aanmeld knop
dot

Gezonde levensstijl

aardbeien.jpg
Wil je gezonder leven maar weet je niet hoe dit moet? Veel mensen nemen zich voor om gezond te gaan leven. Het is niet gemakkelijk om je hele leven om te gooien, toch kan dat nodig zijn als je je gezondheid in acht wilt nemen. Bewegen, gezonde voeding, en een goede nachtrust, komen je gezondheid ten goede. Wat kan je allemaal doen om gezonder te gaan leven?

Je hoort het ieder jaar weer: “Vanaf 1 januari ga ik gezonder leven”. Maar wat is gezonder leven? Ga je vortaan slechts een halve fles cola per dag drinken in plaats van een hele? Of volg je een voedingsschema en sport je daarnaast ook nog regelmatig? Of gooi je het roer helemaal om? Dit goede voornemen blijkt meestal snel te komen vervallen. Men kan het niet volhouden of het gewenste resultaat wordt bijlange na niet behaald, terwijl er wel zo gezond mogelijk geleefd wordt. Negen van de tien keer blijkt dit echter nog steeds niet het geval. Iedereen heeft een ander idee over gezond leven. Men spreekt elkaar tegen en niemand weet blijkbaar niet echt meer wat nu wel of niet gezond is. Dit komt met name doordat er op internet van alles en nog wat te lezen is en iedereen maar roept wat hij of zij denkt. Over het algemeen wordt gedacht dat er minder gegeten moet worden en meer gesport. Is dit ook wel zo? Uit ervaring blijkt dat men vind dat Nederlandse kost zoals aardappelen met vlees en groente gezond is maar is dat echt waar?

 

Wat houdt een gezonde levensstijl in?

In principe is het heel simpel. Eet gezond onbewerkt voedsel, eet regelmatig maar met mate, en beweegt voldoende en zorgt voor een goede nachtrust, op een goed matras. Klinkt makkelijk toch? In de praktijk blijkt het echter moeilijk vol te houden.

 

Eten

Men denkt vaak dat minder calorieën er voor zorgen dat je afvalt. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Je lichaam krijgt dan namelijk al snel minder energie binnen en zal er ook zuiniger mee omgaan. Hierdoor wordt er sneller vet opgeslagen dan het verbrand kan worden. Minder eten gaat hier dus niet voor op maar let er wel op wat je eet. Je kunt het beste 30% koolhydraten, 40% vet en 30% eiwitten binnen krijgen.

 

Bewerkt voedsel is vaak ongezond

Vermijd tevens zoveel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen. Bewerkte voedingsmiddelen bevatten veelal smaakversterkers en conserveringsmiddelen die niks positiefs toevoegen aan je gezondheid, en heel veel verborgen suiker waar je dik van wordt. Ook bevat bewerkt voedsel vaak zout, wat je bloeddruk verhoogt en wat het hart en de nieren belast. Koop daarom zoveel mogelijk verse (onbespoten) voedingsmiddelen. Deze bevatten nauwelijks conserveringsmiddelen en zijn simpelweg gezonder.. Denk dus aan:

  • verse groentes.
  • fruit.
  • verse (vette) vis (niet gepaneerd en ook niet voorzien van sausjes of marinades.
  • vers mager (niet rood) vlees (onbewerkt en zonder paneermeel).

Volkoren rijst en zoete aardappels

Eet ook eens wat anders dan witte aardappelen, witte rijst en pasta. Hier zitten namelijk vaak te veel snelle koolhydraten terwijl we meer complexe koolhydraten nodig hebben. Je kunt kiezen voor volkoren rijst/zilvervlies rijst, zoete aardappels, of ter afwisseling eens peulvruchten

 

Drinken

Zorg er voor dat je op een dag minimaal 2,5 Liter vocht binnen krijgt. En nee hier valt de douche niet onder, je moet het letterlijk drinken. Maar wat drink je dan? Cola, redbull, bier, water of een vruchtensapje? Deze drie kun je meteen al laten vallen. Deze zitten namelijk bomvol met suiker. Ook met vruchtensap moet je uitkijken, let er op dat dit verse sappen zijn en niet uit een pak. Je kunt het beste water, groene thee en verse vruchtensappen drinken. Zonder toegevoegde suikers. gewoon vruchtensap bevat ook natuurlijke suiker, maar ook veel vezels en vitamines.

 

Voldoende slaap en een goed matras

Niet alleen de juiste voeding zorgt voor een gezondere levensstijl maar ook de hoeveelheid slaap en waarop je slaapt. Uit onderzoek is gebleken dat je ongeveer 7 uur per dag moet slapen om optimaal te kunnen functioneren. Om nek- en rugklachten te voorkomen is een goed matras belangrijk. Ook hierover wordt van alles en nog wat geschreven op internet en is het lastig om de juiste keuze te maken. 


Tags: gezond, eten, drinken, goed matras, voldoende slaap, gezonde voeding
Artikel geschreven door: sannevermeulen.
Publicatie datum: 2015-11-24
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving