aanmeld knop
dot

Afvallen op de automatische piloot. Geen calorieën tellen.

dieet.jpg
De kilo's zijn er weer aangekomen en je wilt er nu direct voor eens en altijd van af? Geen crashdieet, maar gezonder eten, gewoontes aanpassen en tegelijkertijd vet verliezen. Sporten is minder belangrijk dan voeding om af te vallen. Je zou 20 minuten moeten hardlopen om de calorieën die in een koekje zitten te verbranden. Calorieën zijn slechts één gedeelte in het complete plaatje van afslanken.

Eet minder, beweeg meer.

Dit is de boodschap die we ontvangen van diverse gezondheids goeroes en voeding organisaties. Zij veronderstellen dat de enige reden waardoor mensen gewicht verliezen of aankomen komt door de calorieën. Onze lichamen werken echter wat ingewikkelder. Verschillende voedingsmiddelen hebben namelijk op verschillende manieren effect op ons hongergevoel en hormonen, en niet alle calorieën zijn gelijk. Er zijn veel dingen die je kunt doen om te beginnen met 20 kilo vermageren bv, zonder zelfs maar een calorie te tellen.

 

Vervang jouw brood ontbijt door eieren

Gewicht verliezen kan net zo simpel zijn als het wijzigen van je ontbijt. Twee aparte studies hebben aangetoond dat het eten van eieren in de ochtend je kunnen helpen vet te verliezen. In één van deze studies aten 30 vrouwen met overgewicht ofwel broodjes, ofwel eieren als ontbijt. Voor eieren groep gold dat zij minder calorieën aten tijdens de lunch, de rest van de dag, en de 36 uur daaropvolgend. Simpel gezegd, van het eieren ontbijt waren de vrouwen zo voldaan dat zij automatisch elke volgende maaltijd minder aten. In een andere studie werden 152 mannen en vrouwen met overgewicht gesplitst in twee groepen. Eén van die groepen at eieren, de anderen aten brood. Beide groepen waren op een dieet om zo gewicht te verliezen. Na 8 weken had de eieren groep significant meer gewicht verloren dan de broodjes groep:

 • 65% meer gewichtsverlies (0,9 kg tot 0,6 kg)
 • 61% meer afname in BMI
 • 34% grotere afname in middel omtrek
 • 16% grotere afname in lichaamsvet

Het verschil in gewichtsverlies was niet groot, maar het laat toch duidelijk zien dat simpele veranderingen zoals het veranderen van één maaltijd een klein effect kan hebben.

 

Trigger je brein en gebruik kleinere borden

Het menselijk brein is gram voor gram, één van de meest complexe objecten in het heelal. Het heeft de neiging om op mysterieuze manieren te werken en controle bewaren over eetgedrag is ongelooflijk ingewikkeld. Het is het brein dat uiteindelijk bepaalt of wij moeten eten of niet moeten eten. Dat is interessant. Er is een "truc" die je kunt toepassen om je hersenen te laten denken dat het meer voedsel heeft gegeten dan in werkelijkheid het geval is.

 

Dat is het gebruik van kleinere borden. Hoe groter je borden (en kommen) zijn hoe minder je gegeten hebt, lijken je hersenen te denken. Dus met behulp van kleinere borden maak je je hersenen wijs dat je met minder calorieën sneller tevreden bent. Het is echt vreemd, maar psychologen hebben dit fenomeen bestudeerd en het lijkt echt te werken.

 

Eet voeding met lage energie dichtheid en een heleboel vezels

Een andere manier om een meer tevreden gevoel te hebben met minder calorieën is voedingsmiddelen eten met een lage energie dichtheid. Lage energie dichtheid? Dat betekent eigenlijk gewoon dat deze voeding zeer weinig calorieën bevat, en het dus mogelijk is er een grotere hoeveelheid van te eten. Bijvoorbeeld:

 • Paddenstoelen
 • Groenten

Studies tonen aan dat mensen die bezig zijn met afvallen en voedsel eten met een lage energie dichtheid meer gewicht verliezen dan degenen die voedsel eten met een hoge energie dichtheid. 

 

In een studie waarin vrouwen soep aten (eten met lage energie dichtheid) bleek het dat zij 50% meer gewicht verloren tegenover de vrouwen die een snack aten (hoge energie dichtheid). Groenten zijn rijk aan oplosbare vezels en hiervan is aangetoond dat het gewichtsverlies veroorzaakt. Een ander voordeel van oplosbare vezels is dat het wordt afgebroken door bacteriën in het spijsverteringskanaal en zo een vetzuur produceert genaamd butyraat, waarvan wordt verondersteld belangrijke anti-obesitas effecten te vertonen. In ieder geval bij ratten.

 

Koolhydraten minderen kan tot snel gewichtsverlies leiden

Waarschijnlijk de beste manier om te beginnen met afvallen zonder calorieën te tellen is het verminderen van je koolhydraten inname. Studies tonen consequent aan dat mensen die minder koolhydraten eten automatisch beginnen met minder te eten en zo afvallen zonder grote inspanningen. Er is een studie geweest waarin 53 vrouwen met overgewicht  gegroepeerd werden in:

 

1) een laagkoolhydraten groep

2)een caloriearm/vetarm groep.

 

Hieruit bleek in 6 maanden tijd dat:

 • Vrouwen in de laagkoolhydraten groep tweemaal zoveel gewicht verloren (8,5 kg) terwijl ze toch aten tot ze vol zaten, in vergelijking met de vetarm groep (3,9 kg).
 • De beste manier om koolhydraten inname te verminderen is om voedingsmiddelen zoals suiker, snoep, frisdranken, evenals voedingsmiddelen zoals brood, pasta en aardappelen te elimineren uit het voedingspatroon.
 • 100 tot 150 gram koolhydraten per dag nuttig kan zijn. Maar uiterst doeltreffend om snel af te willen vallen is onder deze inname te gaan zitten.
 • Een ander groot voordeel is van koolhydraten beperking, het je insulineniveaus verlaagt waardoor je nieren het overtollige natrium en water uit je lichaam laten vloeien. Dit vermindert aanzienlijk het gevoel "opgeblazen" te zijn en reduceert water gewicht.

Nachtrust en geen stress kunnen hormonen optimaliseren

Twee dingen die vaak genegeerd worden wanneer we onze gezondheid en onze wens gewicht te willen verliezen bespreken zijn:

 • Slaap
 • Stress

Genoeg slaap en weinig stress zijn ongelooflijk belangrijk voor de optimale functie van je lichaam en hormonen. Onvoldoende slaap bv is één van de grootste risicofactoren voor overgewicht... Korte slaapduur verhoogt bij kinderen de kans op overgewicht tot 89% en bij volwassenen tot 55%.

Slecht slapen kan het hongergevoel en het hunkeren naar voedsel verhogen en veroorzaakt een biochemische tendens voor gewichtstoename door het verstoren van je honger hormonen, zoals ghreline en leptine. Overmatige stress kan je hormonen niveaus van cortisol verhogen, wat er om bekend staat het buikvet op te hopen. Slecht slapen en onnodige stress kan dus je belangrijke stofwisseling hormonen in de war schoppen. Door deze hormonen onder controle te houden kun je je trek verminderen en het onnatuurlijke hunkeren voorkomen.

 

Braadboter vervangen 

Braadboter vervangen door kokosolie kan het metabolisme stimuleren en vermindert eetlust. Kokosolie heeft unieke eigenschappen die je helpen met het verminderen van je eetlust en je vetverbranding verhogen. Kokosolie bevat middellange vetzuurketens, MCT's genaamd. Deze vetzuren metaboliseren anders in vergelijking met andere vetten. Ze gaan rechtstreeks naar de lever waar ze worden gebruikt voor energie of worden omgezet in ketonlichamen. Twee kleine studies tonen aan dat het eten van deze middellange vetzuren er voor kan zorgen dat mensen minder calorieën laat eten, zelfs tot 256 calorieën per dag. Deze vetten lijken ook je energie-level te verhogen. Het gebruik van ongeveer 30 ml kokosolie per dag kan leiden tot een aanzienlijke vermindering in je BMI en middel omtrek. Kokosolie schijnt een uitermate goed product te zijn om je reguliere oliën te vervangen.

 

9,6 kilo kwijt raken in een maand

Met kleine en effectieve aanwijzingen, in je volle drukke leven, een andere mindset krijgen wat betreft afvallen? En wat is nou eigenlijk de sleutel tot het geheim van verhogen van je stofwisseling? Toch 2,5 kilo per week vet verbranden? Kan dat eigenlijk wel? We weten dat diëten slechts een tijdelijke oplossing is voor het overgewicht probleem.  Na vele jaren research gedaan te hebben mag Richard Ridder zich misschien 'een specialist' noemen op het gebied van snel afvallen. Met zijn ervaring heeft hij een methode ontwikkelt waarin hij het oa heeft  over:

 • Hoe je snellere en betere resultaten boekt in je proces van vermageren door je voeding aan te passen.
 • Hoe beweging uiteraard ook je gezondheid verbetert en je helpt bij het afvallen.
 • Dat we zeker niet moeten vergeten dat er ook een bepaalde mindset voor nodig is om door te zetten.

Lees meer om inzicht te krijgen in je vetverbranding, en hoe andere processen (dan het aantal kilocalorieën van een product) je hormonen én metabolisme beïnvloeden.

 

De voordelen van afvallen zijn:

 • 1 tot 2 per week verliezen.
 • meer geluk voelen (is mogelijk).
 • strakke buikspieren ontwikkelen (met sporten).
 • je zekerder voelen over hoe je eruit ziet (is mogelijk).
 • meer zelfvertrouwen krijgen (is mogelijk).
 • gewichtsprobleem aanpakken.
 • veel meer energie hebben door minder lichaamsgewicht.

 


Tags: sneller afvallen,verhogen stofwisseling, slanker worden
Bronnen: weightology.net,wholehealthsource,pubmed.gov
Mooi en gezondMooi en gezondArtikel geschreven door: Ivana.
Publicatie datum: 2015-06-02
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving