aanmeld knop
dot

Eerste hulp aan kinderen verlenen

dreamshuisje.jpg
Het is bijna niet voor te stellen, maar de helft van alle ongelukjes bij kinderen tussen de 0 en de 4 jaar vinden plaats in huis. Natuurlijk is het zo dat jonge kinderen veel tijd in huis doorbrengen, maar toch schrik je ervan als je hoort dat er in de eigen woning zoveel kinderen verwond raken. Daarom is het erg belangrijk om te zorgen voor een kindvriendelijk huis.

Oorzaken van de ongelukken

In de eerste plaats hoort het gewoon bij jonge kinderen dat ze wat vaker vallen of zich anderszins bezeren. Ze schatten de risico’s van bepaalde dingen nog niet zo goed in, de motoriek moet nog verder ontwikkeld worden en kinderen zijn tenslotte vaak heel ondernemend. Zeker kinderen die net beginnen met lopen, vallen nogal eens. Een belangrijke oorzaak van verwondingen is het vallen tegen scherpe punten of randen van bijvoorbeeld de tafel.

 

Kindvriendelijk huis

Het beste kun je al tijdens een zwangerschap je huis voorbereiden op de komst van een kindje. Een hele goede manier hiervoor is om zelf eens op handen en voeten over de vloer te gaan. Kijk dan ondertussen goed rond waar eventuele gevaren zich bevinden. Op scherpe randen kun je opzetbare ronde randen plaatsen, bevestig sloten op de keukenkastjes, regel afdekplaatjes voor de stopcontacten, check of er giftige bloemen of planten aanwezig zijn en laat nooit medicijnen ergens rondslingeren maar plaats deze hoog en in een afsluitbaar kastje. Ook schoonmaakmiddelen zijn berucht - deze bevatten zwaar giftige stoffen voor kinderen.

 

EHBO voor kinderen

Hoe goed je alles in huis ook voorbereidt op de komst van een kindje, een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is essentieel dat je bij ongevallen weet hoe je moet handelen. Een EHBO cursus kinderen is aan te bevelen. Eerste hulp aan kinderen vraagt soms net om andere of extra kennis. Een kind is namelijk geen kleine volwassene. Daarom is het niet genoeg wanneer je een gewoon EHBO-certificaat hebt. Daarbij is vaak te weinig specifieke aandacht voor EHBO aan kinderen. Een kindje is nog aan het groeien en het lichaam van kinderen zit anders in elkaar.  

 

Veiligheidstrainingen

Veiligheidstrainingen specifiek gericht op het behandelen van ongevallen bij jonge kinderen worden door het hele land gegeven. Vaak duurt zo’n cursus maar een dag en er is geen speciale voorkennis nodig. Tijdens zo’n training leer je hoe je moet handelen in het geval van ongelukjes bij kinderen, maar er is ook veel aandacht voor preventie. Het is nooit verkeerd om een EHBO cursus te doen. Daarnaast wordt het in veel gevallen ook vergoed. Neem geen risico en zorg ervoor dat je, naast het bieden van een kindvriendelijk huis, weet wat je moet doen als er iets gebeurt.


Tags: EHBO voor kinderen, ongelukken in huis, kinderen eerste hulp verlenen
Artikel geschreven door: sannevermeulen.
Publicatie datum: 2015-12-30
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving