aanmeld knop
dot

Cosmetica in de Middeleeuwen 15-16e eeuw

Catharina de Medici.jpg
De Renaissance bracht wat rare opvattingen betreft schoonheid met zich mee. Schilderijen van Catharina de Medici en anderen laten ons zien dat een van de schoonheidsbeoefening was om de wenkbrauwen en verschillende centimeters van de haargrens af te scheren, teneinde het voorhoofd een hogere heldere blik te geven.

In de schoonheidsverzorging van de Middeleeuwen werd het dus een trend om de haarlijn kaal te plukken. Vanaf het voorhoofd tot midden bovenkant hoofd en bij de slapen tot net voor de oren werd het haar kaalgeplukt. De ogen moesten opvallen en om dat doel te versterken werden de haren aan de voorzijde bij de haargrens met saffraan lichtgeel gekleurd. Het uitrekken van de haren werd zelfs “ en plein public” gedaan. Zowel blonde als zwarte haren waren in de mode, rood niet, dit kwam pas weer tot Elisabeth de 1e hier weer de aanzet toe gaf.

 

 

Note: Hoewel men in de middeleeuwen sterk met het uiterlijk bezig was, hadden vrouwen over het algemeen een zwaar leven

 

Hoog voorhoofd

Ook de wenkbrauwen moesten er aan geloven en werden weggeplukt tot een heel dun streepje of niets. Dit gaf een nog hogere heldere blik. Deze highbrow look werd geaccentueerd door de lippen en wangen met zacht roze tinten te kleuren. Groenten en fruit werden voor gezichtsmaskers gebruikt en gezichtscrèmes werden samengesteld uit boter, olie, was en geuren.

 

Het tijdperk van Koningin Elizabeth

Het tijdperk van Koningin Elisabeth, (Koningin de 2e van Engeland in 1533-1603) was een tijd waarin de vrouwen van het hof en wat de koningin droeg, gevolgd werd door het grote (rijkere) publiek. Bekend als de Virgin Queen maakte ze haar reeds blanke huid nog witter door een blekende lotion te gebruiken die gemaakt werd van eierschalen, aluin, borax en grond –papaverzaadjes gemengd met water. Groentetinten werden gebruikt om wangen en lippen te kleuren. Oogmake-up was toen niet zo populair. 

 


Tags: Geschiedenis, Make-up, Uiterlijk, Schoonheid, Visagie
Bronnen: Informatie uit oude schoolboeken, Werkstukken en Aantekeningen van drie opleidingen die te maken hebben met schoonheid.
Artikel geschreven door: Miss-Fazzy.
Publicatie datum: 2012-08-11
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving