aanmeld knop
dot

Geschiedenis van het mountainbiken

imgres-4.jpeg
De sport mountainbiken is nog betrekkelijk jong. Met de speciale fiets voorzien van goede vering en dikke banden voor extra grip kan aan terrein rijden gedaan worden. Het terrein voor mountainbiken bestaat uit rotsgebieden, steile hellingen, paden, boswegen en andere onverharde wegen.

De naam mountainbike duikt voor het eerst op in 1966. De fiets voor het mountainbiken werd door de fietsers zelf in elkaar gezet. Ze gebruiken luchtbanden om op het strand te kunnen fietsen. Verder werd de fiets voorzien van versnellingen en een motorcross-stuur. In de jaren 70 begint de sport populair te worden in de plaats Marin Country in Californa, Amerika. Het duurt dan nog tot eind jaren ‘70 – begin jaren ’80 voordat fabrikanten de mountainbike beginnen te produceren. De eerste echte mountainbike komt uit in 1979. Dit waren normale wegfietsen voorzien van een breder frame en vork voor de bredere banden. Andere onderdelen aan de fiets waren afgekeken van de BMX-fiets.

 

Mountainbiken jaren negentig

In de jaren ’90 groeit de sport. Er wordt dan ook gereden op ruiger terrein en de rijstijl is agressiever. Hierdoor wordt de fiets doorontwikkeld, ze worden sterker en er komen passende afmetingen om agressiever mee te kunnen rijden. Ook krijgt de mountainbike in de jaren ’90 een voorvering, wat de armen van de fietser ontlast.

 

De sport mountainbiken is in de jaren ’90 – ’00 uitgegroeid tot een sport met veel beoefenaars. De sport is onder te verdelen in de categoriëen:

  • cross country
  • freeride
  • downhill
  • dirt jumping
  • enduro / all mountain

Sinds 1996 is mountainbike een Olympische Sport.

 

Lees ook:


Tags: Mountainbike, Olympische Spelen, Freeride, Downhill, dirt jumping, enduro
Bronnen: www.mountainbike.nl
Artikel geschreven door: JPDix.
Publicatie datum: 2012-08-12
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2013-06-19 10:07:59  
loll ik moet een werkstuk voor school maken kunnen jullie me helpen met de gesciedenis van het mountainbiken? Reageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving