aanmeld knop
dot

De geschiedenis van hockey

imgres.jpeg
Hockey, of wel “ball & stick” is een sport die al voor het begin van de jaartelling werd gespeeld. Deze balsport is meer dan 4000 jaar oud. In Nederland kennen we hockey sinds 1891, toen introduceerde Pim Mulier de sport in ons land.

De sport hockey bestaat al duizenden jaren. Een vroege afbeelding van de sport is te zien op een marmeren reliëf uit ca 500 v.Chr. Hierop staan duidelijk twee mannen afgebeeld die hockey spelen. Het spel dat aanvankelijk bekend staat als ball & stick kent een aantal varianten, waarbij het gebruik van de stok de overeenkomst is. Naast de verschillende spel varianten waren er ook verschillende namen voor de sport. De meest gebruikte term was “Hockie” en komt uit Ierland. Pas na de middeleeuwen werd de basis voor het hockey gelegd zoals wij het vandaag kennen. In de 17e en 18e eeuw speelde in Engeland dorpen tegen elkaar. Dit waren chaotische wedstrijden, met soms wel meer dan honderd spelers per dorp. De competitie was zeer zwaar, want men zag het als een spel waarbij trots werd verdedigd.

 

Hockeystick

Na verloop van tijd zijn er regels aan het spel toegevoegd om het chaotische verloop te structureren. Zo mochten er per team nog maar 30 spelers mee doen. De hockeystick werd ook in 1800 geïntroduceerd.

 

In 1908 werd er voor het eerst hockey gespeeld op de Olympische Spelen. De vrouwen moesten wachten tot 1980 voordat ook hockey voor hen was geïntroduceerd op de Olympische Spelen.

 

De stick heeft in 1900 een aantal veranderingen ondergaan. Zo begonnen de spelers rond 1920 zelf met het intapen van hun stick om een betere grip te hebben. De ronding, curve, onderaan de stick is ontwikkeld tussen 1957 en 1980. Dit is te danken aan hockey speler Bobby Hull. Hij brak tijdens een wedstrijd zijn stick en speelde de rest van de wedstrijd met een gebogen stick. Hij merkte dat een gebogen stick meer grip had op de bal. De eerste hockeystick was van hout, inmiddels kennen we sticks van hout, composiet (versterkt hout) en aluminium. 

 

Lees ook:


Tags: Hockey, Olympische Spelen, Sportw
Bronnen: www.hockey.nl
Artikel geschreven door: JPDix.
Publicatie datum: 2012-08-12
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving