aanmeld knop
dot

Handleiding Steigerhouten Loungebank Maken

logo-tekst.jpeg
Zelf een loungebank maken van steigerhout, hoe pak je dat aan? Steigerhouten meubelen zijn geliefd. Meubels van steigerhout ademen een heel eigen authentieke sfeer uit. Kopen is duur, zelf maken is heel betaalbaar. Waar vind je een goede bouwtekening voor een loungebank?

Wat zijn steigerplanken eigenlijk?

Een steigerplank is een fijn gezaagde plank van vurenhout welke meestal afkomstig is uit Noord-Scandinavië en wordt gebruikt in de bouw als loopplank op steigers. De kopse kanten zijn meestal op de hoek schuin afgezaagd en verstevigd met een verzinkte strip of een spijkerplaat om inscheuren te voorkomen. Steigerplanken zijn doorgaans 3 cm dik, 20 cm breed en 5 meter lang.

 

Steigerplanken kleur

De specifieke grijze kleur ontstaat simpelweg door het gebruik van de steigerplanken. Bouwvakkers lopen er overheen en de planken liggen altijd in weer en wind. Alléén zijn echte gebruikte steigerplanken niet altijd even gemakkelijk aan te komen, dus zal je waarschijnlijk nieuwe steigerplanken moeten kopen. Als je nieuwe steigerplanken koopt zijn ze nog mooi gelig van kleur. Maar willen we dat? Bekijk ook deze fantastische bouwtekeningen voor het maken van meubels, boten, huizen, enzovoorts.

 

Vintage verweerde look

Meestal willen we juist die oude gebruikte look hebben. Dit kun je ook redelijk goed zelf namaken. Als je de planken met krijtverf behandelt krijgen ze ook een beetje die grijzige kleur. Het voordeel hiervan is dat de steigerplanken zelf niet zo beschadigt zijn, wat ik zelf voor meubels toch wel iets mooier vind.

 

Wat kun je van steigerplanken maken?

Steigerhouten meubelen zijn vandaag de dag helemaal hot maar helaas ook erg prijzig! Maar als je zelf een beetje handig bent kun je ook heel makkelijk zelf meubels maken. Je hebt helemaal geen dure machines nodig om aan het werk te kunnen. Het ziet er mooi uit, het is degelijk en wat is er nu leuker om op je eigen gemaakte loungebank lekker te relaxen? Met een staalborstel, een schuurmachine, een decoupeerzaag en een accuschroefmachine kom je een heel eind.

 

Hoe ga je te werk

Voordat je echt gaat beginnen zal je alle steigerplanken eerst licht moeten schuren. Als je echte gebruikte steigerplanken hebt waar nog metselmortel of dat soort dingen op zitten ga ik er altijd eerst met een staalborstel overheen en daarna pas met een schuurmachine. Na het schuren zal je merken dat de grijze uitstraling een beetje minder wordt. Geen Nood! Door de planken eerst vooraf een keer in de wax te zetten komt de mooie uitstraling weer terug en de gedeeltes waar we straks niet meer bij kunnen zijn gelijk beschermd tegen het weer. Tevens wordt het hout wat gladder, wat ook wel fijn is. Hierna gaan we alle planken op maat zagen volgens de houtstaat, dit is een overzichtje van alle lengtes planken die we nodig hebben.

 

Afwerking

Daarna kun je beginnen met alles in elkaar te zetten. Je zal misschien hier en daar nog een keer de kopse kant van een plank moeten schuren wat in het zicht blijft. Nadat je hem helemaal in elkaar hebt zitten kijk je alles nog even goed na of alle ruwe kanten en splinters weg zijn omdat je hem nu nogmaals in de wax moet zetten. Nu nog een paar mooie kussens erin en je loungebank is klaar voor gebruik.

 

Handleiding

Met de Handleiding Steigerhouten Loungebank Maken waar alles stap voor stap wordt uitgelegd, en mijn bovengenoemde werkwijze, heb je in een mum van tijd je eigen steigerhouten loungebank in elkaar zitten. Je vrienden zullen hun ogen uitkijken hoe handig jij bent!


Tags: steigerhout, loungebank, loungeset, tuinbank, handleiding, bouwtekening

Ruim 10.000 bouwtekeningen om te bouwen wat je maar wilt

Artikel geschreven door: mark19_80.
Publicatie datum: 2015-09-08
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving