aanmeld knop
dot

Wat doet een accountant?

Baas.jpg
Hoe kun je de accountantskosten zo laag mogelijk houden? Veel mensen maken gebruik van een accountant voor hun administratieve zaken en financieel advies. Met name als als je een eigen bedrijf hebt is een accountant onontbeerlijk. Een goede accountant kan je erg veel geld besparen. Wat kost een accountant en kan je besparen op deze kosten?

Wat zijn de werkzaamheden van een accountant? Dat is een goede vraag, veel mensen weten dat je een accountant nodig hebt voor de financiële administratie, maar wat doet hij of zij eigenlijk precies? Je hebt 2 verschillende soorten accountants

  • de AA accountants die zich voornamelijk richt op het samenstellen van de jaarrekening
  • de RA accountant die zich voornamelijk richt op de controle van de jaarrekening.

Accountant voor MKB segment en zelfstandigen

MKB’ers hebben vaak een accountant nodig om de jaarrekening op te maken. Een jaarrekening is verplicht en vaak hebben ondernemers niet de kennis in huis om een zelf een correct financieel overzicht op te stellen.

 

ZZP

Voor ZZP’ers is er geen verplichting tot een jaarrekening bij de kamer van koophandel. Zij mogen een balans opstellen met een winst-en-verliesrekening ten behoeve van de IB aangifte. Vaak is het goedkoper  om hiervoor een administratiekantoor in te huren dan een accountant. Een goede administratie is erg belangrijk voor iedere onderneming.

 

Wat zijn de kosten voor een accountant?

Een accountant inschakelen is vaak prijzig, maar eerlijk is eerlijk; een goede accountant kan een ondernemer uitstekende financiële adviezen geven waarmee veel kosten bespaard kunnen worden.

  • het uurtarief van een RA accountant ligt vaak tussen de 150 en 300 euro per uur
  • het uurtarief van een AA accountant ligt tussen de 100 en 200 euro per uur
  • het uurtarief van een assistent accountant varieert tussen de 50 en de 100 euro per uur.

Besparen op accountantskosten

Hoe kun je besparen op de accountantskosten? Deze kosten kunnen namelijk een flink deel van de bedrijfskosten uitmaken. Helaas is het bijna niet mogelijk om te besparen de accountantskosten. Je zou kunnen kijken wat je zelf kunt leren door een cursus boekhouden te volgen of je zou kunnen kijken naar de mogelijkheden om parttime een accountant in dienst te nemen. Echter is dit vaak niet de oplossing, wat wel kan helpen om de kosten te drukken is om zoveel mogelijk voorwerk in orde te maken voor de accountant. Zorg ervoor dat er een compleet dossier bijgehouden wordt waarin alle stukken die de accountant nodig heeft verzameld wordt.

 


Tags: accountant, kosten accountant, administratie, zzp, uurtarief, AA accountant, RA accountant
Bronnen: administratievoeren.nl/accountant.html
Artikel geschreven door: sannevermeulen.
Publicatie datum: 2015-03-26
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving