aanmeld knop
dot

Dropshipping voordelen en nadelen

Baas.jpg
Als je een webwinkel begint, kun je aan dropshipping doen. Lekker makkelijk, want je hoeft de producten die je gaat verkopen niet zelf in te slaan, je hebt dus ook geen opslag of een magazijn nodig. Je verkoopt producten van een ander bedrijf en zij zorgen dat alles verzonden wordt. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van deze manier van verkopen?

Dropshipping, wat is dat?

Bij dropshipping ben jij (de verkoper) eigenlijk een tussenpersoon. Jij verkoopt spullen van een andere groothandel of leverancier in jouw eigen webshop. De leverancier krijgt bericht van jou dat je producten verkocht hebt en verpakt en verstuurt het voor jou rechtstreeks naar de klant die bij jou een bestelling heeft geplaatst en heeft betaald. Dat is erg handig want dan hoef jij je niet bezig te houden met logistiek, producten die over datum zijn en geldverslindende restpartijen, waar je vaak mee blijft zitten of zwaar onder de prijs (met verlies) moet verkopen. Ook hoef je niks in te pakken of op de post te doen. Deze methode heet dus dropshipping, en menige webshop heeft zijn winkel gevuld met producten die afkomstig zijn van dropshippers.

 

De nadelen van dropshipping

Dropshipping klinkt natuurlijk mooi en zeer gemakkelijk. Er zijn dan ook veel webshop winkeliers die een webshop beginnen op deze manier en wat geld kunnen (bij)verdienen. Maar vaak staan ze er niet bij stil wat de consequenties van dropshipping zijn. Het gaat niet alleen om logistiek.

  • Je bent misschien niet zelf als persoon bezig met pakketjes inpakken en versturen. Je bent en blijft wel eindverantwoordelijke. Als het pakketje niet of niet goed bevalt, of als het product beschadigd is, ben jij de eerste waar de klant verhaal gaat halen. Hij/zij doet immers zaken met jou. Jij kunt dit dan vaak wel weer verhalen op jouw leverancier, maar als deze uit Verweggistan komt en nauwelijks contact met je heeft, wordt dat wel erg lastig.
  • Meestal is het ook zo dat een dropshipper niet alleen aan jou levert, meestal zijn er (veel) concurrenten die ook producten afnemen van dezelfde dopshippers. En als de concurrenten dan al langere tijd met de leverancier samenwerken, kunnen zij een andere kortingspercentage hebben en natuurlijk ook een grote eigen klanten kring.
  • Zelf geen logistiek doen betekent ook niet dat er geen nare dingen meer gebeuren. Jij hebt misschien geen producten over datum, of restpartijen, maar jouw leverancier rekent dit risico vaak wel door aan zijn klanten.

Waarom doen veel startende webshops dan toch aan dropshipping?

Bij het starten van je webwinkel is dropshipping makkelijk. Al rekent een dropshipper een kleine marge, vaak ben je beter uit. Al rekent hij alle kosten door, dan is het in negen van de tien gevallen toch goedkoper voor jou. De ingekochte verzenddozen gaan met enorme aantallen tegelijk, het inpakken gebeurt effectief en vaak kan hij betere prijzen afspreken met de bezorgende partij. Of misschien kan hij betere bezorgtijden regelen, waardoor jij op je website kunt vermelden dat je 's avonds nog levert of binnen 24 uur, ongeacht hoe laat de bestelling gedaan is. Dit zijn ook redenen waarom veel grote webwinkels soms nog steeds gebruik maken van dropshipping.

 

Dropshipping is uitbesteding

Dropshipping is uiteindelijk niets meer of minder dan uitbesteden. Het heeft zijn voor- en zijn nadelen, die per leverancier verschillen. Of dropshipping iets voor jou is, moet je voor jezelf beslissen en is sterk afhankelijk van wat je zelf wilt. Wat en hoeveel je verkoopt en wat je bij de onderhandelingen met je leverancier kunt loskrijgen. Informeer altijd naar de mogelijkheden, maar weeg de voor- en nadelen ook altijd voor jezelf af. Lees veel over dropshippen alvorens je er aan begint, bijvoorbeeld: Starten met dropshipping.


Tags: dropshipping, webwinkel, webshop, dropshipping bedrijf, producten vinden
Artikel geschreven door: Reb1982.
Publicatie datum: 2015-09-17
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving