aanmeld knop
dot

Tips voor je sollicitatiegesprek

Baas.jpg
Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of word je contract niet verlengd? Ben je er even tussenuit geweest en ben je weer op zoek naar een baan? Er zijn tal van redenen om opnieuw te gaan solliciteren. Mag je eenmaal op gesprek komen? Hoe moet je dat aanpakken? Je maakt maar eenmaal die belangrijke eerste indruk, en er komt veel bij kijken. Hoe kan je de kans op een baan vergroten?

Hoe kun je je het beste voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Wat voor kleding trek je aan? Ben je onzeker? Bedenk je dan dat jouw brief en je uitstekende cv blijkbaar zijn opgevallen en dat je hierdoor al veel sollicitanten achter je hebt gelaten. Wil je wat tips voor je sollicitatiegesprek? Het plegen van telefoontjes en het schrijven van brieven is iets wat je dagelijks doet in de hoop dat je op gesprek mag komen.  

 

Bereid je voor

Misschien klinkt het cliché, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Lees je in over het bedrijf, de functie en schrijf je verwachtingen van de baan op papier. Wat zijn je doelen? Wat wil je bereiken? Waar ben jij juist heel goed in? Waar kun jij nog verbeteren? Lees de vacature goed door en stel je bij alle taken voor hoe je dit uit zou voeren wanneer je eenmaal aangenomen zou zijn. Weet je met wie je het sollicitatiegesprek hebt? Zoek dan de achtergrond op van je gesprekspartner via LinkedIn.

 

Uitstraling en uiterlijk

De eerste indruk telt altijd zwaar, hier krijg je uiteraard maar een kans voor. Zorg er daarom voor dat je er goed verzorgd uitziet en dat je uitstraalt wat je graag uit wilt stralen. Probeer te onderzoeken wat de bedrijfscultuur is en pas je kledingstijl hier op aan, maar draag wel iets dat bij je past en waar je je prettig in voelt. Zorg voor nette kleding, schone schoenen en verzorgde haren en nagels.

 

Salaris

Misschien is het niet iets waar je meteen over na denkt wanneer je ergens op gesprek mag komen, maar toch is het verstandig om goed te bedenken wat je wilt verdienen. Dit zodat je hier niet te lang over na moet denken en dat je zelfverzekerd kunt antwoorden wanneer de vraag komt. Heb je geen idee wat normaal is? Kijk dan online voor een indicatie met jouw werkervaring en diploma’s.

 

Vragen stellen

Aan het eind van het sollicitatiegesprek is er altijd ruimte om vragen te stellen, maak gebruik van deze mogelijkheid. Bereid van de voren wat vragen voor, als deze al beantwoord worden tijdens het gesprek kun je dat ook aangeven. Vraag alleen wanneer je echt iets wilt weten en niet om maar iets te vragen.

 

Niet aangenomen?

Ben je niet aangenomen? Vraag dan altijd om feedback op je gesprek. Hier kun je iets van leren en bij je volgende sollicitatiegesprek kun je dit weer meenemen.

 

Bijscholing

Heb je te weinig ervaring? Of geen goede diploma’s? Kijk dan eens naar de opleidingsmogelijkheden van Fabius Opleidingen, hier kun je in de avonduren terecht voor diverse kantooropleidingen. Soms kan dit precies de aanvulling zijn op je cv en ervaring om je toch aan te nemen. Gaat het echt om je werkervaring? Ga dan eens op zoek naar een stageplek waar je een tijdje mee kunt lopen. Wanneer je goede inzet toont kun je misschien ook wel binnen je stagebedrijf een baan krijgen.


Tags: solliciteren, baan vinden, tips sollicitatiegesprek, bijscholing
Artikel geschreven door: sannevermeulen.
Publicatie datum: 2015-06-26
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving