aanmeld knop
dot

Cosmetica in de 17e eeuw.

pruikentijd.jpg
Cosmetica producten werden in de 17e eeuw steeds meer gebruikt. De gezichten van de hogere klasse werden meestal met poeder of was wit gemaakt en de rouge was net als in de middeleeuwen nog roze. De make-up die ze droegen, mocht gezien worden en ze deden dan ook geen enkele moeite om dit te verbergen.

De Spaanse witte en rode papiertjes die kleur afgaven, kwamen dan ook steeds meer in trek. Wenkbrauwen werden soms zwart gemaakt met een blauwe of grijze crème oogschaduw.  Meestal werd deze op het bovenste ooglid vlakbij het oog aangebracht. In een enthousiaste bui kwam het ook wel eens helemaal tot aan de wenkbrauw toe.

 

Plumpers

De plattelands meisjes droegen daarentegen wel nog natuurlijke make-up. Donkere gelaatskleuren werden als algemeen tot lagere klasse beschouwd. De lagere klasse is van bruin rode rouge naar een rode dik opgebrachte rouge gestapt. Plumpers (vette dikke ballen van was gemaakt) werden soms door oudere dames in de mond gedragen om hun ingevallen wangen op te vullen.

 

Make-up voor mannen

De mannen gebruikte ook rouge. Een rode of een huidkleurige poeder werd ook gebruikt. En soms een heel klein beetje lippen rood. Dit werd gebruikt door de modebewuste mannen in de laatste 10 jaren van deze eeuw gebruikt.

 

Pruikentijd

De pruikenmode was begonnen met de komst van Lodewijk de 13e. Zwarte pruiken raakte in, in de tijd van Charles de 2e. Aan het eind van de eeuw werd er vaak een lichte poeder op het haar gebruikt (grijs, beige en geel-bruin. Geen wit.) Haarstijlen bepaalden zelfs een tijdlang de politieke betekenis: De cavalieren droegen hun haar lang terwijl de puriteinen het haar kort knipten en de Roundheads genoemd werden.

 

Baarden en snorren

Baarden en snorren werden met liefde verzorgd en met speciale kammen en borstels onderhouden en in vorm gehouden door middel van geparfumeerde wax. Het gebit werd hierin tegen zeer sterk verwaarloosd en dit was ook duidelijk zichtbaar.


Tags: Geschiedenis, Make-up, Uiterlijk, Schoonheid, Visagie, 17e eeuw, pruikentijd,
Bronnen: Informatie uit oude schoolboeken, Werkstukken en Aantekeningen van drie opleidingen die te maken hebben met schoonheid.
Artikel geschreven door: Miss-Fazzy.
Publicatie datum: 2012-08-11
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving