aanmeld knop
dot

Het verschil tussen een energieleverancier en netbeheerder

logo-tekst.jpeg
Wat zijn de verschillen tussen een energieleverancier en een netbeheerder? Lees het hier. Als het op energie aankomt heb je te maken met twee partijen: de energieleverancier en de netbeheerder. Beide voeren compleet andere taken uit. Een energieleverancier kun je zelf kiezen. Ben je ondernemer? Dan kun je zelfs nog voor zakelijke energie gaan. Een netbeheerder heb je niet voor het kiezen. Dit is afhankelijk van de regio waarin je woont.

Met de netbeheerder heb je ook minder te maken dan met een energieleverancier. Met die laatste heb je veel contact als je over wilt stappen, energieprijzen wilt vergelijken of als je voor het eerst een energiecontact wilt afsluiten. Bij die leveranciers heb je veel verschillende pakketten en aanbiedingen en wordt er onderscheid gemaakt tussen energie voor particulieren en voor ondernemers. Wil jij een zakelijk energiecontract afsluiten? Dan kun je eens kijken op www.gazprom-energy.nl. De netbeheerder spreek je veel minder. Hooguit bij regionale storingen.

 

Wat doet de netbeheerder precies?

Een netbeheerder is op grond van wetten vastgesteld en deze heb je niet voor het uitzoeken. Dit is afhankelijk van waar in Nederland je woont. Elke netbeheerder heeft een bepaald gebied in Nederland dat zij van stroom moeten voorzien. De netbeheerder zorgt ervoor dat jij gas en stroom in jouw huis kunt ontvangen en dat het ook daadwerkelijk getransporteerd wordt. Ze leggen de leidingen, sluiten de meter in de meterkast aan en registreren de aansluitingen. Zoals hierboven ook al is gezegd, heb je niet heel vaak met de netbeheerder te maken. Is er echter een storing of is er iets met de aansluiting of met de meter in de meterkast? Dan bel je niet je energieleverancier, maar de netbeheerder.

 

Wat doet de energieleverancier?

Energieleveranciers zijn een heel ander verhaal. Je bepaalt namelijk zelf voor welke energieleverancier je gaat en je kunt jaarlijks overstappen van leverancier. Zij zijn degene die jou letterlijk de elektriciteit aanbieden. Energieleveranciers verschillen alleen door middel van de prijs en de kwaliteit van de service die zij leveren. Doordat ze verschillen in prijs, is het zeker de moeite waard om de verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken. Door te gaan voor de leverancier die het beste bij jou past, kun je genieten van veel voordelen en kosten besparen.

 

Beheerders

Naast de energieleveranciers en de netbeheerders heb je eigenlijk nog twee beheerders. Zo heb je Gasunie Transport Services B.V., dit is de beheerder voor het gastransportnet in Nederland. Zij zijn verantwoordelijk voor het beheer, de ontwikkeling en de exploitatie van het gas. Verder heb je ook nog TenneT, dit is het bedrijf dat gaat over het elektriciteitstransport. De verantwoordelijke partij voor het landelijke hoogspanningsnet. Hier heb jij verder niks mee van doen.


Tags: energieleverancier, netbeheerder
Artikel geschreven door: sannevermeulen.
Publicatie datum: 2015-12-22
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving