aanmeld knop
dot

Symposion, Wat is Liefde?

hartjes.jpg
‘Wat is liefde?’ Mensen vragen me het vaak, maar eigenlijk weet ik het antwoord niet precies. Ik denk dat liefde niet alleen het verliefd zijn is, maar het houden van een ander. Wel komt daar vaak verliefd zijn vandaan. Voor mij is liefde een warm en gezellig gevoel. Het gevoel dat ik veilig ben, dat ik gelukkig kan zijn en dat er altijd iemand voor me is.

Zo zou mijn liefdesgodin er ook uit zien, een gezellige, warme, waarschijnlijk dikke vrouw, zo een waar je lekker bij kan wegkruipen.  Zie je wat ik opschrijf? Eigenlijk gewoon alles wat je in een vriendschap hebt, een hechte vriendschap dan. Ik wil je een verhaal vertellen, iets wat me is overkomen, nog niet zo lang geleden, eigenlijk zelfs de afgelopen maanden, en nu nog steeds. Het is het verhaal van liefde, tenminste, wat voor mij liefde is. Dit is natuurlijk mijn mening, het is de mening waarvan ik denk dat hij juist is, omdat ik me goed voel bij die mening. Het begint als ik me aanmeld op een site…. Daar op die site leerde ik hem kennen, nog nooit met elkaar gesproken, nog nooit elkaar gezien, maar toen ik hem toevoegde op msn, voelde het goed. We praatte wat en werden eigenlijk vanzelf al vrienden. We voelden elkaar goed aan, ik voelde me op mijn gemak bij hem en wist dat hij er voor me zou zijn.

 

Liefde, niet verliefd

Ik voelde liefde. Ik was niet verliefd, nee daar kende ik hem nog niet goed genoeg voor, maar toch voelde ik liefde, vriendschap. 8 maanden lang hebben we gepraat, gewoon gepraat, elkaar advies gegeven, er voor elkaar geweest. Totdat hij opeens bekende gevoelens voor me te voelen. En niet zomaar vriendschappelijke gevoelens, maar echt verliefde gevoelens, de liefde was bij hem sterker geworden. Na een poosje goed nagedacht te hebben, kwam ik erachter dat ik dat eigenlijk ook had, maar het eigenlijk nooit eerder gevoeld had. Waarom ik dat niet gevoeld had? Omdat ik wist dat ik liefde voor hem voelde, maar ik dacht dat dat vriendschappelijk was, gewoon omdat ik nooit anders naar hem gekeken had. Maar nu ik dat wel deed, werd ik ook verliefd, de liefde werd sterker.

 

Onzeker

We besloten elkaar in het echt te ontmoeten, we werden steeds meer verliefd, de liefde werd zoveel sterker, ik voelde me steeds veiliger bij hem. Het was gezellig, warm, het was alles wat echte liefde is. Maar na een paar weken vol liefde en gezelligheid, werd hij onzeker, of de liefde minder werd? Ik weet het niet. Hij vertelde me dat hij onzeker was over zichzelf, en niet wist of hij wel ECHT verliefd op me was, of dat hij gewoon liefde voor me voelde, zoals een broer voor zijn zus voelt of gewoon goede vrienden. De liefde die we eerst dus zo lang hebben gevoeld. Hij maakte het uit. Ik voelde me verloren, dacht dat hij iets slechts had gedaan, hij had me pijn gedaan. Maar eigenlijk, nu ik er langer over nadenk, denk ik dat het eigenlijk toch niet slecht was wat hij gedaan had. Hij voelde liefde voor me, maar op de verkeerde manier, dus eigenlijk, bespaarde hij me juist pijn. Want stel nou, dat hij nog veel langer met me verder ging, en dan zou zeggen dat hij al die tijd niet verliefd is geweest, dan zou hij slecht geweest zijn. Snap je het nog een beetje?

 

Slecht

Het echte slechte, kwam pas later. Na een paar dagen kwam hij online, hij zei dat hij spijt had, dat hij gewoon tijd nodig had gehad om na te denken, maar dat hij toch wel echt verliefd was. Ik vroeg hem of hij serieus was, en hij zei ja. Ik nam hem terug, omdat ik ook nog steeds verliefd op hem was. Een paar dagen ging het goed. Totdat hij het, dit was gister, opeens weer uitmaakte. Zijn reden? Hij vond dat ik niet met iemand zoals hem moest leven, dat ik beter verdiende.  DAT vond ik slecht. Hij deed me pijn, en niet zo’n klein beetje ook. En hij had dan wel een reden, een goede natuurlijk. Maar hij had het gewoon uit moeten laten, en niet moeten zeggen dat hij opeens wel weer serieus was. Dat was slecht.

 

En nu? Ik heb geen idee. Ik weet, dat ik nog steeds die liefde voel, hoe weet ik niet precies, ik moet gewoon nadenken. Maar 1 ding weet ik wel, verliefd worden we niet meer, want ook al zijn we het nog allebei, hij is te onzeker, ik kan het niet aan dat hij elke keer als hij onzeker is, over ons, of over zichzelf, hij het uitmaakt. Maar nou zou je denken, dat ik zo kapot ben, omdat hij het heeft uitgemaakt, dat hij wil dat de liefde, in vorm van verliefdheid, over is. Nee, dat is het niet. Wat het dan wel is? Ik ben zo kapot, omdat ik weet, dat de liefde nooit meer hetzelfde zal zijn. We zijn onze hechte vriendschap van de eerste 8 maanden kwijt. L

 

Nou kan ik de vraag stellen, mag ik hem haten? Terwijl ik weet dat hij er niks aan kan doen, omdat hij het gewoon (nou eenmaal) niet meer weet. Ik denk eigenlijk van wel. Ik mag hem haten, misschien niet voor de eerste keer, maar voor de 2de keer. Hij had moeten weten dat hij zo snel weer onzeker zou worden. En hij had mij niet 2 keer die erge pijn aan moeten doen. Daar mag ik hem wel voor haten denk ik.

 

Nadat dit gebeurd is, ben ik met een paar mensen gaan praten, ik was benieuwd wat hun nou dachten dat slecht was en of ze dachten dat die personen gelukkig konden zijn. Hier kwam verschillende dingen uit:

  • Hannah dacht dat iets slecht is als anderen erdoor lijden en dat de persoon die slechte dingen doet misschien denkt dat hij gelukkig is, maar dat diep van binnen niet is.
  • Mijn vader, Egbert, daarentegen vond dat je slecht bent als je je niet gedraagt zoals je je behoort te gedragen en hij denkt dat mensen die slechte dingen doen, wel gelukkig kunnen zijn, omdat zij blij worden van slechte dingen doen en misschien die dingen wel helemaal niet slecht vinden.
  • Zo heeft iedereen hier een andere mening over. Of ik denk of of ze gelukkig kunnen zijn? Ja ik denk het wel. Ik denk dat die mensen die slechte dingen doen, om bijvoorbeeld aandacht of geld te krijgen. En als ze die dan krijgen, zijn ze gelukkig.
  • Maar wanneer ben je gelukkig? Ik ben nu niet gelukkig, ik voel pijn en ben iemand kwijt waarbij ik me veilig en gelukkig voelde. Daarom ben ik nu niet gelukkig. Ik ben gelukkig als ik mensen en plaatsen heb waar ik veilig en gelukkig bij ben. Ik moet dingen rustig kunnen doen, en na kunnen denken over dingen. Je moet mij tot niks dwingen. Als dat allemaal zo is, ben ik wel redelijk gelukkig.

Eros

Al met al, denk ik dat ik door Eros geraakt ben, ik wilde gelukkig zijn met hem en dat werd ik ook. En eigenlijk, had ik wel al door dat hij onzeker was, een Daimonion in mij, een soort stemmetje in mijn achterhoofd vertelde het me. Ik heb geprobeerd hem te helpen, maar hij wou niet geholpen worden.

 

Nou, nou heb ik mijn verhaal verteld. Klinkt misschien best zielig, en zo voel ik me ook, maar toch heb ik er dingen van geleerd, hij heeft me geleerd anders naar mezelf te kijken. Hij heeft me geleerd dat ik niet perfect ben, maar dat ik goed genoeg ben, dat ik niet moet veranderen voor anderen.

Ook van dit project heb ik veel geleerd. Ik heb geleerd anders te denken en dieper na te denken over dingen. Ik heb dingen geleerd, zoals wat liefde nou precies is en wanneer ik gelukkig denk te zijn, wat ik nodig heb. Ook heb ik nagedacht over wat slecht is. Ik vond het heel erg leuk om te doen, want ook al dacht ik al vaak zo na, ik vond het leuk over bepaalde vragen na te denken en er dit verhaal om heen te vertellen.


Tags: liefde, internetdating, internet, daten, eros,
Artikel geschreven door: Crazymusiclove.
Publicatie datum: 2012-08-15
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving