aanmeld knop
dot

Uiterlijk in de Oertijd

make-up.jpg
De eerste periode dat de mens make-up toepaste is vanaf het begin dat de mens leeft ongeveer 1.500.000 jaar geleden. Het is de Homo Erectus, de eerste mens die rechtop gaat lopen. Mensen in die tijd maakten al gebruik van kleding en versierselen, zoals kettingen en 'make-up-achtige beschilderingen op het lichaam.

De oertijd: Deze mensen vertrokken in de oertijd van de tropische gebieden naar Noord Amerika. Ze bekleedden zich met huiden- en vellen, die ze uiteraard hadden gewonnen tijdens de jacht.  Ze beschilderde hun lichaam met rode oker en zwarte mangaanoxide. Dit deden ze om 3 redenen:                     

  1. Dit was genezend.
  2. Dit was beschermend tegen de zon, regen en andere invloeden van buitenaf.
  3. Dit was beschermend bij rituelen, tegen geesten.

Oker tijdens de jacht

Tijdens de jacht roken de dieren de lichaamsgeur van de mens al vanaf grote afstanden. De mens smeerde zich in met oker zodat de geur wegviel. Als je oker mixt met huidvet, komt er ijzer-oxide vrij die de geur neutraliseert.

 

Inca’s, Maya’s, Azteken en de Toltecs:

In de jaren voor Christus bouwden de Inca’s, de Azteken, de Maya’s en de Toltecs, die allen in Zuid-Amerika leefden, grote steden en zwevende tempels. De indianen van Noord-Amerika waren kunstenaars in het ontwerpen van lange gevederde haartooi die zij droegen bij ceremonies. Ze beschilderden hun wigwam, kleding, paardendekens en hun eigen gezicht in prachtige kleuren met verf die ze maakten van zelfgemaakte stoffen en mineralen uit de flora en fauna.

 

Make-up in het Oosten

Chinezen:

Van de oudste beschaving ter wereld, de Chinezen, heeft de make-up zich ontwikkeld tot een deel van entertainment. De klassieke Aziatische opera en het theater make-ups zijn slechts weinig veranderd van die van de vroegere Eeuw van de machtige dynastiek. Deze oudheden beschilderden hun gelaat wit en gebruikten een sterk rood als rouge en zware zwarte lijnen bij de ogen.

 

Geisha’s:

De Geisha (vrouwelijke entertainer) uit Japan heeft haar eigen specifieke make-up. De make-up in Japan heet Keshio en bestaat uit een wit gelaat, dunne tot geen wenkbrauwen, zwart omlijnde ogen en smalle rode lippen. Veel make-up stijlen zijn van generatie op generatie doorgegeven. Er zijn veel overdreven stijlen make-up gebruikt om karakter rollen voor toneel te maken. Zelfs circusclowns staan bekend om hun speciale gezicht beschildering. Als we zien hoe uitgebreid make-up stijlen van sommige fascinerende  vrouwen uit de geschiedenis waren, dan heeft dit misschien wel de loop van de geschiedenis beïnvloedt.

 

De Indiase vrouw:

De magische kracht van schoonheidsmiddelen was ook bij de Indiase vrouw bekend. Een handboek, de kamasutra, leerde hen vierenzestig verleidingskunsten, waarvan er velen met cosmetische producten verband  hielden, zoals het kleuren van de nagels, de handen en de tanden maar ook tatoeage. Veel van deze verleidingskunsten treft men nog aan bij de huidige Oosterse dames. Deze doen nu nog hun vingernagels inbranden om ze een speciale kleur te geven. Of het schilderen van prachtige patronen op handen en voeten met henna voor een huwelijksplechtigheid. 


Tags: Geschiedenis, Make-up, Uiterlijk, Schoonheid, Visagie, oertijd
Bronnen: Informatie oude schoolboeken, Werkstukken, Aantekeningen
Artikel geschreven door: Miss-Fazzy.
Publicatie datum: 2012-08-11
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving