aanmeld knop
dot

Wat is een betaalbare vlogcamera om te videobloggen?

Filmcamera.jpg
Vloggen is videobloggen met een camera. Je laat als vlogger regelmatig zien waar je mee bezig bent in je dagelijkse leven. De filmpjes kan je openbaar maken voor het publiek door ze naar YouTube te uploaden, of naar een ander mediaplatform. Omdat vloggen toeneemt in populariteit zijn er op YouTube vloggers die hun mening laten horen over camera's die geschikt zijn om te videobloggen, en welke camera's goed zijn in verhouding tot de prijs.
ComputerComputer

Hoewel je met vlogcamera's ook prima andere mensen en dingen kunt vastleggen, zijn goede vlogcamera's geschikt om jezelf met één hand te filmen, of om jezelf te filmen met een selfiestick.  Met welke camera kan je goed vloggen? Als jij een vlogger wilt worden, welke camera's zijn dan niet duur en toch geschikt? Als je pas begint met vlogging, film je met de camera in je smartphone, of met een camera in je computer of laptop. Een vlogger is een videoblogger. Je kunt op zich leuke vlogs maken met een smartphone of een cam, maar de kwaliteit van de opnames zijn over het algemeen niet goed genoeg. Het beeld is onscherp en bevat veel ruis; de kleuren kunnen mat zijn; de camera heeft beperkingen omdat de beeldstabilisatie niet goed is. Omdat je jezelf niet goed van dichtbij kunt filmen (met een gestrekte arm) kan het beeld vertekenen, waardoor je er in groothoek, of onscherp op komt te staan. Je neus of mond lijkt in groothoek heel groot. Vloggen met een smartphone of een laptop heeft dus nogal wat beperkingen. De meeste vloggers willen vroeg of laat een geschikte betaalbare vlogcamera.

Videobloggen met een gewone camera

Een gewone videocamera heeft als nadeel dat je jezelf alleen filmen kunt als je de camera op een vaste plek zet, bijvoorbeeld op een statief. Als je geen statief hebt, kan je de camera of laptop op een tafel of kast zetten. Rondlopen met een gewone videocamera terwijl je jezelf filmt, bijvoorbeeld op straat, levert geen goede beelden op. Vloggers maken juist veel gebruik van een selfiestick en zijn veel in beweging om het dagelijks leven in videodagboeken vast te leggen. Omdat je de camera in een laptop of computer niet makkelijk verplaatsen kunt gaan filmpjes op elkaar lijken omdat je steeds achter de pc zit te filmen. Als je vaak vlogt verwacht je ook steeds meer van de kwaliteit van je eigen opnames.

Geschikte vlogcamera

Er zijn verschillende betaalbare camera's op de markt die goed worden beoordeeld door enthousiaste videobloggers. Een vlogcamera moet geschikt zijn om mee rond te lopen terwijl je filmt. Je kunt jezelf filmen met of zonder gebruik van een selfiestick, en de beeldstabiliteit en lichtsterkte moet goed zijn. De scherpte van je opnames moet goed zijn, ook als je jezelf op korte afstand filmt door de camera in één hand te houden. Er komt voor elke actieve vlogger een moment dat hij/zij een camera wil hebben die geschikt is voor vlogging. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten videocamera's te koop maar slechts een klein deel van de filmcamera's is daadwerkelijk geschikt om jezelf te filmen tijdens alledaagse bezigheden zoals reizen, wandelen, met de lift gaan, autorijden, enzovoorts.

Om jezelf zo goed mogelijk vast te leggen op film moet het videobeeld immers ook onder dergelijke omstandigheden scherp blijven als je zelf de camera bedient. Bovendien moet het beeld stabiel blijven als je (bijvoorbeeld lopend) aan het opnemen bent, en het beeld moet scherp zijn terwijl je vanaf een korte afstand jezelf filmt. Ook belangrijk bij vloggen: het geluid moet goed zijn. Bij vloggen is het extra handig als je tijdens het filmen op een opklapscherm kunt zien hoe de opname in het frame valt. Je loopt dan niet de kans dat je jezelf niet goed in beeld hebt.

Vlogcamera, welke camera is geschikt?

Een camera om te vloggen moet voor de meeste vloggers aan onderstaande voorwaarden voldoen:

 • De camera moet betaalbaar zijn.
 • Je moet de camera gemakkelijk kunnen vervoeren, en bij voorkeur ook nog in je broekzak passen.
 • De beeldstabiliteit moet erg goed zijn.
 • De camera moet scherpe beelden filmen, ook op korte afstand, en ook bij weinig licht.
 • Moet geschikt zijn om op een selfiestick te plaatsen, en om jezelf met één hand te filmen.
 • Het geluid moet goed zijn.

Een camera met een schermpje waarop je jezelf kunt zien tijdens het filmen is ideaal. Als je een camera op een selfiestick zet moet je immers kunnen zien wat je filmt, anders film je op de gok en krijg je weinig beelden die geschikt zijn. Onder andere Canon heeft een aantal (betaalbare) camera's die voldoen aan de specifieke behoefte van vloggers. De favoriete vlogcamera's die in 2014 en 2015 vaak in reviews van vloggers worden genoemd, zijn:

 • Canon Powershot 110 HS: deze camera is voor iedereen betaalbaar en heel eenvoudig in gebruik. Bevat beeldstabilisatie en 24 mm lens. Het is een betaalbare camera, zeer geschikt om te vloggen. Geen pop-up scherm.
 • Canon Powershot S120: deze camera heeft een touchscreen en is de verbeterde versie van de Powershot 110 HS. Heeft wifi en geen pop-up scherm.
 • Canon Powershot G7x: (Powershot digitale videocamera). Deze camera heeft alles, inclusief een opklapbaar pop-up schermpje waarin je jezelf kunt zien tijdens het filmen. Deze digitale camera is echter ook de duurste.
 • Sony Cyber-Shot WX80: deze wordt over het algemeen niet zo goed beoordeeld als de G7x. Deze camera is niet meer verkrijgbaar.
 • Sony Cyber-shot DSC-RX100: Deze wordt over het algemeen erg goed beoordeeld. Deze camera heeft ook een pop-up scherm.
 • Canon EOS 70D: wordt goed beoordeeld, maar is prijzig in verhouding tot de ander camera's. Ook is hij groot, dus niet in je broekzak te vervoeren. Op deze camera kan je een extra microfoon plaatsen.

Welke vlogcamera's zijn niet te duur en worden goed beoordeeld?

Vloggers zijn meestal jonge mensen, die niet al te veel geld hebben. Een camera waarmee je kunt vloggen moet dus ook nog een redelijke prijs hebben. Het belangrijkste is dat je jezelf kunt filmen en dat het beeld scherp en stabiel is, en de camera moet geschikt zijn om te videobloggen. Voorbeelden:

 • Canon Powershot 110 HS is de eenvoudigste en goedkoopste vlogcamera. De beeldkwaliteit is goed, de beeldstabiliteit is geschikt voor vloggers en ook bij weinig licht maakt deze camera nog heldere filmpjes. De prijs: laag. Rond de € 100,- (In 2015 alleen (nog) verkrijgbaar bij Amazon).
 • Canon Powershot S120: van deze verbeterde versie is de (full HD) beeldkwaliteit een stuk beter, ook bij weinig licht filmt deze camera scherp en fris. Dit is een prima camera voor elke vlogger. De prijs: betaalbaar. Rond de € 300,-
 • Canon Powershot G7x: deze camera is de beste maar ook de duurste van de drie betaalbare Canon camera's die door videobloggers enthousiast ontvangen worden. Prachtig helder beeld. Door de uitgekiende beeldstabilisatie blijft het beeld stabiel, ook onder beweeglijke omstandigheden bij vlogging, zoals bijvoorbeeld tijdens lopen. De G7x is in 2015 erg populair onder professionele vloggers. De camera is uitgerust met een krachtige lens, uitstekende scherpte-diepte en prima beeldstabiliteit. Met het flip-op (uitklapbaar) scherm kan je het beeld centreren tijdens de opnames. De kwaliteit van de (full HD 720 en 1080) filmpjes staat bekend als erg goed. Nadelen: uitklapbare schermpjes zijn altijd kwetsbaar in verhouding tot camera's zonder uitklapbaar scherm. Prijs: rond de € 550,-
 • Sony Cyber-Shot WX80 qua scherpte voor videobloggen minder geschikt. De prijs is onbekend want de camera is niet meer leverbaar.

Bij het ontwerpen van de G7x werd volgens Canon support rekening gehouden om aan wensen van videobloggers te voldoen. Dit geldt ook voor de Canon G1X Mark II.

Duurdere camera's

Er zijn veel camera's die mooie filmpjes maken. Hoe beter de kwaliteit hoe duurder (en meestal ook hoe groter) de camera wordt.

 • De Sony Cyber-shot DSC-RX100 Mark IV is een prachtige camera die zeer goed beoordeeld wordt. Prijs: (ongeveer) 1200,-
 • Ook de Canon EOS 70D wordt goed beoordeeld. Prijs: (ongeveer) 950,- (Prijsindicaties 2015)

Wat is de beste koop?

Als je voor de goedkoopste camera gaat is de 110 HS een geschikte camera voor vlogging, deze camera is in Nederland echter niet makkelijk meer te verkrijgen. Wil je goede kwaliteit en heb je wat meer te besteden voor meer opties, dan is Canon G7x volgens veel vloggers de beste keus. Kies je voor goede kwaliteit en een niet al te hoge prijs, dan is de Canon S 120 de beste keus.

 • Beste voor je budget: Canon Powershot ELPH 110 HS.
 • Beste High End: Canon Powershot G7x.
 • Beste All Round: Canon Powershot S 120.

Top 10
Vloggen kan je natuurlijk met elke filmcamera, alhoewel er vaak beperkingen zijn. De website filmora.wondershare.com maakte in 2015 een top 10 van camera's die favoriet zijn bij vloggers. Het gaat niet altijd om digitale filmcamera's. Er werd ook naar andere apparaten gekeken, die gewoon regelmatig gebruikt worden door vloggers, zoals de camera's in smartphones en in de iPod bijvoorbeeld. Hun top 10 ziet er als volgt uit:

 1. The Apple iPod Touch 5th Generation.
 2. Google Nexus 7.
 3. Sony Cyber-Shot WX80.
 4. Panasonic HC-V10 Digital Video Camera.
 5. Canon Powershot S100.
 6. Nikon Cool-Pix S9500.
 7. Sony HDR-CX220 HD Handycam Camcorder.
 8. Panasonic HDC-SD90.
 9. Canon EOS Rebel T4i.
 10. Blackmagic Design Cinema Camera.

Tags: vlog camera, goedkope vlogcamera, beste vlogcamera, videobloggen, vlog, vlogs
Bronnen: youtu.be/977L-WMGWdA, youtu.be/OwqHqg3O3gk, youtu.be/6Y3Wm0mmGdI, filmora.wondershare.com/business/vlogging-cameras.html, omnicoreagency.com/best-vlogging-camera-
GamesGamesArtikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2015-09-08
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2017-05-23 17:10:01  
Leuke camera's allemaal. Het liefst zou ik de duurste willen maar ja. Ik heb een budget van 120 euro dus ga de Canon Powershot ELPH 110 HS maar proberen. Groetjes!Reageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving