aanmeld knop
dot

Water op aarde, waar komt het vandaan?

aarde groen.jpg
Waarom is er zoveel wat op aarde? Helemaal zeker weten wetenschappers het niet, maar er zijn wel verschillende theorieen over. Op aarde bestaat het oppervlak voor ongeveer 70% uit water. Als je kijkt naar andere planeten in ons zonnestelsel, is de aarde opvallend waterig. Recent is er ook wel ijs ontdekt op Mars, en op de maan. Water bevindt zich ook in ijskometen. Water komt dus voor in het heelal.

Water beschouwen wij als essentieel voor het ontstaan van leven. De aarde zit vol leven, en vol water. In het heelal komt ook veel water voor. In ijskometen bijvoorbeeld. Daarom gaan wetenschappers er vanuit dat er op aarde vroeger heel veel van die ijskometen terecht zijn gekomen. Een toevalstreffer? Misschien wel.

 

De blauwe planeet

De aarde is in verhouding tot andere planeten in ons zonnestelsel, opvallend blauw. De dampkring en het vele water op aarde, veroorzaken de blauwe kleur. De aarde zou aan het begin van haar bestaan onnoemelijk veel ijskometen hebben opgevangen. De ijskometen zorgden ervoor dat er veel water op aarde terecht kwam.


Afkoeling van de aarde

De aarde was enorm heet aan het begin, langzaam koelde de aarde af en tijdens dat proces ontstond er een dampkring. Omdat de planeet nog aan het afkoelen was, en toen nog uit vloeibaar gesteente en mineralen bestond, waren er ook gigantische vulkanische activiteiten toen de aarde eindelijk wat afkoelde. Door het vulkanisme was er sprake van uitgassing. De damkring die zich vormde bestond toen nog uit zuurstof, waterstof, waterdamp en kooldioxide. Het water wat uit de ijskometen kwam, smolt, en samen met het waterdamp, vormden zich oceanen. Ook tegenwoordig zijn er nog ijskometen in het heelal.

 

Leven op Mars

Is er leven op Mars? De kans dat er leven op Mars ontstaan is, is niet ondenkbaar. Wetenschappers hebben ijs gevonden en het Borealis Bassin is ooit een kleine oceaan geweest. Heel interessant is het dat in de martiaanse zomers meer methaan vrijkomt op Mars. Bacteriën op aarde zorgen ook voor methaan, maar vulkanisme ook. Maar of er vulkanen op Mars zijn die alleen in de zomers actief zijn, lijkt niet logisch. Vandaar dat de kans groter is dat het om levende organismen gaat, die methaan uitstoten. 


Tags: water op aarde, mars, leven, maan, ijskometen, ontstaan, oceanen, zee
Bronnen: Quest, wikipedia, visionair.nl

Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2012-08-25
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2012-12-25 23:13:16  
IntresantReageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving