aanmeld knop
dot

Mag ik met een aanhangwagen rijden?

auto oud.jpg
Zodra je je rijbewijs hebt gehaald wil je natuurlijk direct gaan rijden en van alles en nog wat gaan doen. Maar mag je ook met een aanhangwagen rijden? Niet met iedere auto mag je met een aanhangwagen rijden. Tevens ben je afhankelijk van het gewicht van de auto, de trekkracht en het gewicht van de aanhanger zelf.
GamesGames

Voordat je gaat rijden met een aanhanger moet je op de hoogte zijn van de Nederlandse wetgeving. Je mag niet zomaar met een aanhangwagen rijden.

 

Nederlandse wetgeving

Voordat je een aanhanger achter de auto mag hangen moet je voldoen aan de Nederlandse wetgeving. Zo mag je met een normaal rijbewijs B maar een bepaald aantal kilo’s achter je auto hebben hangen. Om er achter te komen hoeveel kilo’s jouw auto kan trekken kun je je kenteken invoeren op de website van het RDW. Deze berekent meteen het maximale gewicht voor jouw auto. Wanneer het gewicht van de lege aanhanger en het laadvermogen hoger dan 3.500 kilo is, moet je rijbewijs C of C1 behalen.

 

Rijbewijs B

Met het standaard rijbewijs B mag je met de auto een aanhanger gebruiken die maximaal 750 kilo weegt. Hierbij gaat het om het gewicht van de lege aanhanger met het laadvermogen. Wanneer de aanhanger bijvoorbeeld 200 kilo weegt mag je maximaal 550 kilo belading hebben. Tevens mag de aanhanger met lading zwaarder zijn dan 750 kilo mits het totale gewicht van aanhanger, lading en de auto niet boven de 3.500 kilo uit komt.

 

Code 96

Wanneer het totale gewicht boven den 3.500 kilo komt is het rijbewijs B+ verwijst. Deze wordt ook wel code 96 genoemd. Dit wordt gezien als een tussen rijbewijs. Je valt dus net tussen B en BE. Met rijbewijs B+ mag het maximale gewicht van de auto met aanhanger en lading niet hoger dan 4.250 kilo komen.

 

Als je auto 2.400 kilo weegt en de aanhanger maximaal 2000 mag wegen is het rijbewijs BE vereist. Wanneer dit nog hoger wordt is rijbewijs BE nog toegestaan mits deze voor 19 januari 2013 is behaald. Je mag met dit rijbewijs een auto van 3.000 kilo hebben en de aanhanger mag 4.000 kilo wegen. Na 13 januari 2013 is rijbewijs C1e of CE vereist.

 

Fietsendrager

Menig mens verwart de fietsendrager met een aanhangwagen. Een fietsendrager is zoals het woord al zegt: een drager van fietsen. Wanneer je echter iets anders als lading op de fietsendrager vervoert gelden de algemene regels bij het vervoeren van goederen aan de achterkant van de auto.

 

Huren van een aanhanger

Wanneer je een aanhanger gaat huren moet je met de bovenstaande regels rekening houden. Bij een verhuurbedrijf wordt je natuurlijk geadviseerd maar het kan nooit kwaad om deze regels zelf goed te onthouden zodat je geen problemen kunt krijgen. Voor meer informatie over het huren van een aanhangwagen kun je terecht bij ieder bedrijf waar ze aanhangwagens verhuren


Tags: aanhanger, rijbewijs, regels aanhangwagen, aanhanger huren
Artikel geschreven door: sannevermeulen.
Publicatie datum: 2015-11-11
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving