aanmeld knop
dot

Zorg voor jezelf en voor je naasten

logo-tekst.jpeg
Zorgen voor jezelf is prioriteit nummer één. We zorgen er dagelijks voor dat we onszelf van voldoende eten en drinken voorzien. We sporten om in conditie te blijven, we douchen om schoon te blijven en we maken ons huis schoon omdat dat wel zo hygiënisch is. En wat dacht je van werken? Elke dag gaan we naar ons werk om geld te verdienen en ja, dat doen we omdat we zo voor onszelf kunnen blijven zorgen en omdat we zelfstandig en onafhankelijk willen zijn.

Maar wat gebeurt er als je niet meer voor jezelf kunt zorgen? Of als je geliefde, kinderen of een familielid niet meer voor zichzelf kan zorgen? Met een fulltime baan kun je moeilijk alle zorg op je nemen. Dat is waar zorginstellingen ons uit de brand helpen.

 

Zorginstellingen

Persoonlijk ben ik nooit heel erg bezig geweest met de zorginstellingen en het zorgstelsel in Nederland. Natuurlijk was ik wel op de hoogte van de vele bezuinigingen en de veranderingen van de zorg, maar ik maakte mij daar nooit druk om. Heel egoïstisch misschien, maar ik had dan ook geen enkele reden om mij daar druk over te maken. Tot anderhalf jaar geleden. Middels een medische test op het werk werd mijn vader afgekeurd. Na in een mallemolen aan onderzoeken, ziekenhuisbezoeken en wachten op resultaten te hebben gezeten, is vastgesteld dat hij MSA heeft. Een progressieve ziekte waar geen medicijnen voor zijn. In een korte periode is hij erg achteruit gegaan en zijn simpele dingen als een boterham smeren en traplopen zware en inspannende taken geworden. Voor ons was Zuidzorg een welkome oplossing.

 

Thuiszorg

De thuiszorg is er niet voor niets. Veel mensen slaan hulp af en willen het allemaal zelf oplossen. Dit is niet altijd de beste manier. We kunnen ons nou eenmaal niet opsplitsen. Heeft iemand in jouw gezin of familie ook zorg nodig? Ga je dan niet in alle bochten wringen en cijfer jezelf niet weg. Dit levert veel stress op en dat is niet bevorderlijk voor degene die de zorg nodig heeft. Thuiszorg is er juist voor om degene die de zorg nodig heeft te helpen. Huishoudelijke taken als stofzuigen, afwassen, strijken, dweilen en boodschappen doen, worden uit handen genomen. Ook persoonlijke verzorging kan een zorginstelling op zich nemen. Denk hierbij aan wassen, eten, en naar bed gaan. Op deze manier heb jij meer tijd om echt aandacht aan je familielid te geven.  

 

Thuisbegeleiding

Het kan zijn dat het thuis even niet zo lekker loopt. Een gezinslid is ziek, de opvoeding van een kind ondervindt moeilijkheden of er heeft een ingrijpende verandering in de thuissituatie plaatsgevonden. Het is logisch dat we niet meteen weten wat de beste manier is om met deze situaties om te gaan. Voor iedereen is dit ook weer anders. Daar komt bij dat je er zelf middenin zit. Iemand van buiten kan dan juist voor opheldering zorgen en kan jou en je gezin verder helpen. Thuisbegeleiding is voor degene die door de bomen het bos niet meer zien. Zij geven advies en bieden een helpende hand.

 

Hulp is niet zwak

Een groot probleem van veel mensen is dat ze hulp vragen als zwak ervaren. Ze willen anderen niet opzadelen met hun problemen. Maar het is ook niet goed als je er zelf aan onderdoor gaat. Daar word je in ieder geval niet vrolijker van en dat reageer je weer af op de mensen die dichtbij je staan. Een beetje hulp biedt juist weer nieuwe mogelijkheden.

 

Tags: zorg, thuishulp, zuidzorg, PGB, huishoudeijke hulp, zelfstandig wonen, hulp
Artikel geschreven door: sannevermeulen.
Publicatie datum: 2015-03-23
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving