aanmeld knop
dot

6 tips voor een gezellig dagje uit in Den Bosch

Carnaval.jpg
Nederland kent vele leuke steden en ’s 's-Hertogenbosch, hoofdstad van Noord-Brabant, is er daar één van. Ondanks dat de oppervlakte minder dan 95 vierkante kilometer is, waarvan ook nog bijna een tiende water, heeft de stad alles om een gezellig dagje uit te gaan. Ben je niet bekend in Den Bosch? Bosschenaren zijn gelukkig echte Brabanders en niet te beroerd om je (de) weg te wijzen. Maar om niet onvoorbereid aan te komen, hierbij een aantal plekken die je niet mag missen.

Sint Janskathedraal

Om de dag te beginnen met één van de hoogtepunten van Den Bosch is het aan te raden om de Sint Jan te bezoeken. De kathedraal ligt redelijk centraal en is makkelijk te bereiken. Wat de Sint Jan zo bijzonder maakt zijn de dubbele luchtbogen en de vele luchtboogfiguren die je alleen hier tegen zal vinden. De kathedraal is gebouwd in de Brabantse gotiek en binnenin staan nog steeds koorbanken die uit de zestiende eeuw komen. Wil je iets bijzonders zien? Ga dan op zoek naar de engel met een broek aan en een mobiel in haar handen.

 

Parkeren bij de Sint Janskathedraal

Kom je met de trein dan loop je er zo heen: parkeren in Den Bosch kan bijvoorbeeld bij parkeergarage St.-Jan die aan de voet van de Sint Jan ligt. 

 

Rondvaart op de Binnendieze

Den Bosch is van oudsher een vestingstad en dit is nog steeds goed te zien. De kanalen die de stad omringen en de hoge vestigingsmuren laten zien dat de stad vroeger goed beschermd werd tegen indringers van buitenaf. Niet alleen buiten de stad, maar ook in de stad speelde water vroeger een belangrijke rol. Wil je een bijzondere tour door de stad meemaken, doe dan eens een rondvaart op de Binnendieze. Je vaart onder de stad door en krijgt vele leuke weetjes te horen over de ondergrondse stad.

 

Noordbrabants museum

Wil je meer te weten komen over de provincie Noord-Brabant dan is het Noordbrabants museum zeker een aanrader. In het museum komt alles over de kunst en cultuur uit de provincie terug en kun je meer leren over de geschiedenis. Het is samen met het Stedelijk museum ’s-Hertogenbosch, hieronder dadelijk meer hierover, gevestigd in oude militaire gebouwen en heet het tegenwoordig het museum kwartier.

 

Stedelijk museum ’s-Hertogenbosch

Met een uitgebreide collectie aan moderne en hedendaagse kunst is het Stedelijk museum ’s-Hertogenbosch zeker een aanrader voor kunstliefhebbers. In het museum is onder andere het werk van Picasso te zien, maar ook wordt er aandacht besteed aan nieuwe, opkomende Nederlandse kunstenaars. Door de continu veranderende collectie is het altijd leuk om weer even binnen te lopen bij het museum om te kijken wat er hangt of staat.

 

Bastion Oranje

Zoals al eerder werd vermeld is Den Bosch altijd een vestingstad geweest. Wil je hier wat meer over weten dan is het leuk om een kijkje te nemen in het Bastion Oranje. Je vindt hier een informatiecentrum waar je meer te weten kunt komen over het oorlogsverleden van de stad. Daarnaast kun je de eeuwenoude stadsmuren bekijken en staat er een uniek smeedijzeren kanon tentoongesteld. Dit kanon is eeuwenoud en bijna nergens meer in Europa te zien. Het kanon ‘Stuer Ghewalt’, vertaald ‘Stoer Geweld’, doet zijn naam eer aan en werd niet voor niks in de volksmond ‘Boze Griet’ genoemd.

 

Verkadefabriek

Om je dag goed af te sluiten kun je naar de Verkadefabriek gaan. De oude koekjesfabriek is omgebouwd tot filmhuis waar ook nog een hapje gegeten kan worden. Het is een karakteristiek gebouw waar de vorm bewaard is gebleven en je kunt genieten van een lekkere maaltijd met aansluitend een film of theaterstuk.


Tags: parkeren sint jan, verkadefabriek, noordbrabants museum, stedelijk museum 's-hertogenbosch, bastion oranje, binnendieze
Artikel geschreven door: MPaul.
Publicatie datum: 2015-09-29
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving