aanmeld knop
dot

Soa test doen zonder dat je ouders het weten, kan dat?

artsen.jpg
Kan je een Soa test doen, zonder dat je ouders er vanaf komen te weten? Veel jongeren hebben onveilige seks, met als gevolg kans op een soa. Niet alleen jongeren hebben onveilige seks, er zijn meer risicogroepen waar soa's vaker voorkomen dan gemiddeld. Iedereen die seks heeft zonder condoom, en ook ouderen die single zijn lopen meer kans op een besmetting met een geslachtsziekte. Hoe kan je erachter komen of je een soa hebt?

Als je bang bent dat je een soa hebt, en je wilt niet dat bijvoorbeeld je ouders erachter komen, wat moet je dan doen? Veruit de beste keuze is gewoon naar je huisarts gaan en een beroep doen op de geheimhoudingsplicht van je arts. Je kunt dan vragen of de huisarts het aan niemand vertellen wil dat je een test laat doen. Je huisarts kan je goed advies geven, en een test (laten) uitvoeren. De test bij een huisarts is echter niet gratis, en ook weet de huisarts dan natuurlijk dat je de test gedaan hebt, maar een huisarts kijkt daar niet raar van op want het komt vaak voor dat mensen een soa test willen laten afnemen.

 

Zelf een thuistest doen, kan dat?

Je kunt ook zelf een thuistest doen om te controleren of je een soa hebt. Thuistesten Soatesten moet je dan wel eerst zelf kopen. De test is dan anoniem. De volgende testen kan je verkrijgen om te testen of je een soa hebt:

 • HIV
 • HPV
 • Gonorroe
 • Syfilis
 • Candida
 • Chlamydia

Soa laten testen bij de GGD

Je kunt ook een soa test laten doen bij de GGD. Voor een anonieme soa test moet je wel aan bepaalde voorwaarden doen.

 • Of je bent jonger dan 25 jaar (dus maximaal 24 jaar)
 • Of je bent een man en je hebt seksueel contact met een man gehad
 • Of je bent een prostituee
 • Of je bent een man en hebt seks gehad met een prostituee
 • Of je hebt klachten die op een soa duiden
 • Of iemand met wie jij seks gehad hebt heeft je gewaarschuwd dat je mogelijk een soa hebt
 • Of je komt uit een gebied geweest waar veel soa's voorkomen en je hebt daar seks gehad
 • Of je partner komt uit een gebied waar veel soa's voorkomen en heeft daar (mogelijk) seks gehad
 • Of je bent de partner van een man die seks heeft gehad met een andere man of met een prostituee

Soa herkennen

Een soa geeft meestal bepaalde klachten. Branderigheid bij plassen, afscheiding, zweertjes of wratten, geurtjes, het kunnen allemaal verschijnselen zijn die bij een soa horen. Klachten zijn niet altijd direct aanwezig en soms ook niet duidelijk aanwezig. Gebruik een (of meerdere) Soa Testen om te testen of je een soa hebt. Per soa kunnen deze klachten voorkomen:

 • HIV verschijnselen: vermoeidheid, diarree, kortademig, gewichtsverlies, 's nachts zweten, koorts
 • HPV verschijnselen: afscheiding kan voorkomen, bloedverlies na seksueel contact kan voorkomen
 • Gonorroe verschijnselen: vrouwen/afscheiding (groenig) onprettig ruikend, branderig gevoel bij plassen kan voorkomen bij zowel man als vrouw. Buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan te maken hebben met deze soa, hoewel dat zeker niet altijd het geval is. Mannen kunnen ook geelgroene afscheiding uit de penis krijgen, dit blijft natten, waardoor de bijnaam 'een druiper' is ontstaan. Mannen en vrouwen kunnen klachten hebben zoals jeuk, keelpijn, branderig gevoel aan de anus. Afhankelijk van de manier waarop je seks gehad hebt. Ook kan gewrichtspijn voorkomen. Mannen kunnen ook problemen krijgen met de prostaat (ontstoken) en/of ontstoken bijbal(len) maar geen van deze klachten hoeft altijd even duidelijk voor te komen. Bij twijfel kan je het beste op Gonorroe laten testen.
 • Syfilis verschijnselen: Syfilis begint meestal met een zweertje op het slijmvlies van bijvoorbeeld de penis, vagina, mond of keel, anus... Deze ontstaat 2 tot maximaal 12 weken na de besmetting met deze soa. Als de zweer zichtbaar is, heb je feitelijk geluk want dan kan je een test doen. Als de zweertjes niet zichtbaar zijn heb je niet altijd meteen door dat je syfilis hebt. De zweer is rood maar doet geen pijn. Na een tijdje kan je je ziek gaan voelen. Griepachtige klachten en vermoeidheid. Je kunt ook vlekjes op je huid krijgen, en kale plekken op je hoofd. Ook je ogen kunnen gaan ontsteken, slechter gaan zien en een soort wratjes op je geslachtsdelen.
 • Candida verschijnselen: maag en darmklachten, misselijkheid, vaginale infecties, jeuk, minder zin in vrijen, witte afscheiding, moe, spierpijn
 • Chlamydia verschijnselen: afscheiding vaginaal of uit de penis, branderig gevoel bij plassen

Voor veel van deze verschijnselen is het zo dat ze niet allemaal voor hoeven te komen of zelfs geheel afwezig kunnen zijn. Het zijn echter de meest voorkomende verschijnselen bij bovengenoemde soa's.


Tags: soa test, HIV test, HPV test, Gonorroe, Syfilis, Candida, Chlamydia testen
Bronnen: rijksoverheid.nl, thuisarts.nl
Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2015-08-24
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving