aanmeld knop
dot

Hoe moet ik een wrat behandelen?

voeten.jpg
Wratten zijn eeltachtige verhardingen van de huid die vooral bij kinderen veel voorkomen. Wratten worden veroorzaakt door het virus HPV (humaan papillomavirus), welke zich voornamelijk door middel van vochtige ruimtes zoals openbare douches, gymzalen en zwembaden verspreidt. In dit artikel leest u hoe u een wrat kunt behandelen en hoe u de kans om wratten te krijgen kunt verminderen.

Wratten

De eeltachtige wratten worden veroorzaakt door een virus dat tot de HPV (humaan papillomavirus) familie behoort. Een wrat is in principe onschuldig, maar het is wel besmettelijk. Het HPV virus verspreidt zich graag door middel van vochtige ruimten, zoals sportzalen, zwembaden en openbare douches.  Dit verklaart meteen waarom veel kinderen juist wratten oplopen. Via zwembaden en douches op school lopen zij grotere kans besmet de raken met HPV. Een andere oorzaak dat juist kinderen wratten krijgen ligt het in het feit dat er bij kinderen nog niet echt afweerstoffen tegen HPV en wratten zijn. Het is dan ook geen wonder dat meer dan de helft van de mensen met wratten onder de negentien jaar is.

 

Wratten: de behandeling

Uiteindelijk verdwijnen alle wratten op den duur. Maar in het ergste scenario is dat pas na twee jaar. Soms is behandeling van de wrat dus gewenst. Bij drogisten zijn zalfjes en pleisters verkrijgbaar tegen wratten. Deze bevatten nagenoeg allemaal salicylzuur. Salicylzuur laat de hoornlaag van de wrat verweken. Bij wratten op de voet (voetwratten) is het vooral belangrijk om de voeten droog te houden en ook iedere dag schone sokken aan te trekken. Zo zal de voetwrat zich niet verspreiden.

 

Schakel de hulp in van de huisarts wanneer de wrat voorkomt bij een kind jonger dan vier jaar. Ook bij een wrat bij uzelf op uw gezicht, rond de geslachtsorganen en of wanneer de wrat plotseling van kleur of grootte verandert, kunt u het beste uw huisarts raadplegen.

Wrattenspreekuur

Sommige huisartsen hebben een vast inloopuur voor wratten, het wrattenspreekuur. Een huisarts kan verschillende soorten behandelingen toepassen. Van niet iedere behandelingsvorm is de effectiviteit even groot. Zo wordt er veel gewerkt met het bevriezen van de wrat door middel van stikstof. In veel gevallen komt de wrat echter na de behandeling weer terug. Een veel 'hardere' aanpak tegen de wrat is het uitlepelen en wegsnijden onder plaatselijke verdoving. Bij deze behandeling is de kans heel groot dat er een litteken zichtbaar blijft. Wanneer alle andere behandelingen niet werken dan wordt er ook wel eens gebruik gemaakt van bleomycine in combinatie met salicylzuur. Door een arts worden deze stoffen in de wrat gespoten.

Wratten: preventie

Uiteindelijk kunnen wij nooit voorkomen dat we last van wratten krijgen. Wel zijn er enkele 'best practices' waaraan men zich kan houden om de kans op wratten te verminderen. Te beginnen met het zoveel mogelijk drooghouden van handen en voeten. Draag slippers in vochtige openbare ruimten, zoals in douches in het zwembad en op de camping. Zweetvoeten dienen extra vaak droog gemaakt te worden. Draag schoenen die goed ventileren en trek iedere dag schone sokken aan. Zo voorkomt u niet alleen wratten, maar ook andere aandoeningen zoals voetschimmel. Het is ook aan te raden om dagelijks van schoenen te wisselen. Zo hebben uw schoenen ook de kans om te luchten en vermindert u de kans op wratten en andere onaangename aandoeningen.

 

Note: Het artikel is met zorg samengesteld. Artikelwebsite is echter niet aansprakelijk voor eventuele fouten en/of onjuiste informatie. Bij klachten en/of vragen van medische aard kunt u altijd het beste overleggen met uw huisarts.


Tags: wrat, wratten, behandeling, oorzaak, HPV virus, herkennen
Artikel geschreven door: Raymond.
Publicatie datum: 2012-09-05
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving