aanmeld knop
dot

Surinaamse Pom maken

Borden.jpg
Pom is een bekend gerecht uit Suriname. Dit gerecht wordt meestal gegeten op speciale gelegenheden zoals verjaardagsfeesten, kerst en Oud en Nieuw. Pom wordt bereid in een ovenschaal. Pom word gemaakt van wortelknollen van de plant Tayer, uit de Surinaamse Jungle. Daarnaast word er kip, zoutvlees en diverse kruiden gebruikt. Pom kun je ook samen met brood gebruiken. Dan krijg je de snack "Broodje Pom."

Voorbereiding om zelf Pom te maken

Een dag van te voren word de kip en zoutvlees in de marinade gezet. Als je kipfilet gebruikt snij deze dan in stukjes. Het is dan ook erg belangrijk omdat de marinade dan goed in de kip en het zoutvlees gaat intrekken. De marinade bestaat uit:

  • Ketjap Manis
  • Sambal badjak
  • Vetsin
  • Nootmuskaat
  • 5-spices
  • Tomatenketchup

Zorg dat de kip en zoutvlees goed in de  Ketjap gedompeld is. Zet daarna de kip en zoutvleesmengsel afgedekt met vershoudfolie in de koelkast. 

 

Bereidingswijze Pom

  • Nu de marinade goed in de kip is ingetrokken kan je beginnen met de volgende stap van dit gerecht.
  • Snij de grote uien in grove stukken doe deze in een schaal en voeg daar de sinaasappelsap en de piccalilly aan toe.
  • Ook mag daar de suiker en de kip bouillon blokjes aan toegevoegd worden.
  • Voeg de helft van de marinade van de kip toe aan de Pom Tayer en de andere helft van de marinade word gebruikt om de kip te roerbakken.
  • De kip en zoutvlees mengsel word gebakken en daarna nog ca 20 minuten met toevoeging van 2 glazen water en de bouillonblokjes laten sudderen.

Daarna vet je de ovenschaal in met boter en bedek je de bodem met de 1e deel Pom Tayer. Daarna voeg je het mengsel met de kip en zoutvlees toe. Als laatste voeg je de overgebleven Pom Tayer toe.

 

Pom uit de oven

Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 170 graden. Laat deze ca. 2 uur in de oven. Het gerecht is klaar als de bovenlaag goudbruin is. Je kunt het gerecht serveren met witte rijst, maar het is ook erg lekker om het te eten op een broodje.

 

Benodigdheden: (voor 6 personen)

  • Wok pan
  • Grote ovenschaal
  • Oven
  • Grote schaal voor het kip en zoutvlees mengsel.

Ingrediënten Surinaamse Pom

  • 1kg diepvries Pom Tayer
  • 500 gram kipfilet of  1 kg kippenbouten (Deze moet dan na dat hij gaar is geplukt worden.)
  • Ketjap Manis (zodat de kip ondergedompeld word.)
  • 40 ml Sinaasappelsap
  • 40 gram sambal badjak
  • 2 gram Vetsin
  • 3 gram 5-spice
  • 2 gram tomatenketchup
  • 25 gram suiker
  • 350 gram piccalilly
  • 2 grote uien
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 2 kip bouillonblokjes
  • Olie
  • Boter (om de schaal in te vetten)

Ik hoop dat je na het lezen van dit leuke Surinaamse recept geïnspireerd raakt om dit lekker thuis te gaan bereiden. Ik ben erg benieuwd naar je ervaring. Eet Smakelijk!

 


Tags: Pom maken, Pom uit de oven, Surinaams, Pom Tayer, Pom recept
Artikel geschreven door: Henzup.
Publicatie datum: 2015-03-30
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving