aanmeld knop
dot

Still Alice, filmverslag

Beroemd.jpg
De film Still Alice gaat over Alice Howland. Zij is hoogleraar aan de Colombia University. Ze is getrouwd met John Howland en heeft met hem drie kinderen. De kinderen zijn volwassen. Anne, Tom en Lydia hebben verschillende levens. Anne is erg netjes en stabiel in de gezinssituatie. Moeder Alice blonk altijd uit door haar intelligentie, nu begint ze haar persoonlijkheid te verliezen door een genetische vorm van dementie.

Still Alice is een aangrijpende film over dementie, gebaseerd op de roman 'Still Alice' (2007) van Lisa Genovs. Het verhaal speelt zich af in Amerika. De dochter van Alice, Anne, wil kinderen, maar dat lukt moeilijk. We leren Tom, de broer van Anne en Lydia, in de film niet echt goed kennen. Maar de andere dochter van Alice en John, Lydia, wil actrice worden. Alice is dus de moeder van deze drie volwassen kinderen. Alice begint steeds vaker dingen te vergeten en soms voelt ze zich niet zichzelf. Dit wordt steeds echter. Ze begint briefjes te maken om dingen niet te vergeten, maar het helpt onvoldoende. Uiteindelijk komt Alice er door medisch achter dat ze een snel ontwikkelende vorm van Alzheimer heeft. Haar vorm van deze ziekte blijkt erfelijk te zijn. Zoon Tom blijkt het gen niet te hebben, Anne wel en Lydia laat zich liever niet testen. We zien heel goed hoe Alzheimer iemands bestaan verwoest en dat Alice steeds minder in staat is te doen wat ze graag doet. 

 

Acteurs hoofdrollen:

 • Alice Howland: Julianne Moore. Moore won een Oscar voor deze rol.
 • John Howland: Alec Baldwin

Karakter dossier van de hoofdrolspelers.

 • Alice: Alice is hoogleraar aan de Colombian University. Ze is gespecialiseerd in taalkunde. Ze houdt van joggen, lezen en leren. Altijd is zij heel goed geweest in leren. Snel pakt ze dingen op en ziet verbanden. In de film spreken ze ook wel over hyperintelligente. Juist bij dit hele goede leervermogen zal de alzheimer zich sneller ontwikkelen. Alice vecht terug door wekkers te zetten, dingen te onthouden, spelletjes te spelen maar niets van dit alles kan natuurlijk de Alzheimer uiteindelijk tegenhouden. Ze maakt voor zichzelf een video, waarin ze haar eigen zelfmoord stap voor stap in elkaar heeft gezet. Deze poging tot zelfmoord mislukt, doordat ze niet meer in staat is om het goed uit te voeren. Ze hoopt dat haar dochter Lydia voor een serieuze studie gaat kiezen. In Lydia’s plan om te acteren ziet ze niks. 
 • John: De man van Alice. Hij is lief, slim en grappig. Wel merk je dat hij het allemaal niet zo goed aankan. Hij kan er niet goed mee omgaan dat Alice zo snel aftakelt. Bijvoorbeeld kiest hij er niet voor om zijn laatste maanden met haar te zijn, maar kiest hij voor een nieuwe baan optie. Eerlijk gezegd kwam hij zwak op mij over en ook redelijk egoïstisch. In een scene zie je pas dat het hem echt aangrijpt. Maar toch kan hij niet die laatste periode bij haar zijn.
 • Anne: Anne is mooi, lief en netjes. Ze is wil een kindje krijgen maar dat gaat moeilijk. Daarom besluit ze over te stappen op KI (Kunstmatige inseminatie). Maar nu ze erachter zijn gekomen dat haar moeder een erfelijke vorm van Alzheimer bevat, laat ze zich testen. Ook in het belang voor haar eigen kind dat ze wil krijgen. Ze blijkt positief. Daardoor is de kunstmatige inseminatie dus nog ingewikkelder. Er moet namelijk gezocht worden naar een eicel zonder die heftige vorm van alzheimer.
 • Tom: Voor mijn gevoel leerde we hem niet echt kennen in de film. Hij had een kleine rol en is erg gewoontjes.
 • Lydia: Ze is jong, mooi, intelligent en creatief. Ze heeft veel ambities om actrice te worden. Ze speelt in een theaterstuk dat helemaal geen succes is, ze gaat naar auditie na auditie en nooit heeft ze succes. Ze leeft op een klein kamertje met twee andere huisgenootjes. Maar wanneer haar moeder zo ernstig aftakelt, is zij eigenlijk de enige die er echt nog voor haar moeder is.
  Kom je echt meer te weten over de personages?
  Het onderzoek naar alzheimer vertelt meer over de fysieke toestand van de personages.  Tom blijkt niet het gen te hebben voor deze gevaarlijke vorm van alzheimer.Lydia laat zich niet testen, zij wil het niet weten. Anne blijkt wel het erfelijke gen te dragen. Dit kan een probleem worden voor haar kinderen als zij niet overstapt op KI. 

Ik vond het wel een tegenvaller dat ik de zoon, Tom niet echt heb leren kennen. Ik begrijp hierdoor niet echt de meerwaarde van de rol van de zoon in het verhaal.

 

Wat is het genre van de film?

Drama. De film en het boek zijn te koop via deze link.


Hoe verandert de hoofdpersoon in de film?

We zien heel goed de geestelijke aftakeling van Alice. Er is een mooie scene waarin ze haar eigen badkamer niet meer kan vinden, ze moet naar de wc. En dan blijft ze alle deuren openen, ze loopt het hele huis rond, maar nergens vind ze de wc. Dan plast ze in haar broek. Je ziet heel goed haar schaamte en haar onmacht omdat ze vind dat ze die badkamer gewoon moet vinden. Ook zien we haar aftakelen in simpele kleine dingen. Zo speelt ze altijd wordfeut, (scrabbel) op haar telefoon. In het begin van de film maakt ze nog lange woorden maar aan het eind van de film zien we ook dat ze steeds vaker alleen nog kortere en simpelere woorden kan maken. 


Wat is de boodschap van de film?

De boodschap is denk ik dat het verlies van alles wat je hebt, wie je bent en wat je dacht dat je was verschrikkelijk voelt en is. Daarbij noemen ze ook vaak een goed doel in de film, ik denk dat het ook de bedoeling is om meer aandacht te geven aan Alzheimer omdat er nog geen remedie tegen gevonden is. Daarbij laat het ook zien dat het er omgaat wat je achter laat. Allice kan toch een soort vrede vinden met het feit dat ze weet dat haar kinderen wel gelukkig zijn. Op het einde zien we ook een verbroedering tussen haar en Lydia. Ze vind dat Lydia gewoon moet doen waar ze gelukkig van word en als dat acteren is dan moet ze die weg maar volgen. 


Wat is mijn persoonlijke ervaring, raakt deze film je of juist niet?

De film Alice heeft mij hele erg geraakt. Er zitten echt vele scenes is die zo dichtbij komen en zo realistisch voelen, dat dit je heel erg raakt. Daarbij kun je je gewoon de hele film door goed in haar verplaatsen. Het gezin is succesvol, het zijn harde werkers en gelukkig. Dat is ook denk ik wel hoeveel gezinnen zichzelf zien in de maatschappij. Het is voor vele mensen aangrijpend omdat het voor je gevoel erg dichtbij komt

 

Productie, regie, scenario, montage, distributie van de film?

 

Productie:

James Brown

Pamela Koffler

Lex Lutzus


Regie:
Richard Glatzer
Wash Westmoreland

Scenario:
Lisa Genova

Montage:
Denis Lenoir
Nicolas Chaudeurge

Distributie:
Sony Pictures Classics


Tags: Still Alice Filmverslag, speelfilm, recensie, film, speelfilm
Artikel geschreven door: TryOut.
Publicatie datum: 2015-06-16
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving