wel eens een speelgoedwinkel is binnengestapt, heeft het waarschijnlijk al opgemerkt: houten speelgoed is weer helemaal terug van weggeweest. Werden de planken enige jaren geleden nog in beslag genomen door kunststof poppen, kinderwagens en autootjes? Nu vind je datzelfde speelgoed ook uit hout vervaardigd. Ook online, bij de gespecialiseerde webwinkel is het aanbod in houten speelgoed groot. Maar waarom kopen opeens zo veel mensen die houten speeltjes voor hun kinderen? Daar zijn verschillende redenen voor. Vaak heeft het deels met nostalgie te maken: veel ouders hebben zelf nog met hout gespeeld en geven dat graag door aan hun kinderen. Er zijn echter nog veel meer factoren die een rol spelen.

 

Duurzaam speelgoed van hout

Iets dat veel ouders bijvoorbeeld prettig vinden, is dat hout een stuk duurzamer is dan plastic. Het breekt maar zelden en slijt nauwelijks. Wat je nu voor je kind koopt, kan dus een leven lang mee.  Ook voor kinderen zelf is het fijn om met iets te spelen dat tegen een stootje kan – zo hoeven ze niet voorzichtig te zijn en kunnen ze zich helemaal in hun spel verliezen. Ten slotte is houten speelgoed vaak veel veiliger. Bij de productie worden (als het goed is) geen giftige en chemische stoffen gebruikt en ook de verf op houten speelgoed is natuurlijker. Zo kunnen er geen risico voor de gezondheid ontstaan.

 

Stimulerend

Daarnaast kan houten speelgoed, hoe simpel het ook gemaakt is, de ontwikkeling van een kind enorm stimuleren. Dat geldt allereerst op zintuiglijk niveau: door de geur, de textuur en het geluid van hout wordt een kind veel meer aangesproken dan door kunststof speelgoed. Het is voor kinderen ook prettig dat hout de lichaamstemperatuur snel overneemt. Verder wordt de fantasie bij het spelen veel meer geprikkeld, juist doordat houten speelgoed vaak minder gedetailleerd ontworpen is en minder lampjes en geluidjes bevat. Het kind moet daarom van alles zelf aanvullen en verzinnen.

 

Milieuvriendelijk

Een laatste factor die voor veel ouders meespeelt, is dat houten speelgoed een stuk milieuvriendelijker is. Veel hout wordt nu namelijk gebruikt voor speelgoedproductie in plaats van verbrand te worden. Het gaat dan vooral om rubberbomen die niet langer productief zijn, maar ook om ander houtafval. Verder kunnen houten spullen ook ambachtelijk vervaardigd worden, wat mensen die wonen in armere gebieden de mogelijkheid geeft om een industrie op te zetten zonder daarvoor dure investeringen te hoeven doen. Er bestaan verschillende projecten waarbij houten speelgoed gemaakt wordt om de economische omstandigheden van een gebied te verbeteren. Je betaalt misschien iets meer voor het duurzame houten speelgoed, maar  je weet ook zeker dat je een goed product in handen hebt waarmee iedereen beter af is!

 


Tags: houten speelgoed, duurzaam speelgoed
Artikel geschreven door: Speelgoedmannetje.
Publicatie datum: 2015-03-13
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving