aanmeld knop
dot

Tips voor het kopen en verzorgen van de perfecte kerstboom

kerstbomen.jpg
Heb je wel eens nagedacht over hoe je de perfecte kerstboom koopt? Dat heeft namelijk niet alleen te maken met het kiezen van de juiste soort! Je moet de boom ook goed plaatsen en verzorgen. Zet de boom bijvoorbeeld niet meteen vanuit de kou in de warme huiskamer.

Als de kerstperiode is weer in zicht komt en betekent het dat heel Nederland de kerstboom weer in huis haalt. De keuze in kerstbomen is in de loop der jaren alleen maar toegenomen en de meeste mensen zien dan ook de (kerst)bomen door het bos niet meer. Kun je wel wat hulp gebruiken voor het kiezen en het onderhouden van de perfecte kerstboom? Besteed dan aandacht aan de volgende tips, gegeven door een echte tuinarchitect!


Kiezen van de boom

Allereerst moet je aandacht besteden aan de soort boom die je wilt kopen. Het aantal soorten is groot maar er zijn een paar favoriete soorten onder de Nederlandse kerstboom liefhebbers. Zo heb je vast al een keer gehoord van de Nordmann en Fijnspar. Dit zijn de twee meest verkochte soorten kerstbomen. Als je niet houdt van een boom met prikkende naalden die in de weg zitten met het optuigen van de boom, ga dan voor een Nordmann. Deze boom heeft fijne, maar sterke naalden die tevens niet uitvallen. Het nadeel van deze boom is dat hij behoorlijke wortels heeft en dus moeilijk uit te steken is en dat hij geen dennengeur heeft waar sommige mensen naar op zoek zijn. Als je die geur in huis wilt halen kun je het beste gaan voor een fijnspar.

 

 

Met of zonder kluit

Daarna komt de volgende vraag aan bod: wil je een boom in huis halen met of zonder kluit? Een kluit laat je er meestal aan als je de boom heel lang mooi wilt houden. Kies je voor een Nordmann? Dan is een kluit eigenlijk niet nodig aangezien deze soort zeer goed zijn naalden vast houdt. De spar soorten als de fijnspar en de blauwspar kun je beter wel kopen met kluit om te voorkomen dat de naalden snel uitvallen.


De boom verzorgen

Voordat je de boom gelijk in de warme huiskamer zet, moet je hem eerst laten wennen aan het temperatuurverschil tussen buiten en binnen. Het is daarom verstandig om de boom eerst een paar dagen in de garage, schuur of bijkeuken te plaatsen waar hij langzaam kan wennen aan de warmte in huis. Hier wordt hij een stuk mooier van.


Uitdroging kluit voorkomen

Om uitdroging te voorkomen kun je het beste de kluit (als er een aan zit) thuis nog een klein stukje afzagen en vervolgens in een grote pot met een liter water zetten. Als je zorgt dat er altijd een liter water in de pot blijft voorkom je uitdroging en houdt de kerstboom langer zijn naalden vast. Daarnaast kan ook de plaats van de boom de kerstboom uitdrogen. Zet hem om die reden nooit te dicht bij de verwarming of kachel.  Als je deze tips opvolgt kun je extra lang genieten van je kerstboom, tot wel vier weken!

 


Tags: kerst, kerstboom, Nordmann, tuinarchitect, spar, fijnspar, bomen, tuin
Artikel geschreven door: MPaul.
Publicatie datum: 2015-12-23
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving