aanmeld knop
dot

Kun je nog geen ei koken?

Gebakken vis.jpg
Hoe bak ik een ei? Dit artikel bevat een aantal kookinstructies voor beginners. De doelgroep is in eerste instantie mensen die nooit gekookt hebben en plotseling voor het feit staan dat ze moeten gaan koken, B.V. omdat de partner ziek of overleden is. Het kan zijn dat je bij wijze van spreken niet weet hoe je een ongeschilde aardappel eetbaar kunt krijgen. In een kookboek staat wel: kook de aardappels gaar, maar je vraagt je af: Hoe doe ik dat?

Eerst beschrijf ik Hollandse gerechten en hun manier van klaar maken. Daarna komen ook rijst – en pasta gerechten. Heb je vragen, zet een reactie onderaan de pagina en je krijgt antwoord. Ook een vraag om een bepaald gerecht kun je stellen. Om maar met het meest Hollandse te beginnen:

 

De aardappel.

Er zijn in de winkel vastkokende en kruimige aardappelen te koop. Het hangt van je smaak af wat je koopt. Je kunt ze natuurlijk ook al geschild kopen en in plakjes gesneden, of krieltjes, of in de diepvries. Je rekent per persoon op 2 a 3 aardappelen of ongeveer 250 gram. Je schilt de aardappels met een aardappelschilmesje, zo dun mogelijk. Je snijdt ze daarna doormidden of als ze groot zijn in vieren. Als je ze niet direct kookt, zet je ze weg onder water.

  • Als je ze gaat koken, zet je ze op in een kookpan met ongeveer 1 cm water en een klein beetje zout.
  • Als het water kookt, dus borrelt, zet je het gas laag en laat de aardappels 20 minuten koken.
  • Daarna giet je ze af door een zeef. Je doet ze terug in de pan en laat ze nog 1 minuut op kleine pit droog koken.

Aardappels bakken

Als je aardappels wil bakken, kook ze dan eerst 7 minuten. Snij ze in plakjes en bak ze in een koekenpan in een beetje boter of olie aan weerskanten bruin.

 

Aardappelpuree maken

Voor aardappelpuree kook je ze eerst en stamp ze dan fijn, doe er een klontje boter en een scheut melk bij en klop met een garde. Eventueel nog een scheutje melk er bij. Op smaak brengen met een klein beetje nootmuskaat.

 

Voor wie echt geen ei kan bakken zoals de titel van dit artikel zegt:

  • Smelt een stukje boter in de koekenpan, tik het ei stuk op de rand van de pan en laat het in de pan glijden.
  • Strijk met een pannenkoekmes het eiwit naar de kant. Je kunt kiezen of je de dooier heel wil of stuk maken en over het wit uitspreiden.
  • Laat het ei bakken totdat het eiwit ondoorzichtig is, een paar minuten. Haal het met het mes uit de pan.

Een ei koken.  

Voor een zacht ei: opzetten met koud water tot het ei onder staat. Aan de kook brengen en 3 minuten koken. Direct uit de pan en onder de koude kraan laten schrikken.

 

Voor een hardgekookt ei: 8 minuten in plaats van 3 minuten koken.

 

Groenten

Ik zal hier een paar groentes beschrijven. Veel groentes maak je op dezelfde manier klaar, alleen doe je er soms op het laatst iets anders bij. Groente uit een potje is al kant-en-klaar en hoef je alleen even op te warmen en af te gieten.

 

Groente uit de diepvries.

Deze moet meestal nog even koken.

  • Niet eerst ontdooien, anders wordt de groente slap.
  • Gelijk in de pan en op het vuur ontdooien.
  • Zie gebruiksaanwijzing.

Sperziebonen

Neem voor 1 persoon ong. 200 gr. Groente. Je kunt ze gesneden in een zakje kopen. Koop je ze los, dan moeten nog aan beide kanten de puntjes er af gesneden worden en doormidden gesneden.

  • Daarna doe je ze in de pan, met een kopje water er bij. Op het vuur met een klein beetje zout.
  • Aan de kook brengen en daarna nog 15 tot 20 minuten op laag vuur. Afgieten in een zeef, terug in de pan en een beetje boter en nootmuskaat er bij.

Snijbonen bereid je op dezelfde manier.

 

Andijvie. Hiervan koop je ong. 300 gr. per persoon omdat het slinkt in de pan. Koop je ze gesneden, dan was je ze nog even, doe ze in de pan, zet ze op met een beetje water en zout en kook het in 20 minuten gaar. Afgieten en een beetje nootmuskaat er bij.

 

Worteltjes. Deze koop je ook vaak gesneden. Als je een bos wortelen koopt, haal je eerst het groen er af, borstel de worteltjes schoon, eventueel schrappen met een mesje, snij ze in stukjes. Daarna ook weer opzetten met een beetje water en zout en 20 tot 25 minuten koken. Proef even of ze gaar zijn, anders nog iets langer koken. Afgieten. Hierbij doe je een klontje boter en een theelepel suiker.

 

Bloemkool. Het groene blad er af snijden en ook de stronk. In roosjes verdelen en opzetten met een beetje water en zout en ook weer 15 tot 20 minuten koken. Afgieten. Wil je een sausje dan kun je allerlei groentesausjes in een zakje kopen. Zie gebruiksaanwijzing.

 

Sla aanmaken. Sla koop je gesneden in een zakje kant en klaar of als krop. Als je een krop hebt haal je eerst het buitenste blad er af. Snij het uiteinde van de sla af.

  • Haal de bladeren los. Snij per persoon 2 bladeren in stukjes.
  • Was de sla.
  • Laat uitlekken.

Je kunt hier een kant en klaar slasaus  uit een flesje over doen. Je kunt ook zelf een sausje maken van een paar eetlepels olie, azijn, zout, peper en een beetje slasaus. Eventueel nog een klein beetje mosterd en/of honing er door. Giet dit over de sla.

 

Vlees

Vlees braden lijkt ingewikkelder dan het is. Ik zal hier eerst een aantal traditioneel Hollandse bereidingen beschrijven.

 

Kip

Kip kun je op veel manieren klaarmaken, afhankelijk van of je kipfilet hebt of poten of een hele kip. Kipfilet is het snelste klaar. Je doet er een beetje zout en peper op, wrijft het in. Verder kun je er nog kruiden opdoen zoals paprika of kerrie als je er van houdt. Smelt boter in een koekenpan. Doe het kipfilet er in en laat het even op vol vuur aan twee kanten bakken, ong. . 2 minuten. Zet dan het vuur laag en bak nog ong. 10 minuten. Niet te lang, anders wordt het droog. Als het vlees niet meer roze ziet van binnen is het gaar. Doe er evt. een beetje water bij voor de jus.

 

Kippenbout Deze wrijf je ook in met peper zout, en evt. kruiden. Smelt boter in de koekenpan, laat het een beetje bruin worden en doe de bout(en) er in. Laat nog ong. 2 minuten op hoog vuur bakken, draai het om en nog 2 minuten. Zet dan het vuur laag, doe er een beetje water bij en laat een half uurtje sudderen. Na een kwartier even keren. Kijk even of het vlees bij het bot niet meer roze is. Anders nog iets langer bakken maar ook niet te lang.

 

Karbonade

Zie kippenbout.

 

Braadworst

Bij braadworst is het belangrijk dat het vel niet openspringt tijdens het bakken. Dit gebeurt als het te snel verwarmd wordt. Dus smelt de boter, doe de worst er in en laat het heel even op hoog vuur. Zet dan het vuur zacht en prik er een paar gaatjes in. Als het bruin begint te worden doe je er een beetje water bij. Laat het een half uurtje sudderen, voeg na een kwartier nog een beetje water toe.

 

Biefstuk

Bij het bakken van biefstuk hangt het er van af hoe rauw of gaar je hem wil. Hou je van rauwe biefstuk, smelt dan de boter, laat hem bruin worden en doe de biefstuk in de pan. Braad op hoog vuur twee minuten aan elke kant. Wil je medium, braad dan 2 minuten langer, bij doorbakken nog iets langer. Haal de biefstuk uit de pan, doe er voorzichtig een klein beetje water bij voor de jus. Laat de biefstuk 10 minuten rusten voor je hem aansnijdt. Dan trekken de sappen er in. Dek hem evt. af met aluminiumfolie. Doe zout en peper er op.

 

Rundvlees

Voor draadjesvlees heb je runderlappen nodig. Doe er een beetje zout en peper op. Smelt de boter in de pan en laat een beetje bruin worden. Doe het vlees er in, laat het 5 minuten aan elke kant bruin worden. Zet het vuur laag op een kleine vlam en laat het aan elke kant een half uur sudderen. Als het te hard gaat doe je er een beetje water bij. Na een uur iets meer water toevoegen en nog een uur laten sudderen. Let op dat er steeds voldoende water bij is, anders brandt het aan en wordt het vlees zwart.

 

Rijst en pasta

Als je rijst of pasta wil koken staat de gebruiksaanwijzing en de kooktijd op het pak. Dit is nl. per rijst- of pastasoort verschillend.

 

Eerst iets over rijst

Er zijn veel verschillende rijstsoorten. Witte rijst is hier de meest gebruikelijke.  Zilvervliesrijst of bruine rijst is gezonder, omdat in de bruine vliesjes veel voedingsstoffen zitten. Verder is er rijst met een smaakje, B.V.  basmati  - of pandanrijst.  Dan is er nog risottorijst. Dit is een ronde korrel en wordt op een speciale manier gekookt. Dus het hangt er maar van af waar je van houdt. Voor nasi of paella wordt meestal witte rijst gebruikt.

Rijst wordt vaak met een saus gegeten om het wat smeuïg te maken. B.v. kipkerriesaus.

 

Recept: Per persoon 75 gr. rijst koken volgens gebruiksaanwijzing.

  • Voor de saus: Benodigdheden per persoon:
  • 125 gr. Kipfilet  in stukjes.  ½ ui, klein gesneden. Klontje boter  ,2 eetlepels bloem , 250 ml bouillon.
  • 1 kleine theelepel kerriepoeder, Zout, peper,

Wrijf de kipfilet in met een beetje zout en peper. Smelt de boter in de pan, doe de kipfilet er bij en laat even bruin worden. Doe dan de ui er bij en laat even fruiten op laag vuur. Doe de kerriepoeder er bij, daarna de bloem, even roeren, daarna de bouillon. Het wordt nu een dikke saus. Als het te dik is nog een beetje water er bij. Op smaak maken met zout en peper.

Geef de rijst er apart bij. Lekker met doperwten uit blikje of potje en sla.

 

Pasta

Bij pasta zit het verschil in de vorm. Zo is er macaroni. Spattig, tagliatelle, penne, etc. Dit eet je vaak ook met een saus. Deze kun je kant en klaar in een pot kopen of zelf maken. Hier kun je dan gehakt bij doen.

Gehakt in een stukje boter bakken, even roeren tot het los is en gaar, dan de saus er bij.

 

Spaghetti maken:

Per persoon: 100 gr. Gehakt,  ½ zak macaronigroente, ½ blik gepelde tomaten. 250 ml bouillon van ½ bouillonblokje.

  • Smelt een stukje boter in de pan, doe het gehakt er bij en bak tot het rul en grijs van kleur is.
  • Daarna de groente even meebakken.
  • Tomaten erbij, bouillon er bij , even doorkoken, 10 minuten.
  • Spagetti apart koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Eventueel sla er bij eten.

Verdere recepten zijn te vinden op vele websites o.a.: www.ah.nl of smulweb.nl Ook de t.v. zender 24 kitchen is leuk om naar te kijken. Succes. Heb je vragen of wil je een recept? stuur een reactie en je krijgt antwoord. 


Tags: koken, aardappels koken, groente koken
Artikel geschreven door: weetje.
Publicatie datum: 2012-08-23
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

SammyJo - 2012-09-02 23:45:01  
Vet leuk artikel met leuke receptjes. Reageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving