aanmeld knop
dot

Weetjes over het cosmeticagebruik in de middeleeuwen

renaissance.jpg
De renaissance zorgde voor een herwaardering van cosmetische producten maar bracht helaas geen verbetering in de kennis omtrent het veilige gebruik ervan voor de huid.

Heel vaak werden irriterende en zeer giftige stoffen en pigmenten gebruikt om de huid te beschilderen alsof deze een linnen doek was.

 

Rouge

Spaanse wol en papiertjes (Wol of kleine blaadjes die een poedervormig pigment bevatten) werden gebruikt als rouge (en soms ook voor de witte kleur) en werden verschillende eeuwen gebruikt.

 

Lapjes op het gezicht

Tegen het einde van de 16e eeuw was het kunstmatig hoge voorhoofd van de vrouw niet langer de mode. De vrouwen waren gestopt met hun wenkbrauwen tot een dunne lijn te epileren en sommige waren begonnen hun gezicht met zwarte lapjes te bedekken.

 

Alhoewel sommige mannen hun gezichten beschilderden, werd dit toch niet zo gewaardeerd door beide seksen.

 

 

Renaissance, inroductie

 

Hendrik de 3e

Er wordt gezegd dat Hendrik de 3e door de straten van Parijs liep als een “oud opgemaakt coquet typetje” zijn gezicht beschilderd met wit en rood en zijn haren met violet poeder geparfumeerd.

 

Pruiken

Pruiken werden ook soms gedragen. Door zowel als Elizabeth 1e en Mary (Koningin van Schotland). Ze hadden talloze pruiken. Valse haarstukjes werden ook gebruikt, en baarden. Zowel haren en pruiken werden geverfd. Elizabeth had een voorkeur voor rood haar en zodoende werd dit een populaire kleur. Elisabeth tanden waren geel en wegrottende, zoals bij velen in die tijd. Haar gelaat was spierwit, en dit deden ze met wit lood en kalk

 

Wit of gekleurd poeder werd ook soms in het haar gebruikt.

 

Venetiaanse vrouwen

Venetiaanse vrouwen in het bijzonder zaten dagelijks in de zon het haar te bleken. Door al dat in de zon zitten kwamen er ernstige gevallen van hoofdhuid aandoeningen door een te lange blootstelling aan de zon. Blonde pruiken werden hierdoor gedragen. 


Tags: Geschiedenis, Make-up, Uiterlijk, Schoonheid, Visagie
Bronnen: Informatie uit oude schoolboeken, Werkstukken en Aantekeningen van drie opleidingen die te maken hebben met schoonheid.
Artikel geschreven door: Miss-Fazzy.
Publicatie datum: 2012-08-11
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving