aanmeld knop
dot

Leer slim om te gaan met je budget.

sparen.jpg
Hoe kan men slimmer omgaan met het budget? De dag van vandaag is alles vrij duur geworden, en is het soms moeilijk om een spaarboekje aan te leggen. Alledaagse tips kunnen een beetje helpen. Geld besparen zit niet alleen in minder uitgeven op groot niveau, maar ook in kleine dingen. Hoe bespaar je geld?
ComputerComputer

Tasjes kopen?

Ken je dit? Je moet naar de winkel, en je herbruikbare tassen liggen nog thuis? Je moet dan terug geld spenderen aan tassen, om ze thuis bij de andere stapel te leggen.

 

Kortingskaart

Ook je kortingskaart kan voor enkele euro' s verschil zorgen, als je die telkens bij je hebt. Vergeet hem dus niet en stop alle kortingskaarten bij elkaar, bijvoorbeeld in je portemonee of tas. Op den duur zal het je geld besparen.

 

Besparen op boodschappen

Probeer doelen en prioriteiten te stellen voor jezelf en schrijf ze op. Hoeveel je elke week wilt besparen op boodschappen. Begin met een concreet plan, en stel je eisen niet te hoog. Bijvoorbeeld je wilt tien euro besparen, wekelijks op je boodschappen. Bekijk waar je op kan besparen en noteer alles in een schriftje die je enkel gebruikt voor budgetplanning. Als je elke week tien euro kan besparen, heb je jaarlijks op je boodschappen alleen liefst 500 euro gewonnen. Als je bedragen die je overhoudt noteert in je schriftje onder categorie 'winst' kun je altijd eens terug kijken wat het nut van je besparingen zijn geweest.

 

Verander je persoonlijke gedragingen

Laat jij ook onnodig water uit je kraan lopen? Bijvoorbeeld terwijl je je tandenborstel aan het zoeken bent zet je de kraan al open? Of je laat de kraan lopen terwijl je nog druk aan het poetsen bent. Of de afwas doen bij een lopende kraan, of langer douchen dan nodig, enzovoorts. Het is allemaal verspilling van water en dat kan oplopen tot tientallen euro's per kwartaal. Ook elektra wordt vaak gebruikt terwijl we het niet gebruiken. Denk aan het laten branden van lampen of andere apparaten terwijl er geen gebruik gemaakt wordt van de kamer of het apparaat. Zet als je gaat slapen alle elektrische apparaten uit, want die verbruiken onnodige energie. Elektriciteit is tegenwoordig erg duur, en dus een flinke hap uit je budget. Zet de verwarming ook laag zodra het kan (zeker 's nachts of als je een dag niet thuis bent) en doe een trui aan als je thuis bent en zet de thermostaat een graadje lager, dit zal op jaarbasis ook verschil maken.

 

Voor je een aankoop doet, sta dan even stil bij het volgende:

  • Heb ik dit product echt nodig?
  • Past deze aankoop binnen mijn budget?
  • Zou ik niet beter eerst de prijs vergelijken met andere winkels?
  • Heb ik al die extraatjes nodig die erop zitten?
  • Moet de televisie echt zo groot zijn?
  • Zou ik er niet beter eerst een nachtje over slapen?
  • Is er een manier om dit product goedkoper te krijgen, bijvoorbeeld tweedehands?

Het zou kunnen gebeuren dat je anders zult denken over de aankoop die je wilde doen als je bovenstaand lijstje eerst toepast.

 

Huishoudboekje

Succes bij besparen behaal je door een schriftje of opschrijfboekje te gebruiken en te noteren welke doelen je hebt, welke actie je hebt ondernomen om te besparen en wat het heeft opgeleverd. Bepaal welk budget dagelijks beschikbaar is voor boodschappen en probeer daar niet bovenuit te komen. Als je meer tips zoekt om te besparen kan je ook eens kijken bij Bezuinigen en geld overhouden!


Tags: budget, budgetteren, besparen op boodschappen, geld besparen
Artikel geschreven door: kimsalabim.
Publicatie datum: 2015-10-19
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving