aanmeld knop
dot

Europese dag van de gezonde mond: informeren over mondkanker

gebit.jpg
Mondkanker is een zeer agressieve vorm van kanker, waar bij de meeste mensen maar bar weinig over bekend is. Daarom staat de Europese Dag van de Gezonde Mond in het teken van het herkennen van mondkanker. Want hoe sneller je erbij bent, des te groter de overlevingskansen.

Wondjes of bultjes in of rond de mond

Iedereen heeft wel een last van een bultje of zwelling op de lip, in de wang of op de tong. Meestal verdwijnen de vervelende bultjes na een paar dagen weer, maar soms blijven ze maar aanhouden. Je doet er goed aan om bij aanhoudende klachten altijd een bezoekje te brengen aan je tandarts. Daar word je gecontroleerd en kun je laten uitsluiten dat het iets ernstigs is, zoals mondkanker.

 

Wanneer naar de tandarts?

In de regel kun je het beste na twee weken een tandarts bezoeken met een wondje of zwelling in en rond de mond. Tijdens de Europese Dag van de Gezonde Mond wil men deze boodschap overbrengen aan de mensen. Een snelle diagnose van mondkanker kan namelijk je leven redden. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (kort gezegd KNMT) meldt dat mondkanker een veelvoorkomende vorm van kanker is, waarbij een snelle diagnose veel kan betekenen.

 

Toename mondkankergevallen

In 2014 werden bijna 1.500 mensen gediagnosticeerd met mondkanker, terwijl het er in 1990 nog maar net iets over de 900 waren. De ziekte is dus de laatste decennia enorm toegenomen en in Europa op dit moment de op negen na meest voorkomende kankervorm. De diagnose mondkanker is zeer ernstig door de agressieve aard. Vooral wanneer de diagnose in een laat stadium wordt gesteld is het vaak te laat. Mensen die de ziekte overwinnen blijven in veel gevallen achter met ernstige verminkingen in het gezicht.

 

Op tijd naar de tandarts

Omdat een snelle diagnose de overlevingskansen enorm doen toenemen (zo’n 90 procent!) is het van groot belang om naast de reguliere controles ook op tijd naar de tandarts te gaan met wondjes of bultjes die langer dan twee weken in of rond de mond blijven zitten en maar niet willen genezen. Een tandarts kan je zo nodig doorverwijzen naar de kaakchirurg.

 

Kans op mondkanker

Er zijn een aantal zaken die de kans op mondkanker doen toenemen. Denk daarbij aan alcoholgebruik, roken en een slechte mondhygiëne. Af en toe een bezoekje brengen aan de mondhygiëniste kan dus geen kwaad. Er zijn ook een aantal zaken waar je geen grip op hebt die je kans op het ontwikkelen van mondkanker doen toenemen. Zo blijkt uit onderzoek dat meer mannen dan vrouwen mondkanker krijgen. In de Europese Unie worden jaarlijks zo’n 75.000 nieuwe diagnoses mondkanker gesteld, waarvan de meerderheid vrouwen zijn. Vooral mannen van middelbare leeftijd of ouder krijgen met mondkanker te maken.


Tags: mond, kanker, mondkanker, mondverzorging, tandarts
Artikel geschreven door: MPaul.
Publicatie datum: 2015-09-15
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving