aanmeld knop
dot

The Matrix film

Filmcamera.jpg
De Matrix begint bij een jonge programmeur en hacker Neo. Hij komt via mysterieuze wijze in aanraking met Trinity. Er gebeuren steeds meer mysterieuze dingen, die voorheen onmogelijk leken. Neo krijgt uiteindelijk de keuze om de waarheid te zien of niet. Hij kiest voor de waarheid. Hierdoor ontdekt hij dat de wereld waarin hij leefde eigenlijk een computerprogramma was. Want de oude wereld is verwoest en wordt nu bestuurd door gigantische computers.

Deze computers hebben mensen nodig voor hun stroom voorziening. Neo is eigenlijk de uitverkoren persoon om deze wereld weer terug te geven aan de mensen.   

 

Hoofdrolspelers The Matrix

 • Neo: Neo is in het begin een stil en nerdy type. Hij is een hacker. Al snel kom je erachter dat Neo voor meer bestemd is. Hij is slim, sympathiek, eerlijk en dapper.
 • Trinity: Serieus, intelligent en daadkrachtig. Ze heeft een duidelijk doel voor ogen, de Matrix vernietigen. Ze laat niets of niemand haar tegen houden. Op het moment dat ze samen begint te werken met Neo gelooft ze niet dat hij het ‘’de ware’’ is. Later word ze verliefd op hem.
 • Morpheus: Morpheus is als een vaderfiguur. Hij is erg slim en rechtvaardig. Daarbij is hij zo gezegd de leider van de groep. De belangrijkste beslissingen worden aan hem over gelaten.

Kom je echt meer te weten over de personages?

Omdat je erachter komt dat Neo de uitverkorenen is, kom je wel meer te weten. En in het begin zijn er partijen die dat geloven en partijen die dat niet geloven. Aan de andere kant blijf je metvragen zitten, omdat je niet echt verassingen tegenkomt van de personages zelf. Ook weet je stiekem van af het begin allang dat Neo de ware is. Ik denk dat niemand dat niet heeft zien aankomen. Daarom vind ik ook niet echt dat je daarin meer te weten komt. 

 

Wat is het genre van de film?

Semi-wetenschap en actie.

 

Hoe verandert de hoofdpersoon in de film?

Neo verandert van kijk naar de wereld en realiteit. Maar ik vind niet dat Neo echt als persoon veel verandert. Hij blijft hetzelfde karakter hebben alleen verandert zijn perceptie naar dingen. Ten eerste is die verandering gewoon heel fysiek hij neemt 'de rode pil' en wordt wakker in een andere wereld. De ‘echte’ wereld waarin computers de baas zijn. Dit is al een grote verandering voor hem en in eerste instantie heeft hij er dan ook moeite mee om te geloven dat het echt zo is. Ten tweede komt hij er achter dat 'in de Matrix' zijn meer is dan wat je ziet en denkt dat het is. Hij leert daardoor ook met Morpheus hoe hij eigenlijk deze visualisatie van de wereld kan manipuleren en omzetten in zijn voordeel. Op een bepaald moment wordt hij daar zelfs nog beter in dan een computerprogramma. Dit komt doordat hij de uitverkorene is. Hij is een speciale gift/afwijking in het systeem, veroorzaakt door het orakel. 


Wat is de boodschap van de film?

Er zitten denk ik wel meer dan honderd boodschappen in de film. Maar om even een paar boodschappen te vinden heb ik een paar quotes opgezocht die ikzelf erg mooi vind. En dan zal ik uitleggen welke boodschap daar volgens mij bij hoort.

Morpheus: Have you ever had a dream, Neo, that you were so sure was real? What if you were unable to wake from that dream? How would you know the difference between the dream world and the real world?

Deze vraag is natuurlijk altijd heel erg toepasbaar op onze werkelijkheid, daarom heb ik ook deze quote gekozen. Het probleem is met wij, als mensen is dat ons wel kunnen afvragen wat er allemaal is en waarom en waarom niet. Maar dat wij nog niet zo ver ontwikkeld zijn dat wij daar antwoord op kunnen geven. En de een denk een antwoord voor al het onverklaarbare te hebben en dat is dan een oppermachtig wezen, god. En de ander sluit juist het allemaal uit en zegt dat er niets is. Niets behalve wetenschap. Die kant vindt dan ook dat alles wetenschappelijk te bewijzen moet zijn. Maar aan de grond, de kern van het begin van al deze vragen is wat is nou realiteit. Nou en die vraag wat is echt wat is niet echt? En hoe zou je dat dan kunnen weten? Dat vergelijkt Morpheus hier hele mooi met een droom. Een droom kan ook zo sterk aanvoelen als ‘echt’. Dat op het moment dat je erin zit, je het niet kan onderscheiden. Pas later als je eenmaal wakker bent besef je dat. Dat is ook nu wat hen overkomt in de Matrix.

Oracle: I'd ask you to sit down, but, you're not going to anyway. And don't worry about the vase.

Neo: What vase?

[Neo turns to look for a vase, and as he does, he knocks over a vase of flowers, which shatters on the floor]

Oracle: That vase.

Neo: I'm sorry...

Oracle: I said don't worry about it. I'll get one of my kids to fix it.

Neo: How did you know?

Oracle: Ohh, what's really going to bake your noodle later on is, would you still have broken it if I hadn't said anything?

Om even uitleggen wat het orakel is moet ik eerst even uitleggen hoe het werkt. Toen de Matrix geprogrammeerd werd door de computers maakten zij de architect. Deze geprogrammeerde computer zorgde ervoor dat er steeds opnieuw gewerkt werd en een verbeterde matrix ontstond. Maar om goed balans te behouden in de matrix kwam het orakel. Het orakel zorgde ervoor dat er nog steeds spontane of nieuwe dingen gebeurde. Eigenlijk dingen die tegen het idee van de architect ingaan. Om zo te zeggen als de matrix alleen door een architect geregeld word dan zou alles zo ‘strak’ verlopen dat het helemaal niet goed kan functioneren omdat iedereen dan gelijk zou zijn. Daarom zorgt het orakel ervoor dat dingen nog soms anders lopen dan gepland. Zo komt er een verstoring en daardoor weer balans.

Nou om nu even deze dialoog uitteleggen, deze dialoog gaat eigenlijk over de vraag over er zoiets is als het lot. Het orakel weet al wat er gaat gebeuren, Neo zal de vaas omgooien. Daarom zegt zij bij voorbaat al het geeft niet van de vaas. Doordat zij dat zegt kijkt Neo rond en laat hij de vaas vallen. De vraag gaat nu over de kwestie is het al voorbestemd of gaat het sowieso gebeuren dat Neo de vaas omgooit of niet? Ook als er niet voor het omgooien van de vaas al aandacht op de vaas werd gelegd. Deze theorien vind ik vaak heel interessant. Het zijn eigenlijk altijd ideeën die in een cirkel lopen en daardoor niet lijken te eindigen. Oorzaak -> gevolg -> oorzaak.

 

Wat is je persoonlijke ervaring, raakt deze film je of juist niet?

Ik dacht altijd dat deze fantasieverhalen mij niet zouden aanspreken omdat het zo ‘nep’ is. Maar ik ben daar helemaal van terug gekomen. Ik vind deze film zo leuk en zo spannend ik heb daarna meteen deel twee en deel drie gezien. Want ik moest gewoon weten hoe het verder ging lopen. En ik vind het zo leuk om te spelen met het idee van realiteit. Wat is nou allemaal echt en wat niet. Ook vind ik dit vaak de wat meer filosofische kant opgaan. Om goed na te denken over wat er allemaal nog kan zijn, is of niet. En of iets überhaupt kan bestaan of juist niet. Met deze gedachtes is het dan ook geen verassing dat de matrix mij heel erg vermaakt heeft. Daarbij bleef de film wel in mijn hoofd hangen nog een paar dagen. Het is ook een hele goede film want ik vind het mooi hoe ze vele dingen hebben uitgedacht. Denk bijvoorbeeld aan de buizen die vast zitten bij hun hoofd en handen ect. Maar deze film is niet mijn nieuwe favoriet. Maar hij kwam wel in de buurt. Helaas vond ik dan deel twee nog even spannend en deel drie vond ik erg tegenvallen. Maar dat komt ter sprake in mijn volgende verslagen hierover.

 

Welke rol zou jij het liefste hebben in deze film?

Neo. Hij heeft gewoon het meest interessantste karakter en de dingen die hij beleefd zijn heel spannend. Daarbij is het mooi in de rol dat het karakter van bijna niets begint en dat hij steeds harder moet werken en dan uiteindelijk super sterk en behendig word.

 

Hoe denk je dat de acteur zich heeft voorbereid op deze rol?

In het begin is Neo een echte grote nerd. Hij gewoon een computerprogrammeur en stiekem is hij ook een hacker. Dus in het begin moet hij wel een redelijk geloofwaardige nerd zijn. Om dit te zijn denk ik dat de acteur niet heel hoefde te doen. De rol van Neo is gewoon perfect voor Keanu Reeves.


Hoe zou jij je voorbereiden op deze rol?

Ik zou ten eerste eens goed naar de sportschool moeten om een goede conditie op te bouwen. Daarbij wordt er veel gebruik gemaakt van vechtsporten in de film. Dus het liefste zou ik daar ook nog lessen in willen volgen. Of misschien gewoon vele films kijken met dat erin. Zodat als ik een z’n mooie vechtscène- heb dat ik ongeveer weet wat de regisseur graag wilt zien en dat ik op zijn minst iets kan laten zien. Daarbij zou ik, maar meer voor mijzelf, veel willen lezen over filosofie. Omdat er zijn veel gesprekken in de film die vooral daarover gaan en ik zou daar graag veel meer zelf al over willen na denken. Aan de andere kant wil ik dit ook weer niet de film moet goed actie behouden en de acteur moet het ook gewoon doen in plaats van teveel.

 

Productie The Matrix

 • Lana Wachowski
 • Andy Wachowski
 • Erwin Stoff
 • Joel Silver
 • Barrie M. Osborne
 • Richard Mirisch
 • Andrew Mason
 • Carol Hughes
 • Dan Cracchiolo
 • Bruce Berman

Regie & secnario

 • Lana Wachowski
 • Andy Wachoski

Montage

 • Bill Pope

Distributie

 • Warner Bros.
 • Village Roadshow Pictures
 • Groucho II Film Partnership
 • Silver Pictures

Tags: The Matrix film, de matrix, filmverslag, speelfilm
Artikel geschreven door: TryOut.
Publicatie datum: 2015-05-28
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving