aanmeld knop
dot

Efficienter omgaan met geld, hoe doe je dat?

dreamstime_xs_24667193.jpg
Iedereen geeft geld uit. Dat is tenslotte je leven, want zonder geld heb je geen eten of onderdak. Maar hoe ga je met je geld om? Heb je ook elke maand tekort? Lukt het je niet om geld weg te sparen? Hoe hou je je financiƫn onder controle? Veel mensen komen maandelijks geld tekort. In de schulden komen wil niemand. Hoe kan je geld besparen?
ComputerComputer

Financieel

Iedereen heeft geld nodig om dagelijkse boodschappen te doen en om rekeningen te betalen. Zonder geld kom je er niet. Je werkt de hele dag of je heb een uitkering. Maar een ding is zeker, op welke manier dan ook, je hebt geld nodig. Dat is wat elk mens nodig heeft. Alles kost immers geld. Wat veel mensen wel hebben is dat ze een maand te kort komen. En moeten ze wachten tot er weer geld binnen komt dan gaan ze kritischer kijken waar ze hun geld aan uitgegeven hebben. Waar blijft mijn geld? Waar heb ik het aan uitgegeven? Hoe kan ik beter omgaan met geld? Herken je die problemen, dan is het verstandig om te leren budgetteren.

 

Minder geld uitgeven

Als je teveel geld uitgeeft loopt al snel achter met betalingen. Je weet het op gegeven moment niet meer. Je hebt geld tekort, en hoe ga je dat nu oplossen? Dat is een probleem bij veel mensen. Je moet zuiniger gaan leven voor je nog dieper in de probleem komt. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Juist omdat je gewend bent aan al een beetje luxe. Herken je deze situatie bij jezelf. Of hoor je dat wel eens bij je familie of vrienden? Dan kun je ze misschien wel een beetje helpen. Of je kunt jezelf helpen. Als je maandelijks geld tekort komt, is het de hoogste tijd om daar iets mee te gaan doen, voordat je diep in de schulden komt te zitten.

 

Je uitgaven onder controle houden

Veel mensen hebben hun eigen financiële uitgaven niet onder controle. Voor menigeen is het al te laat want ze zitten met duizenden euro's schuld. En ze zijn achterstallig met rekeningen betalen. Als er meer rekeningen te betalen zijn dan er maandelijks aan geld binnenkomt, dan heb je een groot probleem. Je zal dan moeten bezuinigen op je uitgaven, bijvoorbeeld abonnementen op internet, tv, sport, enzovoorts. Als je genoeg binnenkrijgt aan geld, maar je komt toch geld tekort, doe je zeker iets fout.

 

Niet uitkomen met je geld

Menigeen komt maandelijks niet uit met zijn geld. Gewoon kopen waar je zin in hebt, en er niet bij nadenken of het wel kan, dat kan nou eenmaal niet. Dan kom je ook snel in de financiële problemen. En moet je geld lenen van anderen of van een instantie, dan levert dat ook vaak weer problemen op. Lenen kun je tegen houden door na te denken en pas doen als je geld er geld voor heb. Dat klink heel simpel, maar valt in de praktijk nogal tegen. Continu worden luxe zaken aangeboden via reclame. Iedereen denkt dat hij een dure smartphone, tv en computer nodig heeft. In de praktijk is dat natuurlijk niet waar. Als je die luxe zaken nodig hebt, zal je ergens anders op moeten bezuinigen, tenzij je heel rijk bent.

 

Bezuinigen

Denk er ten eerste driemaal over na voor je iets gaat kopen wat je eigenlijk niet nodig hebt. Heb je het wel echt nodig? Denk er eerst over na. Vooral bij producten als:

  • nieuwe kleding en schoenen
  • sieraden
  • parfum en andere lichaamsverzorgingsproducten
  • luxe eten
  • terrasjes en restaurants
  • aanschaf nieuwe meubels
  • aanschaf huishoudelijke apparatuur
  • vakantie
  • enzovoorts

Wat heb je in je kledingkast liggen? Kun je die kleren nog aan of misschien zelf wat opknappen met een naaimachine? Als je al genoeg kleding heb, koop dan een tijdje niks bij. Breng je schoenen eens naar een schoenmaker en kies voor goedkope uitjes. Een picknick onder een boom met een fles limonade en een schaal pannenkoeken, kan voor je kinderen net zo gezellig zijn als een middag naar een speeltuin. Bezuinig creatief, en probeer toch van het leven te genieten. Genieten hoeft geen geld te kosten.

 

Heb je het geld wel?

Geld uitgeven doen we vaak zonder er over na te denken. Maar het is iets waar je over na moet denken, als je iets koopt. Heb je er wel geld voor? Is het niet handiger om geld apart te leggen als je het echt nodig heb. Als er misschien iets kapot gaat, dat je dan geld hebt om het te vervangen, bijvoorbeeld een wasmachine of een fiets. Er zijn veel dingen waar je aan moet denken voordat je iets koopt.

 

Hoe kan je leren met geld om te gaan?

Het eerste wat je voor je zelf moet leren is de dwang om iets te kopen onder controle te houden. Als je al krap bij kas zit. Koop geen overbodige dingen, want dan ben je zo door je geld heen. Hoe ga je je uitgaven onder controle krijgen. Dat kan je leren met een paar simpele opdrachtjes. Met deze opdrachtjes leer je snel genoeg om met je geld om te gaan. Het zal je verbazen wat je allemaal besparen kunt als je met je geld om kan gaan. Je zal merken dat het je dan minder geldstress oplevert. En misschien kun je zelfs wel wat geld gaan sparen, of meer sparen wat je nu hebt.


Tags: geld besparen, financieel, geld sparen
Artikel geschreven door: paulreindersma.
Publicatie datum: 2015-05-10
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving