aanmeld knop
dot

Wat is GPS?

logo-tekst.jpeg
GPS is een veelgebruikte afkorting. De afkorting staat voor Global Positioning System, en het systeem is een radionavigatiesysteem gebaseerd op satellieten. GPS is vanaf 1967 in ontwikkeling, het is ontwikkeld door het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Vanaf 1983 is het systeem vrijgegeven om civiel in gebruik te nemen. Hier hebben een hoop organisaties op ingespeeld met hun producten.
GamesGames

GPS is natuurlijk praktisch om de locatie, snelheid en tijd te bepalen van producten of personen. Denk bijvoorbeeld eens aan het gemak wat GPS heeft gebracht in de autowereld. Kilometerregistratie of het rijgedrag van je personeel in de gaten houden is veel makkelijker geworden met een GPS auto tracker, maar ook de weg vinden is met de komst van navigatiesystemen, zoals bijvoorbeeld TomTom, erg gemakkelijk geworden. De ouderwetse kaarten zie je dan ook niet zoveel meer.

 

Hoe werkt GPS eigenlijk?

GPS satellieten zenden signalen uit naar actieve GPS apparaten op de aarde. Een GPS ontvanger, de producten die wij gebruiken, vangt deze signalen op. De naam GPS ontvanger beschrijft al dat deze zelf geen signalen uit kan zenden, maar slechts kan ontvangen. Om de kwaliteit van de signalen zo goed mogelijk te behouden is het belangrijk om rekening te houden met een vrij zicht in de open lucht. De signaalsterkte vermindert op het moment dat je binnen bent, of zodra je je in dichte gebieden bevindt, zoals een stad vol wolkenkrabbers, of een dichtbegroeid bos.

 

GPS en mobiele telefoons

Het Global Positioning System maakt gebruik van een satelliet netwerk waarmee in combinatie met een mobiele telefoon met GPS systeem, een navigatiesysteem of een andere GPS tracker de positie van een persoon of apparaat bepaald kan worden.

 

Navigatiesystemen

Er zijn verschillende navigatiesystemen waar consumenten gebruik van maken, een hele bekende is het product van het merk TomTom. TomTom ontwikkelt software die gegevens en kaartinformatie combineert op een manier die werkt op mobiele apparaten. Denk hierbij aan je mobiele telefoon of een mobiel navigatiesysteem. Ook hier geldt weer dat het GPS systeem het beste werkt in de open lucht, wanneer je in een tunnel rijdt of wanneer je ergens binnenshuis bent zal het systeem meer moeite hebben om goed te functioneren.  

 

Voordelen gebruik GPS

De komt van GPS heeft een aantal handige functies met zich mee gebracht.

Je hoeft niet meer moeilijk te doen en te stoppen onderweg in de auto om de kaart te lezen. Je kunt nu gewoon de navigatie instellen op de bestemming en daar naartoe rijden zonder problemen.

 

Routeplanner

Natuurlijk moet je niet altijd volledig uitgaan van de navigatie, het is goed om van te voren goed te kijken waar je heen wilt. Dit kun je gemakkelijk doen op de computer via een routeplanner. Je kunt dan de omschreven route bekijken, maar het is ook belangrijk om de kaart te bekijken. Dan heb je een beetje een idee waar je naartoe gaat en welke richting je aan moet houden, mocht er toch iets met het navigatiesysteem gebeuren. Wanneer het systeem je in de steek laat is het prettig dat je op je mobiele telefoon functies over kunt stappen, maar het is nooit verkeerd om een ouderwetse kaart in de auto te hebben liggen.


Tags: GPS, Tom Tom, tracker, navigatie, navigatiesysteem, tracker, GPS routeplanner, routeplanner Tom Tom
Artikel geschreven door: sannevermeulen.
Publicatie datum: 2015-05-18
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving