aanmeld knop
dot

The Prodigy

experience-mw0000088616.jpeg
Een van de meest succesvolle dance-acts uit de jaren ’90 is de Britse band The Prodigy. De band valt op vanwege hun muziek, hun sterke performance en hun videoclips. Door hun punkattitude weten ze ook rockpubliek te bereiken. De bandnaam is een verwijzing naar de Moog Prodigy Synthesizer.

The Prodigy

 

Genre:           

Electro

Styles:

Big Beat, Electro, Dance, Techno

Periode:

1990 – Heden

Opgericht:

1990 in Braintree, Engeland

Bandleden:

Maxim

Keith Flint

Leeroy Thornhill

Liam Howlett

 

 

Biografie

Een van de meest succesvolle dance-acts uit de jaren ’90 is de Britse band The Prodigy. De band valt op vanwege hun muziek, hun sterke performance en hun videoclips. Door hun punkattitude weten ze ook rockpubliek te bereiken. De bandnaam is een verwijzing naar de Moog Prodigy Synthesizer.

 

Liam Howlett

Het muzikale brein van de band is zanger Liam Howlett. Howlett is al van jongs af aan muzikaal bezig. Hij leerde als kind piano spelen. Maar verschoof richting het DJ vak en de dance toen hoij de hip-hop halverwege de jaren ’80 ontdekte. Hij was onder anderen DJ bij de Britse rap act Cut to Kill, voordat hij zich toelegde op de acid house.

 

Hoe is The Prodigy ontstaan?

De basis van The Prodigy ligt in Essex in het begin van 1990 als de ravers Keith Flint, Leeroy Thornhill en de DJ Liam Howlett elkaar in een club ontmoeten. Zij zijn onder de indruk van Howlett en stellen voor om samen met Sharky, een vriending van Flint, op zijn muziek te dansen. Howlett gaat hiermee akkoord maar wil er dan wel een MC bij hebben. Dit wordt Maxim Reality (Keth Palmer). Hij ontmoet de andere bandleden echter pas tijdens hun liveshow bij “The Labyrinth” in 1990. Om een platencontract in de wacht te slepen produceert Liam een demo. Dit heeft succes, want ze krijgen bij het label XL Recordings een contract aangeboden. Kort hierna besluit Sharky de band te verlaten.

 

What Evil Lurks

De eerste EP van The Prodigy vershijnt in 1991, “What Evil Lurks”. Met de single “Charlie” weet de band haar eerste hit te scoren in Engeland. Al snel is The Prodigy een geliefde act op raves.

 

The prodigy Experience

In 1992 verschijnt het debuut album “The prodigy Experience”. Dit was het eerste Rave album. Een stroming die toen nog in de kinderschoenen stond. Met de singles “Out of Space” weet de band naast Engeland nu ook door te breken in Nederland en België.

 

Music For The Jilted Generation

Twee jaar later verschijnt het album “Music For The Jilted Generation”. Muzikaal nemen ze op dit album afstand van de rave. De band laat een donkerdere sound horen. Het album wordt een groot succes in Engeland. Ze ontvangen waardering in de vorm van een nominatie voor de Mercury Music Prize. Bekende nummers van het album zijn “No Good (Start the Dance)” en “Voodoo People”.

 

The Fat Of The Land

Hun grootste succes halen ze in 1996 met het album “The Fat Of The Land”. Hiermee weet de band hun positie als internationale dance-act te bevestigen. Ze laten een meer punk attitude zien. En verstevigen hun populariteit met succesvolle singles als “Firestarter”. Ze vallen bij deze single ook op vanwege hun videoclip. Maar doen dan nog meer bij de single “Smack My Bitch Up”. Deze zorgt zelfs voor een rel vanwege het geweld dat te zien is in de clip.

 

Na de tour ter promotie van het album kondigt The Prodigy aan een pauze in te lassen zodat de bandleden zich kunnen toeleggen op solo-projecten.

The Prodigy staat nog steeds bekend als een van de grootse dance acts, die ook een rock publiek weet te bereiken. Echter na hun pauze weten ze niet meer de successen van weleer te behalen.

 

Hereniging 2001

In 2001 komen ze weer bij elkaar. In de tussentijd heeft Leeroy officieel de band verlaten. Liam, Maxim en Keith gaan wel door. In 2002 brengen ze de single “Baby’s Got A Temper” uit, waarin ze een sample uit de single “Firestarter” hebben verwerkt. Deze single wordt door de fans van The Prodigy met weinig enthousiasme ontvangen. Drie jaar later in 2004 brengen ze hun vierde album “Always Outnumbered, Never Outgunned”. Liam neemt dit album op zonder Keith en Maxim en dat is dan ook aan het album af te horen. Ook ontbreken eerder uitgebrachte songs. Liam doet dit omdat ze hem te veel deden denken aan nummers op Fat Of The Land.

Daarna brengen ze nog een verzamelaar uit, “Their Law”. En in 2009 verschijnt hun vijfde album “Invaders Must Die”.

 

In 2012 kondigt Howlett aan dat er wordt gewerkt aan een nieuw album. Dat de voorlopige werktitel “How To Steal a Jet Fighter” heeft.


Tags: Top Band, The Prodigy, The Fat of the Land, Muziek, Rave, Dance, Rock, Smack My Bitch Up, Firestarter, Voodoo People
Bronnen: http://www.theprodigy.com/
Artikel geschreven door: JPDix.
Publicatie datum: 2012-08-09
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving