aanmeld knop
dot

Koken voor kinderen, Tips

Gebakken vis.jpg
Heb je ooit beseft hoe belangrijk het is om kinderen al vanaf een vroege leeftijd gezond te laten eten? Vind je het moeilijk om recepten te bedenken die je kinderen lekker vinden, en die ook nog eens gezond zijn? Het hoeft niet moeilijk te zijn om lekker te koken voor kinderen. Te vaak willen kinderen niet eten, en dan met name groentes worden vaak geweigerd. Hoe maak je gezond eten aantrekkelijk voor kinderen?

Bespreek met je kinderen waarom het zo belangrijk is om goed te eten

Je kunt al op jonge leeftijd beginnen met uitleggen waarom het belangrijk is om gezond te eten. Vertel een jong kind bijvoorbeeld, dat het lichaam bestaat uit kleine fabriekjes met werknemers, en dat als ze veel groenten binnen krijgen, ze minder hard hoeven te werken. Maar als ze veel snoepjes, koekjes en andere ongezonde dingen binnen krijgen, dat het dan een rommel wordt en dat ze dan erg moe worden.

 

Eet samen met je kinderen

Probeer zoveel mogelijk samen met je kinderen aan tafel te eten, zien eten doet eten. Spreek ook met je kind af dat het pas een toetje mag, als hij of zij zijn bord leeg heeft.

 

Laat je kinderen zo veel mogelijk proeven

Proeven geeft kinderen de gelegenheid om samen met jou te bepalen wat lekker smaakt. Op die manier ontdekken kinderen ook elke keer iets nieuws en ontwikkelen ze hun smaak. Een kind moet iets minstens twee keer geproefd hebben om een smaak te kunnen waarderen. Begin wel met kleine hapjes, om het toegankelijk te houden. Zoet en hartig wordt over het algemeen meer gewaardeerd als zuur of pittig. Te heet peperig eten is voor kinderen sowieso af te raden.En alles waar te voor staat, is ook niet egzond:

 • te zoet
 • te zout
 • te bitter
 • te zuur
 • te zout
 • te heet
 • te warm
 • te koud

Geef je kinderen complimentjes als ze goed hebben gegeten

Als je kinderen hun bord leeg hebben gegeten, geef ze dan een compliment. Het motiveert het eetgedrag van je kinderen en dat betaalt zich uit. Je hoeft niet altijd nadruk te leggen op de hoeveelheid, beter is om iets te zeggen als: 'Wat kan jij al goed eten.' Of: 'Wat kan jij al goed groenten eten.'

 

Betrek je kinderen bij het koken

Kinderen vinden het ontzettend leuk om te helpen in de keuken. Nodig ze daarom dus uit om te helpen, ze zullen hierdoor gemotiveerd worden om het ook te willen proeven en op te eten. Zo leer je kinderen dus spelenderwijs om meerdere dingen uit te proberen, en om smaken te ontdekken. Ondertussen kan je vertellen over gezond eten, en het belang daarvan. Leer kinderen ook meteen dat snacken of taart eten (en dergelijke), alleen bij feestjes hoort.

 

 

Gezond, toch zoet

Kinderen houden vaak van zoete smaken. Probeer dus ook zoete groentes uit zoals pompoen en worteltjes. Tijdens het koken kan je smaken uitproberen om uit te vinden wat je kind lekker vindt. De een lust groentes alleen overgoten met kaassaus of geraspte kaas, de ander alleen met appelmoes. Een ander vindt groentes gemengd met fruit, zoals rozijnen of gestoofde peertjes misschien lekker.

 

Kook plakboek

Wat kinderen ook leuk vinden is als je ze een eigen keukenschortje geeft.

laat je kinderen ook zelf dingen doen. Dit ligt er natuurlijk ook aan hoe oud je kinderen zijn. Bij jonge kinderen kun je denken aan bijvoorbeeld groenten wassen in een vergiet en roeren in (koude!) sauzen. Oudere kinderen kunnen meer verantwoordelijkheid aan. Maak een kookschrift of kook plakboek met recepten, foto's van kookresultaten. Dit maakt het nog leuker!

 

Geen tussendoortjes meer in de middag

Geef je kinderen na 4 uur 's middags geen tussendoortjes meer, hierdoor vermindert namelijk hun eetlust, en krijgen ze minder belangrijke voedingsstoffen binnen. Wat je wel kunt doen is ze alvast wat schijfjes komkommer of snoeptomaatjes of iets dergelijks te geven, hierdoor hebben ze alvast een deel van hun portie groente binnen.

 

Receptenboek speciaal ontwikkeld voor kinderen

In dit receptenboek vindt je heerlijke recepten, speciaal voor kinderen geschreven.

Een aantal recepten die er in staan zijn:

 • Apenballetjes in een kokosbad.
 • Komkommerbootjes met wortelpesto.
 • Taartje van pannenkoeken.
 • en nog veel meer.

Ook is er gedacht aan wat je je kind mee kan geven naar school. 

je kind zal aangenaam verrast en trots zijn als hij/zij het broodtrommeltje opent en een pizza muffin of Hongaarse gehaktballetjes tegenkomt.


Tags: Receptenboek, Recepten voor kinderen, Gezond eten met kinderen
Bronnen: missnatural.nl/koken-met-kinderen-is-leuk-en-leerzaam/
Artikel geschreven door: Martin-M.
Publicatie datum: 2015-11-03
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving