aanmeld knop
dot

Zo smeer je je goed in tegen de zon

apotheek.jpg
Zodra er in Nederland een straaltje zon te vinden is, bezoeken we massaal het terras. Soms zie je dan zelfs al mensen in korte broekjes, terwijl het kwik nog niet eens boven de 20 graden uitkomt. Zonnen is echter niet geheel zonder risico. Daarom is het belangrijk om je in te smeren om je huid te beschermen. Hoe pak je dat aan?

Zonnebril

Het is algemeen bekend dat je maatregelen moet nemen wanneer je gaat zonnen. Zo zal de zonnebrillen groothandel blij zijn met mooi meer, omdat men massaal zonnebrillen aanschaft. Ook de zonnebrandgroothandels doen goede zaken, want iedereen weet dat je zonnebrandcreme moet smeren tegen de schadelijke straling van de zon. Niet iedereen weet echter wanneer je deze handeling moet herhalen, zodat je goed beschermd blijft. In de winkel heb je keuze tussen zonnebrand die lang blijft zitten en zonnebrand die er sneller afgaat. Wat is beter?

 

Om de twee uur smeren

Jetske Ultee is onderzoeksarts dermatologie en heeft het antwoord: je kunt het beste om de twee uur je lichaam insmeren met zonnebrandcrème wanneer je in de zon ligt. De gemiddelde Nederlander smeert zich te weinig in. Rode Nederlanders, die liggen bakken op het strand is een bekend beeld. Het is dus van essentieel belang dat je je niet vergeet in te smeren, want een verbrande huid moet eigenlijk voorkomen worden.

 

Zonnebrandcrème

Na twee uur gaat de werkzaam van zonnebrand sterk achteruit, dus houd dit in je achterhoofd. Twee uur in de volle zon is sowieso veel te lang. Zoek bijtijds de schaduw op. Met name tussen 12.00 uur in de middag en 15.00 uur, is de zon extra sterk. In warme landen houden ze daarom siësta. Als de zon erg heet is, ga dan in de schaduw zitten, je huid kan zelfs binnen een kwartier al verbranden. Zet kinderen altijd zoveel mogelijk in de schaduw als de zon heet is, en smeer ze goed in met speciale zonnebrandcrème voor hun leeftijd.

 

Long-lasting zonnebrandcrème

Voor die mensen die zich wel eens vergeten in te smeren zijn er de long lasting crèmes, die langer zouden blijven zitten. Eén keer per dag smeren zou volgens het etiket zelfs al voldoende zijn. Lees altijd goed de aanwijzingen op de fles of verpakking. Ultee zegt echter dat deze etiketten zeer misleidend zijn, omdat dit helemaal niet het geval is. Waarom het niet werkt komt volgens Ultee doordat de filters voor de schadelijke UVA-straling die deze producten bevatten niet goed werken.

 

UV straling

UV (ultraviolette) straling bestaat uit UVB en UVA, waarvan deze laatste je huid in diepere lagen aantasten. De B-stralen zorgen ervoor dat de oppervlakte van je huid verbrand. De ‘onzichtbare’ UVA-straling brengt ongemerkt de meeste schade aan, ook al zorgt het niet voor verbrande huid. De long-lasting crèmes zorgen er langere tijd misschien wel voor dat je huid niet verbrand, maar ongemerkt beschermt het totaal niet tegen de schadelijke, ‘onzichtbare’ UV- straling.

 

Misleidend

Welke crème je ook gebruikt tegen de zon, Ultee zegt dat je altijd om de twee uur jezelf in moet smeren. Op de long-lasting crèmes staat in de kleine lettertjes wel dat je je opnieuw moet insmeren na een duik. Ook zou het enkel bij bepaalde huidtypes werken. De kans dat men dit leest is vrij klein en dat maakt deze zonnebrandcrèmes zeer misleidend. KWF Kankerbestrijding is het met haar mening eens. 


Tags: zonnebrand, zon, zonnebril
Artikel geschreven door: MPaul.
Publicatie datum: 2015-10-21
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving