aanmeld knop
dot

Hoe omgaan met je Chihuahua?

Boo.jpg
De Chihuahua is een van de kleinste honden ter wereld maar hun felle en scherpe karakter zorgt ervoor dat zij zeker niet hoeven onderdoen voor hun grotere soortgenoten. Het karakter van de Chihuahua zorgt er dan ook voor hun opvoeding niet altijd even simpel is.
DierDier

Chihuahua’s staan bekend als kleine, felle en vaak ook agressieve of bange hondjes. Ze kunnen echter ook heel lief en aangenaam zijn in omgang.

 

Algemene kenmerken van de Chihuahua

De chihuahua is een kleine hondensoort die gewoonlijk iets van een paar kilogram wegen (1-3 kilogram) en een 15 à 20 cm groot zijn. Gemiddeld wordt de chihuahua maximum een jaar of 14. Chihuahua’s zijn er te vinden in verschillende kleuren & varianten: zwart, bruin, oranje en crème zijn de meest voorkomende kleuren. Verder kunnen we een onderscheiding maken tussen langharige en kortharige chihuahua’s. Desondanks dat de Chihuahua niet een van de grootste of sterkste honden is hoeven zij zeker op gebied van karakter niet onder te doen voor andere rassen. Zij zijn meestal vrij fel en hun karakter onder controle krijgen (of houden) kan een aardige uitdaging zijn tijdens hun opvoeding.

 

Waar moet ik opletten tijdens de opvoeding ?

 1. Je eigen temperament onder controle houden

  Men zegt weleens dat huisdieren meer en meer op hun baasjes gaan lijken na verloop van tijd. De manier waarop chihuahua’s behandeld worden door hun eigenaar zie je terug in hun karakter, gedrag en temperament.  Vermits Chihuahua’s van nature al eerder bange dieren zijn is het belangrijk om hen veel liefde en aandacht te schenken. Wanneer een chihuahua zich niet goed voelt in zijn/haar vel, gaat dit merkbaar zijn in het gedrag. Zij gaan zich wellicht bang en/of agressief gedragen. Sla of roep niet tegen je Chihuahua wanneer ze toch iets verkeerd doen, maak hen dit duidelijk op een andere manier.

   

 2. Zorg voor een goede band tussen jezelf en je trouwe vriend

  Chihuahua’s zullen niet zomaar naar iedereen luisteren en hebben over het algemeen maar een echt baasje. Het is dus belangrijk dat er een goede band is tussen je chihuahua en jezelf. Spelen en wandelen met je hondje versterken de band tussen jullie beide zeker ook. Als laatste kan je de band tussen je chihuahua en jezelf enorm versterken door hen op je bed te laten slapen of bij je op de kamer. Als zij tijdens de nacht ook dicht bij jouw in de buurt zijn gaat de band tussen jullie beide beter zijn als dat je trouwe vriend afgezonderd in een bench of in de woonkamer slaapt. Maar is het verstandig om een hond in jouw bed te laten slapen?

   

 3. Laat je Chihuahua wennen aan de omgeving

  Het is belangrijk dat je Chihuahua zich thuis en vooral gerust voelt in zijn/haar leefomgeving. Veelvuldige wandelingen in de naburige omgeving van je huis zullen er dan ook voor zorgen dat je kleine troeteldier zich thuis voelt in de buurt en gewend raakt aan andere mensen en dieren. Gaan wandelen met je trouwe vriend is misschien niet altijd evident (door weersomstandigheden of tijdgebrek bijvoorbeeld). Indien dit het geval is kan een autoritje in de buurt ook al helpen. Je chihuahua meenemen op korte autoritjes kan helpen om hen meer gewend te laten raken aan een andere omgeving, en ook hier zullen ze (indirect) contact hebben met andere mensen (voorbijgangers bijvoorbeeld) en dieren.

Wil je nog meer tips over hoe je best kan omgaan met je chihuahua of wat er belangrijk is tijdens de opvoeding? Neem dan zeker ook eens een kijkje bij  De wereld van de Chihuahua

 

Jack Russel terriers opvoeden

Franse Buldog, karakter en bijzonderheden
Hoe maak je speeltjes voor de hond?
Hond die blaft als je niet thuis bent?
Honden training, is dat nodig?


Tags: opvoeding chihuahua, chihuahua problemen, omgaan met chihuahua's
DierDierArtikel geschreven door: Buggy.
Publicatie datum: 2015-04-13
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving