aanmeld knop
dot

Gekke insekten

vlinder.jpg
Er zijn enorm veel insecten op de wereld, en allemaal hebben ze wel iets aparts. Daarom kan je naar gekke insecten zoeken in je eigen tuin. Zelfs over de insecten in je eigen tuin kan je namelijk al hele leuke en rare dingen ontdekken. Weet jij bijvoorbeeld dat alleen het wijfjes van de mug steken kan? Een mannetjes mug zal jou dus geen muggenbulten geven. En waarom steekt een libelle haar achterste zo graag in het water?
DierDier

Lieveheersbeestjes laten soms een geel sapje achter. Dat is egen urine, maar een verdedigingswapen van het kevertje. Het smaakt namelijk zo vies dat vogels daardoor geen lieveheersbeestjes eten. Een lieveheersbeestje heeft de gewoonte om naar de punt van iets toe te lopen, voordat het wegvliegt. Zit er een op je hand hou je vingers dan recht omhoog, dan kruipt hij naar het puntje van je vinger en vliegt weg.

 

Vrouwtjes muggen, muggenbult

Je hebt vast weleens een muggenbult gehad. Jeuk en pijn heb je ervan. Wat niet iedereen weet is dat alleen de vrouwtjes van de muggen steken. Het wijfje van de mug drinkt bloed om eitjes te kunnen leggen. Ze spuit eerste en bepaald stofje in je bloed waardoor je bloed plaatselijk dun wordt, daarna drinkt ze het op. De steekmuggen zijn dus altijd vrouwelijk, de mannetjes van de muggen drinken water. Maar de vrouwtjes leggen hun eitjes wel in water. Daar komen de larven ook uit. Woon je aan het water, dan heb je dus meer kans op muggen. Zelfs als er op warme dagen een emmer water in je tuin staat, kan je al veel last van muggen krijgen.


Libellen

Libellen zijn mooie ranke insecten. Hun ogen zijn opvallend groot. Grappig genoeg bevatten hun ogen meerdere kleine oogjes. Dat geldt voor de meeste insecten. Libellen die pas uit het eitje zijn gekomen worden nimfen genoemd. De nimf woont in het water en eet daar kleine diertjes. Als ze groot genoeg zijn kruipen ze langs een halm op uit het water, ontvouwen hun vleugels, pompen deze op en vliegen uit.

 

Wat is een vliegend hert?

Een vliegend hert is een van de grootste kevers die we in Nederland hebben. Ze leven voornamelijk op eikenbladeren. Mannetjes vechten met elkaar en ze hebben zelfs een gewei. Ze vechten om vrouwtjes en om voedsel.

 

 

Vliegend hert drinkt van het sap van een eik

 

Het gewei van het vliegend hert is eigenlijk een partij scharen. De scharen gebruiken ze als gewei om mee te vechten. Het ziet er angstaanjagend uit, maar is feitelijk een prachtig stukje natuur.


Tags: vliegend hert, libelle, lieveheersbeestje
DierDierArtikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2015-10-23
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving