aanmeld knop
dot

Kriebelhoest, wat helpt er tegen?

pillen2.jpg
Een kriebelhoest is een van de vervelendste bijverschijnselen van verkoudheid. Je kent dat wel, alsmaar een hoestprikkel terwijl er voor je gevoel weinig op te hoesten is. Je kunt ook een droge hoest of een blafhoest ontwikkelen. Als je geen infectie hebt, valt er weinig tegen te doen. Een virus die een prikkelhoest veroorzaakt kan je alleen maar uitzieken. Je lichaam moet het virus opruimen. Kan je ondertussen een kriebelhoest bestrijden?

Een kriebelhoest komt veel voor en kan wel een dag of tien of soms nog langer, aanhouden. Stapelgek word je ervan. Je moet steeds hoesten en de prikkel om te hoesten kan je niet tegenhouden. Het enige wat helpt is misschien paracetamol met codeine, maar dat kan je niet zomaar in de winkel kopen. Prikkelhoest wordt ook wel omschreven als een droge hoest, een blafhoest of een kriebelhoest.

 

Wat kan je zelf doen tegen een kriebelhoest?

Helaas niet veel. De middeltjes die je keel een beetje verzachten, zoals een dropje of een beetje honing door je thee, zijn te zwak om een kriebelhoest echt goed te onderdrukken. Als je flinke koorts hebt of je bent flink ziek, kan je de huisarts bellen voor advies. Je huisarts kan je Co-Codamol voorschrijven. Het kan ook worden voorgeschreven onder de namen:

 • Paracetamol met codeine (paracod)
 • Algocod
 • Dafalgan Codeïne
 • Panadol Codeïne

Wanneer krijg je Co-Codamol voorgeschreven?

Co-Codamol is paracetamol met codeïne. Dit krijg je door je huisarts alleen voorgeschreven als je een erge prikkelhoest hebt, omdat het de hoestprikkel dempt. Ook als je daarbij koorts hebt is dit middel geschikt omdat het ook koorts verlaagt. De werkzame stoffen in Co-Codamol zijn paracetamol en codeine. De codeine in de Co-Codamol of paracetamol met codeine (afgekort ook wel paracod genoemd), zorgt ervoor dat je minder last hebt van de prikkelhoest, terwijl de paracetamol in Co-Codamol koorts verlaagt en/of pijn bestrijdt, bijvoorbeeld hoofdpijn en/of keelpijn en/of oorpijn. Paracetamol wordt natuurlijk niet alleen gebruikt om koorts te verlagen, het is ook een pijnstiller. Co-Codamol wordt dus gebruikt tegen:

 • pijn
 • sterke hoestprikkel of kriebelhoest of droge hoest
 • griepachtige klachten

Huismiddeltjes tegen een kriebelhoest

Alle kleine beetjes helpen, er zijn ook huismiddeltjes tegen kriebelhoest, zoals:

 • zet een doorgesneden ui op je nachtkastje
 • eet een suikerklontje
 • kook een kop water met veel suiker en honing. Af laten koelen en kleine slokjes van drinken. Het zou de kriebelhoest ietsje moeten verminderen.
 • Viks op je voetzolen en tussen je tenen smeren, en dan sokken aan, zou helpen volgens sommigen
 • stroop vermengd met zwarte peper zou helpen volgens sommigen
 • laat in water veel suiker oplossen zodat hete en soort suikerwater is geworden. regelmatig nippen en het helpt tegen hoesten volgens sommigen

Bovenstaande huismiddeltjes zijn natuurlijk niet wetenschappelijk bewezen. De doorgesneden ui op het nachtkastje is bijvoorbeeld niet nieuw, er wordt ook wel beweerd dat de doorgesneden ui helpt bij verkoudheid.

 

Bijwerkingen van Codeïne

Codeine staat erom bekend dat het de hoestprikkel aanzienlijk vermindert. Codeïne heeft als bijwerkingen dat je er slaperig van kunt worden, en sommige mensen klagen over obstipatie als ze codeine gebruiken of misselijkheid en soms duizeligheid. 

 

Ben je erg ziek of vertrouw je de klachten niet? Neem dan contact op met je huisarts. Lees ook altijd de gebruiksaanwijzing van medicatie goed door.


Tags: prikkelhoest, droge hoest, hulpmiddeltjes, co-codamol, paracetamol met codeine, bijwerkingen
Bronnen: apotheek.nl/medicijnen/paracetamol-met-codeine, omaweetraad.nl/gezondheid/hoesten
Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2015-08-23
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving