aanmeld knop
dot

Steeds meer buitenlandse studenten op Nederlandse universiteiten

Dale.jpg
Er komen steeds meer studenten uit het buitenland in Nederland studeren. Deze studenten uit China en andere delen van Aziƫ brengen veel voordelen met zich mee, maar Nederland moet ook waken voor de nadelen. Bijvoorbeeld dat ze de kennis weer terug nemen naar hun vaderland en hier zorgen voor een groter tekort aan woningen.

Het aantal buitenlandse studenten die hier in Nederland komen studeren neemt flink toe. Uit onderzoek van de Volkskrant is gebleken dat meer buitenlandse studenten zich hebben aangemeld op Nederlandse universiteiten. Ze komen niet slechts voor een studie of stage buitenland, maar komen hier ook wonen en werken wat goed nieuws is voor de Nederlandse economie.


Aanmeldingen stijgen

Bijna alle universiteiten in Nederland verwachten een groter aandeel buitenlandse studenten dan voorgaande jaren. Vooral op de universiteit in Maastricht schrijven veel buitenlandse studenten zich in. Hier studeren naast Nederlanders ook veel Duitsers en Belgen die erg belangrijk zijn voor de universiteit. Dit jaar kwamen ongeveer 12 duizend aanmeldingen binnen van buitenlandse studenten die aan de universiteit van Maastricht een studie willen volgen. Dat zijn 3500 aanmeldingen meer dan vorig jaar.
Ook de universiteit van Amsterdam ziet de aanmeldingen stijgen van 2800 naar 3500 dit jaar. De Tilburgse universiteit kreeg er zo’n 1250 aanmeldingen extra bij ten opzichte van vorig jaar. De Technische universiteiten, gelegen in Eindhoven in Delft, verwachten een stijging van tientallen procenten ten op zichte van vorig jaar. Deze universiteiten liggen vooral erg goed in de markt bij studenten uit India en China.


Gedrevenheid van de studenten

Volgens het ministerie van Onderwijs is de toename goed nieuws voor het Nederlandse onderwijs. Studenten raken zo eerder gewend aan de mondialisering en leren met andere culturen te leren en te wonen. Vooral opleidingen die projecten draaien zien een bepaalde mate van betrokkenheid onder de studenten. Daarnaast zijn studenten uit het buitenland vaak extra gedreven en dat kan aanstekelijk zijn voor de Nederlandse studenten.


Economie

Een deel van de studenten uit het buitenland zal naar verwachting in Nederland blijven wat goed nieuws is voor de economie. Deze hoogopgeleide mensen kunnen een grote bijdrage leveren aan Nederland. Vooral in de Bèta-techniek waar veel tekorten zijn in personeel zijn de buitenlandse studenten een uitkomst.


Stijging

Volgens onderzoek van de OESO volgen steeds meer studenten een studie in het buitenland. In 2000 waren dat er nog 2 miljoen en in 2012 was dat aantal al ruim verdubbeld tot 4,5 miljoen. Dat aantal zal alleen maar blijven stijgen. In Nederland is 13 procent van alle studenten ingeschreven op een universiteit tegenwoordig afkomstig uit het buitenland. 

 

Woningnood 

Nederland moet ervoor waken dat buitenlandse studenten voorrang krijgen bij het vinden van een woning waardoor Nederlandse studenten geen woning meer kunnen vinden. De woningnood onder studenten is in bepaalde steden namelijk al erg hoog. Woningverenigingen die zorgen dat buitenlandse studenten hier kunnen wonen kopen veel huurwoningen op waardoor de overige studenten in de problemen kunnen komen.


Tags: studenten, buitenland, studeren, universiteit
Artikel geschreven door: MPaul.
Publicatie datum: 2015-08-19
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving