aanmeld knop
dot

Erfrecht conflicten voorkomen

eenzaam.jpg
Er wordt wel een gezegd: 'met je familie moet je wandelen, niet handelen...' maar soms kun je gewoon niet anders. Toen mijn ouders overleden hadden we eigenlijk geen problemen verwacht om de erfenis. Je bent tenslotte allemaal familie van elkaar en je kent elkaars voorkeuren. Iedereen wist dan ook dat ik dat ene schilderij altijd al mooi gevonden heb...
ComputerComputer

Pa had het schilderij ooit gekocht van een klant die niet in cash kon betalen, maar dat was toen ik nog te jong was om me zorgen te maken over geld. Ik kon als kind wel urenlang op de grond liggen en kijken naar het schilderij, fantaserend over mezelf in de stad. Het was eigenlijk eerder een tekening van een landschap, in zwart potlood, maar ingekleurd met waterverf. Het was een landschap en het had iets te maken met de geschiedenis van onze familie.

 

Ruzie om waardevolle spullen

Ongeveer een week na het overlijden van onze ouders kwam mijn schoonzus op het idee dat zij dat schilderijtje wel wilde hebben. Het is een landschap in de buurt van Arnhem, een schilderij uit het jaar 1741. Het moet wel een waarde hebben, maar ik heb geen idee hoeveel. Het duurde helaas niet lang voor dit ogenschijnlijk kleine probleem uitliep op een bijna slaande familieruzie. Ik wilde zeker niet toegeven aan mijn schoonzus want ik heb recht op het kindsdeel van de erfenis. Bovendien had mijn schoonzus geen idee van het verhaal achter het schilderij of van de emotionele binding met mijn vader, die het me gaf. Ik wist niet of mijn broer, haar man dus, diezelfde binding met het schilderij had als ik, maar ik denk het niet want hij hield zich buiten de discussie. Mijn schoonzus wilde ook van geen wijken weten, had ze het schilderij misschien laten taxeren? 

 

Erfrecht

Er bleef me geen andere optie dan naar een advocatenkantoor te gaan en daar de zaak voor te leggen. Dat advocatenkantoor stuurde me naar een specialist in erfrecht, van een ander kantoor. Nadat ik mijn verhaal gedaan heb is de erfrecht advocaat gaan praten met mijn broer. Toen de advocaat aan hem had uitgelegd dat iedereen wist dat ik het schilderij altijd al bijzonder gevonden had en dat een dergelijke binding voor de rechter zeker ter sprake zou komen, vertelde hij zijn kant van het verhaal. Volgens zijn vrouw had het schilderij meer waarde dan elk ander deel van de erfenis en daarom wilde zij het hebben. Mijn broer vond het niet eens mooi en had er niets mee.

Een gesprek met een bemiddelaar heeft het wel gekost, maar gelukkig is het niet tot een rechtszaak gekomen. Mijn schoonzus trok zich terug zodra ze er achter kwam dat zelfs haar man haar niet zou steunen.

 

Ruzie om een erfenis voorkomen

Gelukkig is het allemaal goed afgelopen, hoewel mijn schoonzus en ik nooit goede vriendjes zullen worden. Een grotere familieruzie is voorkomen dankzij de juiste advocaat op het juiste moment.

 


Tags: erfenis conflict, erfrecht, advocaat
Artikel geschreven door: Erwin.
Publicatie datum: 2015-07-17
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving