aanmeld knop
dot

Auto kopen of leasen als zzp'er?

auto oud.jpg
Als je even logisch nadenkt zou je denken dat een auto op de zaak koper goedkoper is dan er één leasen, want een leasemaatschappij moet ook zijn marges pakken. Toch zit het net even wat ingewikkelder in elkaar dan het lijkt.
GamesGames

Auto leasen

Als je als zzp’er een auto leaset houdt dat in dat je de uitgekozen leaseauto mag rijden tegen een vast maandtarief, berekent op (onder andere) het aantal te rijden kilometers, de bijtelling, en de waarde van de auto. Dit is bijna altijd een all inclusive prijs, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de wegenbelasting, de kosten voor de verzekering, het herstel, het onderhoud of de banden. Hier wordt door de leasemaatschappij voor gezorgd. Voor niets komt de zon op, want uiteraard betaal je deze kosten zelf, maar dat zit bij het maandbedrag inbegrepen.

 

Wat is duurder?

Na bovenstaande gelezen te hebben denk je waarschijnlijk dat het haast niet anders kan dan dat een auto leasen zzp duurder is, maar die hypothese kan alleen bevestigd worden door te berekenen wat de kosten zijn van een koopauto in vergelijking met een soortgelijke leaseauto. Als je deze twee situaties met elkaar vergelijkt kom je tot de conclusie dat leasen goedkoper is dan kopen en wel door de volgende redenen: je betaalt zeer lage rente; je profiteert van inkoopvoordeel; je hebt minder administratieve rompslomp en je hebt geen onverwacht hoge onderhoudskosten. Daarnaast loop je geen risico om geld mis te lopen op de gedaalde restwaarde.

 

Genoeg budget voor een koopauto

Ook als je genoeg geld in kas hebt om één of meerdere auto’s zakelijk te kopen, is het soms verstandiger om te leasen. Bij een koopauto zet je kapitaal vast in auto’s die snel hun waarde verliezen. Zo kan dat geld niet gebruikt worden voor betere investeringen of onvoorziene zakelijk kosten.

 

Geld lenen voor een koopauto

Heb je niet voldoende geld in kas om een koopauto aan te schaffen? Dan ben je genoodzaakt geld te lenen om er één te kunnen kopen. Als je je afvraagt wat slimmer is: een lening afsluiten om een auto aan te schaffen of een auto leasen en geen lening afsluiten, dan is het antwoord makkelijk: je kunt beter een auto leasen. Bij bijvoorbeeld Shortleaseland zijn de rentes namelijk erg laag en rentes voor persoonlijke leningen zijn juist erg hoog.

 

Eenvoudige administratie

Naast het financiële voordeel wat een auto leasen met zich meebrengt, betekent het ook veel gemak en weinig risico. Aan het eind van elke maand ontvang je namelijk een verzamelfactuur en heb je nergens omkijken naar. Je weet altijd waar je aan toe bent en je loopt geen risico op onverwachte kosten door bijvoorbeeld gebreken of ongevallen.


Tags: auto leasen, lease, leaseauto, zzp
Artikel geschreven door: MPaul.
Publicatie datum: 2015-06-10
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving