aanmeld knop
dot

Een andere manier om gezond af te vallen

appeltje.jpg
Voor bijna iedereen vormt het woord Stevia al een onderdeel van de dagelijkse vocabulaire, omdat dit één van de mogelijkheden is in plaats van suiker. We kunnen tegenwoordig al een groot aantal producten vinden die gezoet zijn met Stevia. Maar er is nog meer over dit product te vertellen.

Laten we bij het begin beginnen: Wat is, en waartoe dient Stevia?

Stevia stamt van de bladeren van een plant uit Zuid- en Midden-Amerika, de Stevia Rebaudiana. Het is er een uit dezelfde familie als de chrysanten en zonnebloemen. In de bladeren bevinden zich meer dan 11 verschillende zoetstoffen, waaronder stevioside en rebaudioside. Hoewel de stevioside zoet is, heeft die ook een bittertje, dat veel mensen onplezierig vinden; daarentegen heeft de rebaudioside een betere smaak, is zoet en niet bitter.

Hoewel de oorspronkelijke bewoners al jaren de bladeren van de Stevia gebruiken om hun dranken te zoeten, begon men pas in 1971 in Japan dit product te vercommercialiseren. Tegenwoordig wordt het in verschillende vormen in bijna heel de wereld gebruikt.

 

Zoeter dan suiker

Het is 100 tot 300 keer zoeter is dan suiker, en bevat geen calorieën. Stevia wordt onder de aandacht gebracht als een ideale zoetstof voor mensen die willen afvallen of voor diegenen die hun diabetes willen controleren, want hiermee kan men de calorieën verminderen zonder smaakverlies, en het heeft geen invloed op het niveau van glucose.

 

Is het gezond Stevia te gebruiken?

De glucosiden van steviol passeren bijna geheel intact het maag-darm systeem. Dit draagt ertoe bij dat Stevia geen calorieën verschaft, noch het niveau van insuline verhoogt.

  • De steviol wordt geabsorbeerd en verwerkt (voornamelijk in de lever) en daarna wordt het via de urine verwijderd. Verschillende onderzoeken hebben al aangetoond dat ons lichaam Stevia of een subproduct daarvan, niet opslaat.
  • Ook heeft men al vastgesteld dat de bestanddelen van Stevia geen allergische reacties veroorzaakt wanneer deze in voedsel of dranken toegepast zijn. Bovendien bestaan er heden ten dage geen genetisch gemodificeerde vormen van Stevia-planten.

Bij een onderzoek bleek dat, vergeleken met andere zoetstoffen zoals sacharine en aspartaam, Stevia hielp om het niveau van de postprandiale (d.w.z. na de maaltijd) insuline in het lichaam te reduceren.. Maar ondanks dat de meeste studies aangeven dat Stevia een gezonde zoetstof is, bestaan er nog geen lange termijn studies, dus zoals altijd is het mogelijk dat bij bovenmatig gebruik nadelige gevolgen ontstaan.

 

Zijn er risico's bij het gebruik van Stevia? Mogelijke contra-indicaties.

Ondanks de vele voordelen van Stevia, zijn er ook een aantal studies onder dieren die problemen zouden kunnen veronderstellen bij de voortplanting en vermindering van vruchtbaarheid. Bijvoorbeeld in een onderzoek, gerealiseerd door de universiteit van Sao Paulo stond vermeld dat buitensporig gebruik van Stevia bij mannelijke ratten, het niveau van testosteron vermindert met effect op hun vruchtbaarheid. Daarentegen zijn er ook onderzoeken die aantonen dat het gebruik van Stevia juist géén effect heeft op de voortplanting of de vruchtbaarheid van dieren. In een onderzoek van de universiteit Chiang Mai en Thailand constateerde men geen toxische veranderingen bij de voortplanting van ratten die buitensporig Stevia geconsumeerd hadden.

In ieder geval betrof het onderzoeken waarbij men uitging van een veel hogere dosis dan de dagelijks aanbevolen dosis Stevia, nl. van 8mg per kg. Bijvoorbeeld bij een man van 75 kilo mag de dosis Stevia de 600 mg per dag niet overschrijden. Ter vergelijk, een fles Coca Cola Life van 600 ml bevat 45,6 mg Stevia. We zouden tussen 12 en 13 van deze flessen moeten drinken om aan de maximale dagelijkse limiet te komen..

 

Enige bijzonderheden rond Stevia

Hoewel het product wordt aangeprezen als een 100% natuurlijke zoetstof, is het belangrijk te weten dat om de glucosiden uit de bladeren te halen, er andere ingrediënten toegevoegd worden die niet helemaal natuurlijk zijn.

Niet alleen dient Stevia als zoetstof, maar het heeft ook nog andere positieve eigenschappen voor het lichaam. Bijvoorbeeld blijkt uit een studie gerealiseerd door de Universiteit van Tohoku dat Stevia antibacteriële eigenschappen heeft, speciaal tegen bacteriën die met het voedsel meekomen zoals Escherichia coli. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift van de universiteit van São Paulo geeft aan dat Stevia kan helpen bij het reduceren van tandplak. Stevia kan gebruikt worden om te koken en te bakken, en omdat het veel zoeter is dan suiker, moet een veel geringere hoeveelheid gebruikt worden. Anders dan bij suiker, zullen bij gebruik van Stevia de producten niet caramelliseren.

 

Andere methode om gezond af te vallen


Tags: slank, gezond, calorieën, gewicht, afvallen, Stevia, zoetstof,
Mooi en gezondMooi en gezondArtikel geschreven door: Fallera.
Publicatie datum: 2015-08-31
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving