aanmeld knop
dot

Weetjes over katten: grote en kleine katachtigen

leeuw.jpg
Katten heb je in alle soorten en maten, van de gewone huiskat tot aan de sabeltandtijger, die al heel lang uitgestorven is. Over katachtigen is veel te vertellen. Ze zijn intelligent, speels, en gevaarlijk. Niet allemaal, maar zelfs de gewone huiskat die gezellig bij jou op schoot komt liggen, is een monster voor muizen of vogels. Roofdieren zijn katten allemaal, daarom eten ze het liefste rauw vlees.
DierDier

Wat veel mensen wel begrijpen van leeuwen en tijgers, maar niet van hun eigen huiskat, is dat het echte rauw vlees eters zijn. Kattenvoer fabrikanten hebben mensen echter wijs weten te maken dat katten het liefst plantaardig voedsel uit blikjes eten. Plantaardig? Jazeker, kattenvoer uit blik bestaat in bijna alle gevallen uit afgekeurd graan, bewerkt met kleur- en smaakstoffen. Vlees bestaat juist uit proteïne, en in kattenvoer zit ongeveer slechts 8% proteïne. Vaak is dat nog niet eens vlees ook, maar bijvoorbeeld eiwit van ei.

 

Blikvoer met vlees

Katten eten het gewone blikvoer omdat er veel smaak- en geurstoffen aan toegevoegd zijn, waardoor ze het opeten. Bovendien lijden katten veel honger als ze kattenvoer uit blik krijgen, ze krijgen immers nooit de voeding die ze nodig hebben. ER bestaat wel blikvoer met echt vlees. Dat heet Carny en is een echte aanrader. Zoek op Carny bij de Zoo dierenshop, u koopt de blikken per trays.

 

Katten zijn geen vegetariërs

De reden dat katten van die vieze stinkende drollen hebben is omdat hun darmen helemaal niet gemaakt zijn om planten te eten. Het zijn immers juist helemaal geen vegetariërs. Iedereen die aan dierenvoer verdient, moet je dan ook wantrouwen. Want niks is zo goed voor je huiskat als rauw vlees. Als je je kat vers rauw vlees (maakt niet uit of het vlees uit zee of van het land komt) voert zal je een aantal heel interessante veranderingen gaan merken bij je kat:

 • de vacht gaat geweldig glimmen.
 • de kat wordt fitter en oogt binnen enkele weken een stuk jonger.
 • de kat wordt sterker, want hij/zij kan eindelijk weer spieren kweken.
 • de kat poept bijna niet meer, misschien een keer per wek nog.
 • de drollen van de kat zijn dun en droog.

Waarom stopt een kat met poepen?

Katten die rauw vlees eten poepen alleen nog zelden. Met kattenvoer uit de fabriek poepen ze dagelijks, en het betreft rottende kattenpoep, omdat de darmen het zwaar hebben met al dat bewerkte plantaardige voedsel uit fabrieken. Als je rauw vlees voert, bespaar je veel geld op kattensteentjes. Rauw vlees kost ongeveer 1,- per dag per kat. Als je Carny koopt, is het goedkoper en heb je geen omkijken meer naar de variatie in het voer. Vul echter nog wel regelmatig aan met onbewerkt rauw vlees. Als je je rauwe vlees per kilo haalt is het nog goedkoper. Vries het dan per dag, per porties in. Je kunt kiezen voor:

 • kippenmaag (goedkoop).
 • kippenhart (niet duur).
 • kip algemeen (rauw met bot).
 • rundvlees.
 • runderhart.
 • enzovoorts.

Waarom miauwt een kat zo vaak?

Een huiskat miauwt zoveel omdat hij met jou probeert te praten. Katten hebben ontdekt dat mensen op het gemiauw reageren, vandaar dat ze een keel opzetten als ze eten willen, of naar buiten, of juist naar binnen. Miauw!

 

Tijger

Een tijger is een erg grote kat. Zo sterk dat hij alles wat hij aankan zal aanvallen en opeten, ook mensen. Tijgers zijn dan ook ongeschikt als huisdier, toch zijn er landen waar men tijgers als huisdier houdt. Vaak gaat het mis en wordt de eigenaar aangevallen door de reuzen kat. Op Tijgers is door mensen altijd veel jacht gemaakt, vanwege de mooie vacht. Daarom zijn tijgers bijna uitgestorven.


De strepen op de vacht van een tijger hebben als functie dat ze als schutkleur dienen. Tijgers houden zich graag schuil tussen hoog gras en riet of bamboe, dankzij hun strepen vallen ze dan nog minder op. Katten kunnen miauwen, tigers kunnen brullen.

 

Katachtigen

Er zijn behoorlijk wat katachtigen, de grootste katachtigen zijn

 • leeuw.
 • tijger.
 • panter.
 • sneeuwpanter.
 • luipaard.
 • (poema).

Jagen

Elke katachtige houdt van jagen. Ze jagen op bewegende wezens, dus ook op jouw tenen als je niet oplet. Grote katachtigen zien mensen ook als prooi. Als dieren worden aangevallen door een leeuw blijven sommige dieren stilstaan, die hebben ontdekt dat leeuwen alleen op bewegende dieren jagen. Als een dier doodstil blijft staan heeft hij meer kans om niet door de leeuw opgegeten te worden. Een katachtige eet zijn prooi met huid en haar. Huiskatten eten daarom de hele muis op, en vaak ook de hele vogel. Dat kan zelfs met veren en snavel en schedel en al zijn. Het maagzuur van katten is zo sterk dat ze zelfs botten kunnen verteren. Wat niet goed voor ze is zijn gekookte of gebakken botten, want die versplinteren op een verkeerde manier.

 • Als een kat zijn klauwen uitsteekt, wees dan waakzaam: hij is van plan om aan te vallen of te klimmen
 • Als een kat zijn klauwen  intrekt heeft hij geen snode plannen

Smilodon

De Smilodon is een bekende voorouder van alle katachtigen, deze stierf ongeveer 14.000 jaar geleden uit. Ook de sabeltandtijger is een voorouder.


Tags: katten, tijgers, weetjes, kattenweetjes,
DierDierArtikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2015-10-23
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving