aanmeld knop
dot

Koi karpers houden

logo-tekst.jpeg
De koi, of brokaatkarper, geniet een grote populariteit in veel siervijvers. Het zijn prachtige vissen, maar hebben wel veel aandacht nodig om ze te kunnen houden. Het volstaat niet met een vijvertje aanleggen en zwemmen maar.
DierDier

Zoals gezegd: Het begint met een vijver graven, of kant en klaar een vijver kopen. De vijver om Koi te houden dient behoorlijk fors te zijn, minimaal 10.000 liter water en 1,5 tot 2 meter diep. Op die manier hebben de vissen genoeg ruimte om zichzelf te beschermen tegen bv reigers, en om de winter door te komen.


Beplanting

Daarnaast moet je ook rekening houden met de beplanting. Het is niet aan te raden ze lukraak in de vijver te planten want Koi trekken de planten namelijk uit de grond waardoor ze weinig kans tot overleven hebben. Elke week nieuwe planten kopen is natuurlijk geen optie. Het beste is een deel van de vijver af te zetten voor je planten zodat de Koi er niet aan kan. Ook is het raadzaam een plantenfilter te installeren, het water blijft schoon en de vis en de plant blijven gezond.


Water kwaliteit

Eén van de belangrijkste dingen is de water kwaliteit. Ververs regelmatig een deel van het water, en installeer een goede filter.  De filter haalt het zichtbare en onzichtbare vuil uit het water. Een filter is voor een beetje doe-het-zelver ook zelf te maken. Er zijn diverse watertests op de markt te verkrijgen die de hardheid, ammoniak, zuurgraad, nitriet en het nitraatgehalte meten.

 

Koi karpers kopen

Er zijn diverse soorten Koi te koop in de dierenwinkel, met verschillende kleuren en tekeningen. Misschien ben je op zoek naar een specifiek soort? Vraag er naar en kijk op Google. Koi kunnen bijkleuren. Er zijn verschillende soorten en maten, maar zeker ook verschillende prijsklassen. Je kunt voor €100,- al een paar leuke vissen hebben. Vooral voor de beginnende Koi hobbyist is het goed om er eerst een beetje gevoel bij te krijgen, en later over te stappen op de duurdere soorten.

 

Voedsel voor Koi karpers

Koi zijn alleseters, met een grote voorkeur voor plantaardig voedsel zoals draadalgen of zachte waterplanten, daar zijn ze verzot op. Daarnaast lusten ze ook regenwormen, pissebedden, en kikkervisjes.  Voer ze telkens op dezelfde tijd en dezelfde hoeveelheid, je kunt een Koi namelijk ook overvoeren.

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je een ziekte in je vijver krijgt. Probeer ervoor te zorgen dat je voordat je met Koi begint op de hoogte bent van de symptomen van veel voorkomende ziekten. Parasieten zorgen vaak voor onherstelbare schade aan vinnen en kieuwen met de dood als gevolg.

Voer eens per jaar groot onderhoud uit aan je vijver, ververs hierbij de helft van het water en ververs je filter. Verdiep je eerst in het houden van Koi met bijvoorbeeld een goed Koi karper boek.


Tags: koi karpers, koi, hoi houden, koi vijver, vijvervissen.
DierDierArtikel geschreven door: Reb1982.
Publicatie datum: 2015-09-17
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving