aanmeld knop
dot

Symptomen hoge bloeddruk herkennen?

logo-tekst.jpeg
Een hoge bloeddruk zorgt ervoor dat uw lichaam sneller slijt. Vergelijk het met een motor van een auto die continu op volle toeren draait. Alles raakt dan sneller versleten en onderdelen kunnen sneller kapot gaan. Zo is het ook met het effect van hoge bloeddruk op ene lichaam. Maar hoe herkent u de symptomen?

Hoge bloeddruk komt veel voor, als reactie op allerlei zaken. Het kan erfelijk zijn, maar ook een reactie op teveel zout gebruik, bepaalde medicijnen, verkeerde leefgewoontes, overgewicht, zwangerschap, enzovoorts. De symptomen herkennen is niet zo eenvoudig. Bij een verhoogde bloeddruk zijn er vaak nauwelijks klachten. Pas wanneer de bloeddruk gevaarlijk hoog wordt kunnen bepaalde klachten voorkomen, zoals:

 • Hoofdpijn.
 • Duizeligheid.
 • Pijn op de borst.
 • Minder goed zien.
 • Kortademigheid.

Als u denkt dat hoge bloeddruk heeft, beperk dan uw zoutgebruik en laat uw bloeddruk zo snel mogelijk controleren door de huisarts. Lang met hoge bloeddruk blijven rondlopen veroorzaakt onnodige slijttage aan uw lichaam.

 

Hoge bloeddruk, wat is dat eigenlijk?

Het hart is een pomp, die dagelijks het bloed met kracht door het lichaam pompt, bij elke hartslag. Het hart is een zeer sterk orgaan. Als het allemaal goed functioneert, is de kracht die bij de druk van het rondpompen op de vaten komt te staan, beneden een bepaalde hoogte. Een mooie bloeddruk is bijvoorbeeld 120 over 80.

 

 

Onderdruk en bovendruk

Er wordt bij het meten van bloeddruk onderscheidt gemaakt tussen de bovendruk en de onderdruk. De bovendruk van 120 (als we voor het gemak even uitgaan van een gezonde bloeddruk van 120/80) kan ook snel omhoog gaan bij het beklimmen van een trap of bij een ander vorm van inspanning. De bovendruk wordt ook wel systolische druk genoemd, en kan dus vrij snel omhoog gaan en behoort na korte tijd (na inspanning) weer af te zakken tot ongeveer 120. De bovendruk is de druk die wordt uitgeoefend op het moment dat uw hart pompt. De onderdruk (in het voorbeeld 80) is meer constant en geeft de druk weer in rust, en is daardoor voortdurend bepalend voor de druk op alle vaten in het lichaam. De onderdruk wordt ook wel diastolische druk genoemd. Als de onderdruk te hoog is wordt er dus steeds te veel druk uitgeoefend op de vaten, ook in rust, wat op den duur leidt tot permanente schade van hart en bloedvaten. Je slijt dan gewoon sneller en zal dus ook eerder kunnen komen te overlijden.

 

Hoge bloeddruk behandelen

Om de schade te beperken, zijn er gelukkig veel manieren om de bloeddruk te verlagen. Denk hierbij aan gezonder leven, afvallen (als dat nodig is), zoutgebruik beperken, regelmatig bewegen, regelmatig bloeddrukcontrole, en behandeling met bloeddrukverlagende medicijnen.

 

Welke factoren laten de bloeddruk stijgen?

Er zijn veel redenen waarom bloeddruk stijgt en weer daalt. Dagelijks spannen we ons in of maken we ons druk om zaken, we wegen te zwaar, bewegen te weinig, we hebben stress, en we eten ook nogal wat voedingsstoffen waar zout in zit. Ook andere aandoeningen en ziektes kunnen van invloed zijn op de bloeddruk, en hoge bloeddruk kan ook deels erfelijk zijn. Allerlei redenen dus waar de bloeddruk van omhoog kan gaan. De bloeddruk stijgt bijvoorbeeld als u zich opwindt over iets, maar ook als u een heuvel beklimt of als u zout gegeten heeft. Na stress zal de bloeddruk zich weer stabiliseren, ook nadat u de heuvel beklommen heeft, en bij te zout eten zal de bloeddruk zich ook herstellen als u het zout weer kwijtgeraakt bent. Bekende veroorzakers van te hoge bloeddruk zijn:

 • Overmatig zoutgebruik.
 • Stress.
 • Aandoeningen van nieren/hart/lever/vaten/enzovoorts.
 • Erfelijke aanleg.
 • Overgewicht.
 • Te weinig lichaamsbeweging.
 • Enzovoorts.

Als u hoge bloeddruk blijkt te hebben moet door de arts worden uitgezocht waar het vandaan komt. Dat is niet altijd even duidelijk. In elk geval zal men proberen de bloeddruk naar beneden te krijgen, door advies te geven over een gezonder leven en medicijnen. Er zijn veel soorten medicijnen die de bloeddruk kunnen verlagen. Er zijn ook hierin meerdere wegen die naar Rome leiden. Zo kunt u medicijnen krijgen die direct op het hart en de vaten inwerken, maar ook medicijnen die zorgen dat u overtollig zout (in indirect ook vocht) kwijtraakt waardoor de bloeddruk meestal dalen zal.

 

Wanneer is de bloeddruk te hoog?

De ideale bloeddruk is ongeveer 120/70 of 120/80. Als uw bloeddruk boven de 140/90 komt is de bloeddruk op zich te hoog aan het worden. De eerste meting bij ene dokter is vaak hoger, daarom meten artsen en specialisten de bloeddruk vaak twee a driemaal achter elkaar, om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen.

 

Witte jassen bloeddruk

Wat is een witte-jassen-bloeddruk? Een witte jassen bloeddruk is een term voor het feit dat veel mensen op een officieel bezoek bij een arts, vaak een hogere bloeddruk hebben dan daarna. Het is dus zinvol als een arts de bloeddruk een paar keer achter elkaar meet, vaak zie je de bloeddruk dan per meting iets zakken.

Vaak is de bloeddruk bij de derde meting alweer aardig wat gedaald ten opzichte van de eerste meting. Dat komt omdat mensen vaak nerveus zijn als ze net bij de dokter binnen gekomen zijn. Daarom wordt dit witte-jassen-bloeddruk genoemd. U kunt ook zelf aan de dokter vragen of hij/zij bereid is na een eerste meting de bloeddruk nog eens te meten na een paar minuten, om te zien of er verschil is. Er zijn namelijk veel artsen die toch maar eenmaal meten en dat geeft dus niet altijd een juist beeld van de hoogte van de bloeddruk.

 

Hoge bloeddruk en gevaarlijke verschijnselen

Hoge bloeddruk is nooit onschuldig, tenzij het tijdelijk is. Als u hoge bloeddruk heeft neem dan trouw uw medicijnen in en laat uw bloeddruk regelmatig controleren. Als u niet weet of u hoge bloeddruk heeft, vraag uw arts dan om de bloeddruk eens te meten.

 

Hoge bloeddruk in de zwangerschap

Bij zwangerschap moet u extra alert zijn op hoge bloeddruk, u zult daarom vaker gecontroleerd worden door verloskundige of arts. Ga trouw naar controles en onderschat het gevaar van hoge bloeddruk niet, zowel moeder en kind kunnen onder de hoge bloeddruk lijden en in sommigen gevallen loopt dit zelfs fataal af.

 

Hoge bloeddruk (gevaarlijke) verschijnselen en gevolgen

Gevaarlijke symptomen, verschijnselen of gevolgen van hoge bloeddruk kunnen zijn:

 • Hoofdpijn.
 • Problemen met de ogen.
 • Kortademigheid.
 • Veel vocht vasthouden.
 • Pijn op de borst.
 • Duizelig.
 • Hartinfarct.
 • Herseninfarct.
 • Vroegtijdige veroudering.
 • Schade aan organen.
 • Overige aandoeningen.

Tags: hoge bloeddruk symptomen, symptomen bloeddruk, verschijnselen, klachten, hoofdpijn, duizelig, benauwd
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2012-06-04
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving