aanmeld knop
dot

De geschiedenis van boksen

logo-tekst.jpeg
De sport boksen is een tactisch spel van aanvallen en verdedigen. Met de juiste techniek en het vinden van de opening in de verdediging van de ander proberen boksers hun tegenstanders te overtreffen. Deze individuele sport vraag van de bokser veel beweeglijkheid, oriƫntatie, concentratie en creativiteit.

De sport boksen is al meer dan 5000 jaar oud. De eerste afbeeldingen van deze sport zijn gevonden op een Soemerische houtsnede uit de Bronstijd (300-2500 voor Christus). Ook uit het Oude Egypte zijn beeltenissen van boksen gevonden. Een reliëf toont twee mannen in een vuistgevecht met toeschouwers die het gevecht aanschouwen. De eerste afbeelding van een bokswedstrijd met handschoenen dateert uit de tiende eeuw voor Chr. Op een Minoïsch fresco staan boksers met handschoenen afgebeeld. Ook in de piramides in Egypte zijn muurschilderingen gevonden van ca 1400 voor Christus waarop vuistgevechten te zien zijn.

 

Eerste bokswedstrijden

De eerste bokswedstrijden vonden op de 23e Olympische spelen plaats in 688 voor Christus. Het werden toen nog ‘vuistgevechten’ genoemd. Deze wedstrijden kenden geen rondesysteem, waardoor er vaak werd doorgevochten tot een van de boksers zwaar gewond was. De Grieken beschouwden het boksen dan ook als de meest gevaarlijke sport van hun spelen.

 

Van 264 tot 216 voor Christus was de sport populair bij de Romeinen. De wedstrijden werden onder slechte omstandigheden gehouden. En ze waren zeer gevaarlijk. De Romeinen boksten namelijk niet met de vuisten maar met caestus, een leren handschoen voorzien van metalen punten aan de buitenkant. De verliezer van een partij moest het vaak met de dood bekopen.

 

Na de Romeinen werd er tot de achttiende eeuw bijna niet meer gebokst in Europa. Alleen in Italië en in Rusland vonden nog wedstrijden plaats.

In Engeland vond de eerste, toen nog illegale, wedstrijd pas weer plaats in 1681, en daarna won de sport weer langzaam aan populariteit in de rest van Europa.

 

Eerste bokskampioen

De eerste officiële bokskampioen was James Figg in 1719. Het boksen stond toen nog in de kinderschoenen, zo waren er nog geen regels waardoor de wedstrijden hard en chaotisch verliepen. Het gebeurde dan ook soms dat een bokser door een wedstrijd overleed.

 

Door het invoeren van regels werd de sport meer geaccepteerd en daardoor in steeds meer landen gelegaliseerd. Met name in Amerika genoot de sport een grote mate van populariteit. Het eerste Nationale Kampioenschap Boksen in Nederland vond plaats in 1913.

 

Legendarische boksers

Grote boksers die in de afgelopen decennia voorbij zijn gekomen zijn: Mike Tyson, Joe Frazier, Muhammed Ali, Jerzy Kulej, Bep van Klaveren, Arnold Vanderlyde, Jim Corbett

 

Lees ook:


Tags: Boksen, Sport, Mike Tyson, Joe Frazier, Muhammed Ali, Olympische Spelen
Bronnen: www.boksen.nl
Artikel geschreven door: JPDix.
Publicatie datum: 2012-08-12
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2014-05-14 19:58:33  
leuk en interessantReageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving