aanmeld knop
dot

Het effect van licht

IMG_6936.JPG
Licht kan veel effecten hebben op mensen. Van het gevoel van veiligheid tot aan gezelligheid. Het is dan ook geen geheim dat hier door winkels en restaurants op wordt ingespeeld. Dit is natuurlijk hartstikke slim want het licht kan veel effect hebben op mensen. Licht draagt er aan bij of mensen zich prettig voelen en of ze graag terug zullen komen. Het is dus heel belangrijk om voor geschikte verlichting te zorgen.

Maar hoe speel je nou op de beste manier met winkelverlichting en horecaverlichting? Het kan nuttig zijn om hier eens in te duiken, want het kan je behoorlijk wat inzichten opleveren over wat kan werken voor jouw zaak. Je zou hier zelfs meer klanten of meer omzet uit kunnen halen.

 

Winkels en verlichting

Vooral in kledingwinkels is het licht erg belangrijk. Je wil dat mensen zich prettig voelen in de winkel en dat je winkel een gezellige sfeer uitstraalt. Tegelijkertijd wil je dat mensen wel de echte kleuren van de kleren kunnen zien. Als een klant een trui koopt in een kleur die ze prachtig vindt, wil je niet dat de kleur er thuis opeens anders uitziet onder ander licht. Dit kan een grote tegenvaller geven en misschien ben je zo wel een potentiële klant kwijt.

 

Paskamer licht

Een ander uiterste wat je niet wil bereiken is hard licht in een paskamer. Dit kan vaak genadeloos de minder mooie kanten van het lichaam van een klant benadrukken. Als een klant in dit licht naar zichzelf in de spiegel kijkt, is hij vaak minder tevreden over kleding. Hij zal dus ook minder snel geneigd zijn om een nieuw kledingstuk te kopen. Het vinden van het juiste licht kan dus best lastig zijn, maar je wil het liefste zacht licht wat wel de juiste kleuren aangeeft. Goed licht in de paskamer kan de verkoop verhogen.

 

Horecaverlichting

Ook in een restaurant is de juiste verlichting erg belangrijk. Je wil namelijk zowel sfeer creëren in het gehele restaurant, als het eten goed uit laten komen. Blauwachtig licht geeft vaak een wakkere, koude sfeer, terwijl roodachtig licht juist gezelligheid uitstraalt. Als straatverlichting is blauwachtig licht dus ideaal, mensen blijven wakker en alert op de weg. In een restaurant wil je echter een gezellige, warme sfeer creëren. Hiervoor kun je horecaverlichting kopen. Tegelijkertijd wil je wel dat het eten goed uitkomt en dat het er aantrekkelijk uitziet. Je zou dus gebruik kunnen maken van een sfeervolle algemene verlichting met specifiek gekozen scènes voor het voedsel. Bij fastfoodketens wordt er echter vaak gebruikt van roodachtig licht aan de buitenkant om de klanten te lokken. Als je binnenkomt wordt er vaak gebruik gemaakt blauwachtig licht. Het is namelijk de bedoeling dat de klanten hun eten opeten en weer snel weggaan. Op deze manier maken ze weer ruimte voor andere klanten.

 

Lichtplan

De keuze voor de juiste verlichting kun je maken aan de hand van een lichtplan. Dit lichtplan kun je samen met een expert opstellen.

 

Tags: horecaverlichting, goede verlichting restaurant, paskamer licht, sfeerverlichting

Ruim 10.000 bouwtekeningen om te bouwen wat je maar wilt

Artikel geschreven door: sannevermeulen.
Publicatie datum: 2015-10-14
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving