aanmeld knop
dot

Deurkrukken, essentieel voor de uitstraling van een deur

dreamshuisje.jpg
Deurkrukken zijn een product waar je (figuurlijk beschouwd) niet zo vaak bij stilstaat maar wat toch erg belangrijk is omdat je ze elke dag in handen hebt. Je opent en sluit er de deur mee. Wanneer de deurkruk niet aanwezig is functioneert de deur niet, maar minstens zo belangrijk is de sfeer die deurkrukken aan je huis kunnen geven.

Deurkrukken bestaan er in allerlei prijzen, kleuren en materialen. De deurkruk heeft een bepaalde uitstraling. Moderne, strakke deurklinken zijn vaak van rvs-materiaal. Dit heeft een moderne, strakke uitstraling. Een klassiekere deurklink kan gemaakt zijn van hout of van messing, of koper, of een combinatie van hout met metaal. 

Een deurkruk heb je gemiddeld zo'n 23 maal per dag in je handen. Vroeger werd een deurkruk altijd van hout gemaakt. Het hout werd gelakt of geverfd. Tegenwoordig zijn de modernere materialen waarvan deurkrukken gemaakt worden, gemakkelijk schoon en bacterievrij te houden.


RVS deurkruk

Deze deurkrukken hebben wel degelijk onderhoud nodig ook al wordt er beweerd dat ze niet kunnen oxideren. Toch zal dit na langdurig gebruik wel gebeuren, en ook wanneer de deurklink niet gereinigd wordt.  Het regelmatig reinigen met groene zeep en water zorgt ervoor dat de RVS deurklink goed schoon blijft. Na de reiniging insmeren met vaseline zorgt ervoor dat deze in een topconditie blijft. Ook kunt u bij hardnekkigere aanslag reinigen met een zogenaamde staal-polish. Dit kan in combinatie met fijne staalwol.


Messing deurkruk

Messing is gemaakt van een mix van koper en zink. Wanneer messing ongelakt is kan de deurklink aangetast worden door oxidatie. Vooral buitenshuis gaat dit erg snel. In oude panden ziet men dit probleem vaak. Wanneer je de deurkruk van ongelakt messing glimmend wilt houden is het zaak om te poetsen met een hele goede koperpoets. Na het poetsen, om oxidatie zo lang mogelijk tegen te gaan, de deurkruk insmeren met zuurvrije vaseline of een laagje witte was.

Of de deurkruk nu binnen of buiten wordt gebruikt, deze is onderhevig aan slijtage door invloed van weersomstandigheden en ook door luchtverontreiniging. Alle metalen gaan op den duur oxideren zodat een regelmatige onderhoudsbeurt op zijn plaats is.

 

Welke deurkruk kiest u?

Deurkrukken moeten stevig zijn, maar minstens zo belangrijk is het welke sfeer u ermee aan uw kamers wilt geven. Klassieke deurkrukken geven een warme sfeer aan een kamer, terwijl strakke moderne deurkrukken en meer zakelijke uitstraling hebben. Ook het materiaal bepaald een stuk sfeer. Zilverachtige metalen ogen kouder dan bijvoorbeeld koperkleur in combinatie met een warme houtsoort. Ook kunt u het type deurkruk aanpassen aan de stijl van de rest van de inrichting van een huis of kantoor. In een klassieke deur met panelen past wellicht eerder een klassieke deurkruk, dan een strakke moderne design deurkruk.


Tags: deurkruk, deurbeslag, RVS deurkruk, deurkrukken rvs

Ruim 10.000 bouwtekeningen om te bouwen wat je maar wilt

Artikel geschreven door: niels78.
Publicatie datum: 2015-10-30
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving