aanmeld knop
dot

De opkomst van digitale fotografie.

Schilderen.jpg
Tegenwoordig maakt iedereen geweldige foto’s met zijn smartphone, even een filtertje erover heen en klaar! Maar hoe lang bestaat digitale fotografie eigenlijk al? En hoe zijn we van de welbekende filmrolletjes overgegaan naar de SD chips? In dit artikel duiken we in de geschiedenis van de digitale fotografie.

Een van de eerste digitale foto's die gemaakt is was een foto van de planeet Mars, genomen door het Mariner 4 ruimteveer in de zomer van 1965. Hoewel deze foto nog niet gemaakt werd met een digitale camera zoals we die nu kennen, was deze foto het begin van een revolutie in de fotografie.

 

Digitale fototoestellen

De piek van deze revolutie hebben we al achter ons: Nadat de verkoop van digitale fototoestellen de verkoop van traditionele toestellen voorbij snelde in 2003, is deze vanaf 2012 aan het afnemen. Niet geheel toevallig was dat ook het moment waarop de verkoop van smartphones met geïntegreerde camera explodeerde.


De eerste digitale camera

Wat velen niet weten is dat de digitale fotocamera zoals we die nu kennen pas werd uitgevonden ná de digitale video camera. Het was Sony die in 1981, zo'n 10 jaar na de introductie van digitale video opnames voor de TV industrie, besloot de gebruikte CCD chips te integreren in een fototoestel. Deze eerste commerciële digitale fototoestellen maakten foto's van 720.000 pixels en konden op een bijgeleverde floppy 25 afbeeldingen opslaan.

 

Kodak

Het duurde zo'n 5 jaar voordat de concurrentie bij Kodak voor het eerst foto's van meer dan 1 Megapixel wisten op te slaan. Het duurde vervolgens nog eens ruim 5 jaar voordat in 1991 de eerste digitale camera 'geschikt voor professioneel gebruik' door Kodak gelanceerd werd.

 

Apple Quicktake 100

Het was Apple die in 1994 voor het eerst een digitale camera lanceerde die voor het brede publiek bereikbaar was. De Apple Quicktake 100 was voorzien van een flitser, intern geheugen voor 8 foto's en kon makkelijk met een seriële kabel op de computer aangesloten worden.


Digitale spiegelreflex camera

Vanaf 1994 heeft de digitale camera meerdere iteraties doorgemaakt, waarbij niet alleen de pixelgrootte van de CCD chip jaar over jaar toenam, maar ook andere verbeteringen werden doorgevoerd. Denk hierbij aan betere lenzen, betere opslagmethodes, enzovoorts. Het was rond 2007 dat deze ontwikkelingen een digitale spiegelreflex camera produceerden die het gros van de fanatieke amateurfotografen overtuigde om de overstap te wagen.

 

DSLR's of high end digitale camera's

Tegenwoordig zijn de meerderheid van de digitale camera's die verkocht wordt DSLR's of high end digitale camera's met verwisselbare lenzen. Voor de consument die geen fanatiek amateur fotograaf is, heeft de smartphone de rol van de digitale camera compleet overgenomen.

 

Met allerlei apps en filters op de mobiele telefoon kan iedereen tegenwoordig een leuke foto maken, maar ben je nieuwsgierig wat de echte mogelijkheden van digitale fotografie zijn? Kijk dan eens naar de portfolio van fotograaf Rikkert Harink uit Almelo.


Tags: fotograaf Almelo fotografie Twente, Rikkert Harink

Ruim 10.000 bouwtekeningen om te bouwen wat je maar wilt

Artikel geschreven door: tflink.
Publicatie datum: 2015-08-25
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving