aanmeld knop
dot

Gezichtsmode in de middeleeuwen

logo-tekst.jpeg
De informatie die hieronder wordt beschreven kan gebruikt worden voor werkstukken, maar ook om inspiratie op te doen voor verschillende voorstellingen in het theater, inspiratie voor verschillende producties, mensen die willen schrijven en niet goed weten hoe bepaalde personen in bepaalde periodes zich gedroegen mbt het uiterlijk.

Mouche's

Kleine leren lapjes die op het gezicht werden geplakt, genaamd Mouche’s, werden door sommige modebewuste heren (of ze nu wel of geen make-up droegen) en door modebewuste dames in overvloed gedragen. Sommige waren geknipt of gesneden in de vorm van hartjes, sterretjes, halve maantjes en sommige in ruit vormen. Er waren ook nog andere vormen.

 

Mouche's betekenis

Deze gaven boodschappen door over liefde. Een hartje onder het oog betekende ik heb al iemand, ga maar verder zoeken. En 2 hartjes onder het oog betekent ik ben vrijgezel je kan komen. (Dit is niet de waarheid alleen een voorbeeld).

 

Hun plaatsing was niet zonder enige betekenis:

  • een lapje die dicht bij het oog geplakt werd, heette ‘la passionee’
  • een lapje naast de mond heette ‘ la baisense’
  • een lapje op de wang heette ‘ la gallante’
  • en ga zo maar door.

Middeleeuwse gewoonte volgens John Bulwer

De dames waren zelden tevreden met een lapje. Volgens John Bulwer, een schrijver, melde rond 1650 het volgende: “onze dames houden er de laatste tijd een ijdele gewoonte op na om hun gezicht uit aanstellerij of als gevolg van een moedervlek hun schoonheid te accentueren, zoals Venus deze had, te beplakken en het is in orde als er een zwart lapje dienst doet om hun gezichten op te merken, maar sommige vullen hun hele gezicht in allerlei verschillende vormen en figuren”. Bulwer laat dan op dat moment ook een plaatje zien van een gezicht dat helemaal is volgeplakt.

 

Patches

Acht jaar later verschijnen er een paar regels over dit onderwerp: “Their faces are besmear’d and pierce’d with severall sorts of patches as if cats their skin had flead with scarres, half moons and notches.”

 

Materiaal

De lapjes werden meestal gemaakt van zwarte taft of Spaanse leer (meestal rood) of soms van plakpapier. Naar men veronderstelt deden de patches ook dienst als een vorm van camouflage en het was een praktisch middel om een vlek of huidbeschadiging af te dekken.

 

Hertogin van Newcastle

Er wordt over de Hertogin van Newcastle geschreven dat zij velen zwarte patches droeg omdat zij zoveel pukkels om haar mond zou hebben.

 

Gezichtsbeschildering en patching

Gezichtsbeschildering en patching bleven ook nog volop in trek in de 18e Eeuw. Er werden veel gedichten in die tijd geschreven waar vaak de patches van de lady’s in beschreven worden. Zo is er ook eens een melding gemaakt van een prominente Hertogin die op een feest 16 patches droeg, een in de vorm van een boom waar 2 lovebirds tortelduifjes op neergestreken waren. En ook hadden de patches soms een politieke betekenis: de 'wifes' plakten ze aan de rechterzijde en de 'tories' aan de linker. De dames die geen politieke voorkeur hadden, plakten ze aan weerszijden.


Tags: Geschiedenis, Make-up, Uiterlijk, Schoonheid, Visagie, middeleeuwse patches, gezichtsbeschildering
Bronnen: Informatie schoolboeken, Werkstukken en Aantekeningen opleidingen mbt schoonheid.
Artikel geschreven door: Miss-Fazzy.
Publicatie datum: 2012-08-11
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving